Ren skär chokladkärlek

4/14/2013

Ni fick ju en skymt av min chokladkaka (på Facebook och Instagram) som jag hade med mig till vårlunchen på jobbet och här kommer nu receptet. Kakan är helt galet god! Botten är som en blandning av brownie och kladdkaka. Glasyren sedan är bara den en klass för sig. Älskar ni choklad så är detta ett måste! Kakan smakar mycket choklad, men är ändå inte för mäktig tycker jag. Receptet går att halvera och även göra en fjärde del av om ni nu inte vill bjuda hem ett helt gäng på fika. Fast det går kanske rent av att sätta i sig en hel sats själv... Eller bjud många och servera kakan tillsammans med vispad grädde som en enklare dessert. Kakan är en klassiker, men har fått en rad olika namn och jag kör på det namnet som kakan för mig blev känd som. Det går i och för sig att kalla den food-porn-cake, men det kan då bli lite svårt att bjuda mormor på kakan...
Baka, ät och njut!


Succékaka, 1 långpanna
Kakan:
300 g smör
4 ½ dl socker
3 ägg
1 ½ dl kakao
3 dl vetemjöl
1 ½ msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr:
3 dl vispgrädde
3 dl socker
3 msk sirap
200 g mörk choklad (det går även bra med blockchoklad)
150 g smör

100 g flagad mandel

Sätt ugnen på 175°. Täck en långpanna med papper och smörj pappret med smör. Smält smöret i en gryta. Ta det frånvärmen och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ned mjölblandningen i grytan. Bred ut smeten på pappret i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det översta papperet från kakan.
Blanda grädde, socker, sirap och chokladen i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och chokladen smält, det tar ca 15 minuter. Ta kastrullen av värmen och vispa ned det kalla smöret i klickar. Se till att allt smör vispas in i glasyren. Bred den över kakan och strö över flagad mandel. Låt kakan kallna i kylen.

25 kommentarer:

  1. Mmmm låter som en riktig läcker kaka det där kära Remsan! ;) Jag tackar då inte nej till den, söndagskramar!

  2. Ooooh, vad gott. tur att jag har choklad kvar sen igår, annars hade det blivit jobbigt nu :)

    jag hade en gång med mig en kaka till jobbet som på sidan där jag hittade receptet kallades "better than sex-cake", gick ju bra att säga till de oblyga kollegorna men kändes lite värre när chefen kom och vill ha fika också...

  3. Åh, den här liknar ultraklassikern Kaka från Älghult som Kullzénska brukade ha, jag beställde den jämt. Sjukt god kaka, jag måste prova din variant av den!

  4. Ser galet god ut den där kakan, hade gärna tagit en bit nu när jag ska titta på sista avsnittet av brottet.

    Kram kram

  5. Det är säkert samma kaka Helena. Alla verkar ha bakat den sedan de lärde sig baka utom jag! :-O Kakan verkar bara ha en rad olika namn.

  6. Pernilla, better-than-sex-cake kanske man inte ska bjuda chefen på inför kommande lönesamtal eller så kan man ska just det ;-)

  7. Det lät lät verkligen galet gott! Definitivt något för mig! Jag har heller aldrig bakat den innan, så du var inte sist i alla fall! ;-)

  8. Holy chickamoly, ett halvt kilo smör!!! Alltså, det låter ju som en riktig bantarkaka:) HFHS kanske vi kan döpa dieten till:) Nej, men helt allvarligt, den låter farligt god och mäktig, så den lägger vi i vår mapp!

    Kramar

  9. Vilken ljuvlig skapelse! Måste spara receptet, tack! Kram

  10. Inställer helt Emmy! Det var galet gott! Härligt det var att träffa er alla på vårlunchen! Kramar

  11. Anonym sa...

    Eller så bakar man en hel sats och svänger förbi mig med ena halvan..?

  12. Håhåhå! Inte illa! Fy fysiken. Måste ha.

  13. Nä hjälp såååå gott, i synnerhet för en som typ ääääälskar choklad;)
    Vad är det för gott du bjuder på att dricka till? Apelsinsaft kanske? Perfekt fika för en sån barnrumpa som mig som inte dricker kaffe;)
    Hoppas det är bättre med lillstrumpas fortlever nu.
    Kramar Anna

  14. Mums! Och måste berömma dig för den übersnygga bilden också! Skarpt fokus på kakorna och snygga diffusa flaskor i bakgrunden!

  15. MEN VILKEN KAKA! Den ser helt fantastisk ut, jag bara måste testa :)

  16. Jag älskar choklad! Mums! Ska spara recept och försöka anpassa den till glutenfritt! :)
    Ha en fin måndag!
    Kram
    //Lana

  17. Succékaka eller food porn kaka - jag köper båda alternativen :-) Jag är lite känslig för kraftig chokladsmak men det går ju att dra ner på kakaohalten i så fall.

    Väldigt läcker är den så du måste ha blivit väldigt poppis på jobbet!

    Ha en fin vecka så ses vi snart!

    Kram!

  18. Ser gott ut! Bokmärkes och ska bakas till jobbet, hela bunten är chocoholics! :)

  19. Anna, vi drack Tropicanas seasonsmak :-)
    Frostrosor, tack! :-)
    Lotta, jag tycker inte kakan är för "chokladig". Jag kan också vara känsligt om det blir en för mäktig eller för kraftig chokladsmak. Men visst går det alltid ta en choklad med mindre kakaohalt om man så vill.

  20. Så snyggt :)

  21. Jag är mer känslig om det INTE är ordentlig chokladsmak! Kakan låter galet god. Namnet köper jag rakt av. Min mormor lever inte längre men hon hade älskat såväl kakan som namnet. Hon var en frispråkig dam, hihi! Kramar.

  22. Herreminje. Först hittar jag en kaka hos Sofie, och nu här. Och jag har inte ens ätit frukost ännu men kan tänka mig att skippa det och köra på enbart kakdieten idag... :=)

  23. Härlig recept! Choklad är ingenting vi skyr ifrån här hemma

  24. Hallå där! Jag har sett att du planerat att armbåga dig in i det röda köket! Det behövs inte, ta med dig succékakan så släpper jag in dig vilken dag i veckan! :-D

  25. mmmm gjorde den men för mycket fett för min smak tips att minska på det

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.