Chiliräkor på spett med ljummen sötpotatissallad och fruktig bönsalsa

8/04/2014

I samarbete med Cono Sur vineyards & winery är jag inbjuden att delta i en recepttävling. Vi är flera matbloggare från Sverige, Storbritannien, Finland och Irland som deltar i tävlingen där vi alla ska ta fram ett recept som passar till ett av deras viner,  Bicicleta Gewürztraminer (6680)  eller Organic Cabernet Sauvignon Carmenere (6586). Även om det ekologiska vinet var otroligt gott, så föll jag fullständigt för det vita, Bicicleta Gewürztraminer. Det är ett av de godaste vita viner jag har druckit och det säger jag inte för att jag är med och tävlar för samtliga middagsgäster blev lika kära i vinet. Vi tyckte vinet passade fint ihop med chilin i maten och vad ni tycker får vi se när ni själva testar, för visst kommer ni göra det?!
Det är inte lätt att komponera en rätt till ett speciellt vin eftersom oftast är det omvänt att maten styr valet av vin. Då vinerna produceras i Chile så försökte jag tänka "chilenska smaker och råvaror" och kanske är jag helt ute och cyklar (ho ho...), men så här blev det.



Chiliräkor på spett med ljummen sötpotatissallad och fruktig bönsalsa
Grillade räkor med chili och lime
1 kg stora räkor med skal
1 dl rapsolja
2 lime, pressad saft från 2 och rivet skal från 1
2 jalapeño, finhackade
3-4 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 msk socker
salt & svartpeppar

Ta bort huvudet och allt skal utom sista biten av stjärten på räkorna. Trä upp räkorna på 8 spett. Blanda olja, lime, jalapeño, vitlök och socker. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg räkspetten i marinaden.

Sötpotatissallad med quinoa
2 stora sötpotatisar, skalade och tärnade
salt & svartpeppar
1 dl okokt röd quinoa
2 dl grönsaksbuljong
1 liten rödlök, finhackad
½ dl finhackad persilja
2 avokado, tärnade
lite pressad lime

Sätt ugnen på 250°. Lägg sötpotatisbitarna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i 15 minuter. Låt potatisen svalna lite.
Koka under tiden upp buljongen och lägg i quinoa. Låt sedan koka på medelvärme utan lock i 15 minuter. Låt svalna lite.
Blanda rostad sötpotatis med quinoa, rödlök och persilja. Pressa lite limesaft över den tärnade avokadon och blanda försiktigt ned den i salladen.

Svart bönsalsa med papaya och mango
250-300 g kokta svarta bönor
1 stor papaya, tärnad
2 mango, tärnade
1 liten rödlök, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 dl finhackad mynta
1 lime, pressad saft
2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Blanda först bönorna med rödlök, chili, mynta, limejuice, salt och svartpeppar, vänd sedan försiktigt ned papaya och mango.

Jaha... Nu är receptet inskickat så nu återstår bara väntan på att röstningen börjar.

 

9 kommentarer:

  1. Vilket jättefint blogginlägg. Tack! Och vad roligt att du gillade vinet. Blir verkligen sugen på att testa kombinationen!

  2. Åh vad spännande med en tävling. Lycka till! Jag hejar på dig!! Med chili kommer man långt och gärna i kombination med räkor så det ska nog gå vägen för dig! Det var dessutom det bästa vinvalet av ovanstående flaskor till rätten också (säger jag som jobbar på bolaget:-D).

  3. Men alltså, det var väl verkligen ingenting att vara orolig över - det blev ju hur jättebra som helst! Nästan så vi kände att vi ville ändra, förändra (gör om gör rätt!) och ta nya bilder... Men nu är det inskickat, för två minuter sedan, och inget går att ändra. Pust, skönt att ha det gjort, men när vi väl skulle trycka på knappen och skicka så fick vi också en släng av den där ångesten!

    Nu håller vi tummarna för oss alla tre, må bästa kök vinna!
    Kram på dej, så hoppas vi att vi ses i hövvestan <3

  4. Vilken färg- och smakfest! Räkspetten måste jag absolut göra. Börjar äntligen komma över min räkofobi efter att ha fått dåliga räkor tidigare i somras...

  5. Jadu, hade jag varit jury så.... Ser strålande ut!
    Kram!

  6. Så spännande och vilken rolig tävling! Som klippt och skuren för dig! Där känner jag mig verkligen handikappad - kan nada om vin. Med funderingar på framtid och eventuella förändringar så ter det sig ganska självklart för mig vad du ska pyssla med... Vi kan ju bolla det över nåt gott vin som du rekommenderar när vi ses. Tänk om du kan vinna över en ölfantast :-)

    Kram!

  7. Glömde säga lycka till i tävlingen! Ditt inlägg och dina bilder är bara: Gaaaah! (Betyder att alla andra borde vara typ chanslösa...)

  8. Tack vad ni är snälla! Nu har jag inte räknat med att varesig gå vidare eller vinna, men det är roligt att vara med och tävla.

  9. Skickar ett sent lycka till i tävlingen! Vilken fin rätt! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.