Om ni så bara ska baka ett enda bröd...

3/23/2013

God morgon mina vänner! När ni läser detta har ni kanske njutit av en härlig helgfrukost med en massa gott. Själv ligger jag just nu och sover som bäst efter en natts jobb. Om ni skulle få lite tid över i helgen så rekommenderar jag er att baka lite bröd och inte vilket bröd som helst utan detta. Jag har testat många varianter av långjästabröd som görs på kall degvätska och som jäses i rumstemperatur till skillnad från kalljästa bröd. Dessa långjästa bröd påminner om surdegsbröd i smaken och receptet är det som vi tycker blir absolut mest likt surdeg. Det har lurat många gäster ;-) Brödet kräver lite mer passning än de andra degarna som får jäsa i lugn och ro i 8-12 timmar, men tro mig när jag säger att det är värt det. Så när ni går där hemma och skräpar i pyjamasbrallorna se till att pyssla om en deg samtidigt. Sista timmen degen jäser passar ni på att svänga ihop en enkel soppa. Sedan behöver ni inte göra något mer på hela dagen ;-)
Ha en skön lördag!

Bästa fusksurdegsbrödet, 1 bröd (tar ca 4 h, men det är värt det)
10 g färsk jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g tsk salt

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.
Strö rikligt med vetemjöl på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme.
Sätt ugnen på 250° i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg samtidigt några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5:e minut tills brödet stått inne 30-35 minuter.

Köttfärssoppa med choritzo, 4 pers.
500 g köttfärs
200 g choritzo, i slantar
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 burk/pkt krossade tomater
2-3 burkar vatten
2 tsk sambal oelek
2 potatisar, skalade och tärnade
2 palsternackor, skalade och tärnade
2 morötter, skalade och tärnade

Stek färsen och korven i lite olja i en stor gryta. Tillsätt löken och pressa i vitlök och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt krossade tomater, vatten, sambal oelek samt rotfrukter. Koka upp och låt koka under lock i 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.


18 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt gott ut!!
    Ha en riktigt bra dag
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  2. Ser riktigt smarrigt ut!! :-)

  3. Ser supergott ut och 4h är inte så farligt lång tid :)

  4. Så gott med nybakat bröd till frukost! Eller till den här smarriga soppan! Gott att spetsa den med chorizo!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

  5. både soppan och brödet ser himla gott ut

  6. Hur mycket är 300 g kallt vatten i deciliter? Maken säger att det är 3 dl så vi kör väl på det. Besvärligt att väga vatten, mjölet går väl an.....//siv t

  7. Brödet ser jättegott ut. Det måste jag testa.

  8. Vilket snyggbröd!

  9. Det här ska jag bokmärka och baka vid nästa brödbak!

  10. Det här ska jag bokmärka och baka vid nästa brödbak!

  11. Ja, se nu till att baka lite bröd med er!
    Siv t, visst blir det 3 dl men jag brukar väga även vattnet.

  12. Älskar dessa fuskbröd!! Och vilken soppa. Låter härlig!

  13. Å guuuu så gott!! Perfekt recept till lunch nu i påsk ju:-)
    Jo, det är bara bra här. Har fått ett ryck så vi kör järnet här hemma för att få klart vissa saker.
    Själv då?
    Sköt om dig!
    Kram Anna

  14. Gud så gott, ska prova både brödet och soppan någon gång :D

  15. Åh, det där kanske jag kan baka nu till påsk. Min brödbakande dotter med pojkvän dyker upp på fredag och visst hade det varit fint att impa på henne med ett "nästan" surdegsbröd!? Hon bakar gudomligt bröd medan jag är nybörjare.

    Chorizo i soppan har jag inte provat - vilken bra idé!!! Kramar till dig!

  16. Jag vet, långjäst bröd är det bästa bästa ever som finns! Använder också detta receptet, blir superbra!

  17. Det blir verkligen jättegott! Med riktigt fin skorpa. Tack!

  18. Gabriella, vad kul att du har testat! Vi älskar brödet.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.