Maskrossirap

5/26/2013

Temat för månadens sötsak hos Söta Saker är i maj tillbehör och mitt bidrag blir maskrossirap. Vilket är ett sådant bra tillbehör att användningsområdena helt enkelt inte tar slut. Den passa till och på allt! Maskrosor går att plocka under en väldigt lång period så ni hinner alla göra er egen sats!
Det började med att Kim läskade mig med en bild på ost och maskrossirap och sedan har denna sirap dykt upp överallt som om den ville göra sig själv påmind. Tillslut kunde jag inte låta bli att göra en egen sats. Det blir en mycket god sirap som passar att ringla över det mesta; på ost, på yoghurt, på glass, över pannkakor, i te, ja allt du annars hade smaksatt med sirap eller honung. Sirapen får en lite speciell smak och nästa gång tror jag att jag låter den komma fram ännu mer och minskar på mängden citrusfrukter. Jag utgick från Kims recept och gjorde endast någon liten ändring.

Maskrossirap, ca ½ l
2 valfria citrusfrukter, i mindre bitar (jag tog citron och clementin)
5 dl gula blad från maskrosor (ca 100 blommor)
5 dl vatten
5 dl socker (ca ½ kg)

Knipsa av blommorna från skaften och lägg dem i kallt vatten en liten stund, så att du får ut de små krypen som sitter inuti blommorna. Plocka loss de gula blombladen och lägg dem i en kastrull. Släng allt det gröna som är beskt och spara bara det gula. Lägg i bitarna av citrusfrukterna i samma kastrull. Häll på vattnet, värm sakta upp och låt det sjuda i 15-20 minuter. Sila bort blomblad och fruktbitar från vätskan. Blanda ned sockret i vätskan, koka upp och låt det koka sakta tills du får en sirapsliknade konsistens. Kolla till sirapen då och då. Klicka lite av den på en tallrik, låt den svalna och se hur tjock den har blivit. När den är klar så får den svalna en stund och sedan är det dags att hälla den på väl rengjorda flaskor eller burkar.


Ja, ni fattar själva... Budskapet är enkelt. Just try it!

25 kommentarer:

 1. Jag brukar använda DN:s recept: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/maskrossirap
  - ifjol hade jag inget citronskal, men det blev gott ändå! (första omgången blev dock som kola i konsistensen, inte så bra ;)

 2. Låter mycket spännande med maskrossirap. Kram

 3. kajomida sa...

  Maskrossirap har jag aldrig hört talas om, däremot maskrosvin ;-)

  Fungerar den till knäck också? Det är ju inte jul än på länge men maskrosknäck till midsommar vore väl något nytt!

 4. Bästa och snyggaste tipset på länge. Gillar sirap alla former så detta ska jag prova så fort vår gräsplätt blir gul :)

 5. Fiiiina bilder, Emmy!!! Nästan så vi slickar lite på skärmen för att få smaka:)
  Vi hittade lite roliga maskrosrecept i en av de gamla tidningarna vi köpte på oss och där var faktiskt ett sirapsrecept med också. Får väl se om vi hittar någonstans där vi vågar plocka maskrosorna utan att vara rädd för allehanda medel, blir det bättre väder så ger vi oss kanske ut på tur och letar. Så, we will try it!

 6. Hade ingen aning att man kunde använda maskrosorna till något alls!

 7. Jag vill göra det. Jag vill göra granskottssirap och jag vill göra syrensaft. Men vet inte vad jag ska göra med allt eller är det verkligen så gott att man kan ha det till allt?! Får se vad som hinns i veckan.

 8. Wow, häftigt! Sirap av maskrosorna! :) Jag måste nog testa jag också! :)
  Ha en toppen dag!
  Kram kram
  //Lana

 9. Ellinor, ja jag har förstått att flera har fått den för tjock. Även om det är gott med kola eller gelé så var det kanske inte det man tänkt sig.
  Christer och Mårtensson, tack!!
  Sofie, det är samma med mig. När ska vi hinna äta upp allt dessutom... Sirapen, blir som sirap med smak av maskros.

 10. Nej, men gud så spännande! Det har jag aldrig hört talas om men det verkar ju mumsigt :) Får se om jag hinner testa i uppsatshetsen :) Kram!

 11. Vilken härlig sirap! Jag undrar just om den funkar som smaksättning när man gör is-latte? Värt att pröva så klart. Man får ju hoppas att värmen snart kommer för att stanna, så att is-latte blir en daglig företeelse.

  Jag önskar dig en fin vecka, Emmy! Kram!

 12. Men ååhhh vännen, vilka underbara foton du tagit. Ser gudomligt gott ut och även en skeptiker som jag blir sugen på att testa... kanske kanske ;) Kram!

 13. Maskossirap all over the place nu tycker jag. Borde väl ta och plocka på mig lite ogräs och testa, helt enkelt! Det på yoghurt åren på morgonen... :D

  Snygga bilder!

 14. de där bilderna med sirapen på glassen ser ju helt makalösa ut!

  tänkte först när jag såg receptet att "vem f-n orkar gå och plocka 100 maskrosor?!" sen när jag var på väg till affären roade jag mig med att försöka räkna maskrosor och insåg att det gick ungefär 100 blommor på en kvadratmeter så det är nog kanske inte så jobbigt ändå :)

 15. För mig är maskros ogräs, men jag skulle nog kunna tänka mig att just maskrossirap är gott!! kram

 16. Haha, jag tänkte också som Pernilla ovan att jag aldrig skulle orka plocka hundra stycken. Men så tittade jag ut på gräsmattan och den stora hög av rensade maskrosor från helgen... Nog är de betydligt fler än hundra=) Låter som ett spännande recept. Tror du att man kan byta ut sockret mot annan sötning och ändå få hyfsat resultat? Jag tänker typ björksocker eller så.

 17. Mmm, smaskens!
  Jag har gjort granskottssirap en gång, det var också gott gott friskt och smakade... ja, gran helt enkelt. :)

 18. Håhå, du också! ROLIGT att maskrrossirapen tycks sprida sig som typ... ogräs? ;)

 19. Pernilla och Nina, jag tänkte samma sak, men inom en eller ett par m2 fanns det lätt 100 blommor... ;-)
  Nina, det tror jag absolut! Jag har sett recept med annat socker, bl.a. råsocker och kokossocker tror jag.
  Plommonet, finfint ogräs till finfin sirap :-) Tack för inspirationsspridandet!

 20. Kul att du testade, tror jag sparar mig tills nästa år!

 21. Det är riktigt gott har bara smakat det till glass:)Ha det bra

 22. Åh vilken spännande grej! =)

 23. Här får du recept på maskrossirap!

 24. Jag har skickat till min Fb-sida "Ogräsmat - kan man äta sånt?". Tack!

 25. Tack för maskrosreceptet

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.