Vem är hon den där Remsan?

5/06/2013

Jag tänkte ta och svara på en del saker som ni läsare har undrat över. Det som gäller mitt privatliv känner de flesta av er till som att jag är gift och har två barn, en pojke på 8 år och flicka på 4 år. Jag bor i ett litet hus (drygt 100 m2) i centrala Kalmar, men ändå nästan mitt i skogen. Tomten är inte heller så värst stor, men den räcker för mina ambitioner med egenodlade grönsaker och är lummig nog att njuta och slappa i. Jag arbetar som sjuksköterska, så maten och allt runt denna är enbart ett fritidsintresse.


Vad har varit roligast med bloggen?
Flera saker. Från början trodde jag aldrig att så många skulle hitta hit och det fattar jag fortfarande inte (Ni är helt underbara som ständigt återkommer!), vilket har varit och är fantastiskt roligt med all positiv respons. Jag har lärt känna en massa trevliga människor (lika matnördiga som jag själv) genom bloggen.
Genom att ständigt lägga upp det mesta vi äter offentligt har lusten att hela tiden testa nya rätter vuxit. Det finns så galet mycket god mat som jag ännu inte hunnit testa!

Kommer du från en matintresserad familj?
Både ja och nej. Mamma lagade den mesta maten när jag växte upp, men hon har aldrig haft något stort matlagningsintresse. Det var min pappa och jag som ungefär samtidigt började tycka att matlagning var spännande och då gick jag på högstadiet. Ja, som ni vet har detta intresse sedan bara vuxit, men ändå inte till den grad att jag vill jobba med mat.

Du har skrivit att du är kostmedveten, på vilket sätt?
På flera sätt. Jag vill gärna ha så äkta mat som möjligt, lagat från grunden med riktiga råvaror. Det finns inga lightprodukter i mitt kök utan enbart riktigt smör och ren grädde. Det finns inga färdiga rätter hemma hos oss, men jag gör exempelvis inte min egen korv eller bakar allt bröd själv. Jag äter för det mesta kött/fisk/kyckling ihop med grönsaker och sås, men inte så mycket spannmål/spannmålsprodukter för att jag har insett att jag mår så mycket bättre och har mer energi när jag äter mindre av dem. Är dessutom på köpet i stort sett aldrig sjuk. MEN jag undviker inte spannmål helt.
Jag försöker köpa ekologiskt och i den mån det går närproducerat. Vi har en fin gård, Solmarka, söder om Kalmar som underlättar dessa två faktorer. Genom att köpa deras råvaror blir dessutom grönsaksinköpen klimatsmarta. Låter ju bra, men det är inte alltid så lätta att lyckas med allt detta och samtidigt få med sig fräscha råvaror hem.

Hur hinner du med allt; laga mat, blogga, familjen...?
Det gör jag inte. Det är det kassa sanningen vilket har gjort att jag dragit ned lite på bloggandet och endast gör ett par inlägg per vecka. Fast äta måste vi och jag lagar middag varje dag, men hinner inte blogga all mat vi äter.

Vad använder du för kamera?
Jag började matblogga med en vanlig kompaktkamera, har sedan bytt kamera två gånger och använder idag en Nikon D90 och oftast mitt fasta objektiv 35 mm (ger 50mm i min kamera) f/1,8. Jag har gått en grundläggande fotokurs, men kämpar fortfarande på och tycker det är svårt ibland att fota maten så den ser inbjudande ut. Jag skulle vilja kunna fota vad som helst och det ser galet gott ut.


Lagar du någon mat enbart för att blogga om den?
Nej! (Jag vet dock att det förekommer i bloggvärlden) Dels skulle det vara bortkastade pengar och matslöseri som jag är helt emot, men även för att jag vill att maten här ska kännas som något alla vågar ge sig på att testa, att det märks att den kommer från våra middagar. Sedan fotar jag inte all mat när middagsgästerna sitter och väntar utan oftast före eller efter.

Varför har du inga recept märkta LCHF när du verkar äta en del lågkolhydrats kost?
Jag äter en liten mängd kolhydrater, men jag utesluter dem inte helt. Jag varken kan, vill eller behöver. Jag är helt införstådd med att vi inte behöver de stora mängder kolhydrater många äter idag (även om det är en jobbig sanning för många), men mängden kolhydrater tycker jag ska baseras på var och ens behov och hälsa. Om det är för att bli frisk eller för att gå ned i vikt eller en kombination av dessa så kan mängden behövas minskas avsevärt till skillnad om du du bara vill må bra och orka mer.
Jag skulle kunna vara utan pasta och ris helt, men däremot älskar jag potatis och rotfrukter och skulle inte kunna tänka mig att leva utan. Detsamma gäller för frukt av alla dess slag.
När det kommer till sötsaker har jag inte och har heller aldrig haft något sötsug, vilket gör att jag äter väldigt lite godis och kakor. Hos oss gäller strikt lördagsgodis och läsk dricker barnen (och då handlar det om max 33 cl per tillfälle) bara om vi dricker lite vin eller öl till helgen. Våra barn är oerhört känsliga för socker och blir som skogstokiga om det blir för stora mängder, gäller även om de äter för mycket glass.

En av de vanligaste frågorna jag får angående maten här i bistron är från andra föräldrar som undrar: "Äter era barn allt du lagar?" Svaret är både ja och nej. De äter i stort sett alltid samma mat som vi, bortsett från till exempel de gånger de äter middag före mig och Berra när vi vill njuta av något gott själva då barnen krupit i säng. Vi har som regel att man måste smaka på allt, men det är okej att inte tycka om allt (gäller även vuxna). Det är bara att fortsätta servera olika sorters mat för plötsligt äter de något de tidigare inte tyckt om. Här är några exempel på hur det kan se ut. De gillar det mesta av det som bjuds, men rätter med skaldjur tillhör dock det som varit svårast att få dem att uppskatta även om vi gör framsteg. Den ena äter räkor, dock bara på pizza och den andra upptäckte plötsligt hur gott kräftor var, men musslorna har hittills bara fått skeptiska miner. En bit på vägen i alla fall. Grönsaker äter de en hel del, men färska går bäst och inte ihopblandat i en sallad utan var för sig. Paprika till exempel äts bara rå och inte gärna i varm i mat. Den ska helst vara röd, orange och gul kan ibland funka. Detsamma gäller för morötter. De ska helst vara råa och är de kokta ska det vara de räfflade från frysdisken (som jag tycker är läskigt gummiaktiga). Äter vi kålsallad är det bara vitkål eller spetskål som slinker ned, den röda kålen som är mildare ratas konstigt nog (men... stekt i små bitar blandad i veggierice som blev rosa vart populärt). När det gäller fisk ska det helst vara rosa fisk, alltså lax, men även strömming är populärt. Även om de gärna äter vit fisk också.
Lite kul är att när vi har lekt smaktest (smaka på mat med ögonbindel på) tycker de om precis samma saker som när de ser vad de äter, vilket vi inte trodde.

Hjälper dina barn till att laga mat?
Än så länge verkar de ha ärvt min passion för att trixa i köket! Jag får ofta hjälp när middagen ska fixas, men de kan lika snabbt tröttna och vilja göra något annat. Lowe sa en dag: "Får hjälpa dig att laga maten, för det måste vara jobbigt för dig att göra det jämt". När jag en liten stund senare sa till honom att vi skulle köra igång var han plötsligt så väldigt trött i armarna...
Men har man kräsna barn när det gäller att testa mat, så kan det vara bra att låta dem hjälpa till att tillaga maten för det är svårare att rata mat man själv hjälpt till att laga.

Hur mycket tränar du? Vad tränar du?
Oj... Mitt mål är två-tre gånger i veckan (bortsett från att jag cyklar sammanlagt 1 mil de flesta dagar), men mina arbetstider och allt annat som ska hinnas med omöjliggör vissa veckor detta. Så svaret bli noll-fyra gånger per vecka.
Oftast tränar jag kombinationspass med både kondition och styrka exempelvis kettlebells, step och styrkepass, TRX/junglesport eller så springer jag.

Har du blivit utsatt för näthat?
Som tur är inte får jag väl lov att säga i dessa tider. Jag har bara fått positiv respons på både bloggen och de matrelaterade inlägg jag haft i tidningar. Tack för att ni är så snälla mot mig!

23 kommentarer:

 1. Tack, det är alltid roligt att få läsa lite mera om själva bloggaren :) Kram

 2. då vet jag lite mer om "hon med den underbara inspirerande bloggen "

 3. Hej och tack för tipset! :) Kram

 4. Tack för att du så generöst bjuder på dig själv och låter oss kika in bakom köksdraperiet!
  Angående ditt fotograferande tycker jag att du är hur duktig som helst och de mesta ser sååå gott ut!

  Själv har jag nu äntligen tagit mig själv i kragen och bokat in mig på den där Nikon-fotokursen jag fick i samband med kameraköpet!

 5. Tack för du delar med dig av lite mer personligt. Det är alltid roligt att lära känna personen bakom alla goda rätter. Kram

 6. Kul att få läsa lite mer om dig!

 7. kul att få läsa lite mer om dig, mat i all ära men vi gillar ju remsan också :)

  jag hoppas att ofelia också blir intresserad av att hjälpa till i köket, men jag tror att om de ser hur man själv håller på och fixar och trixar så blir de nyfikna rent automatiskt. åtminstone så hoppas jag på det! sen kan man ju förstå lowe att han blir lite trött i armarna, det kan vara riktigt tröttsamt att vara barn hela dagarna ju :)

 8. Åh, du är fin du Remsan!

 9. Go morron bönan!
  Ja, det ser nog ut ungefär så här hemma med. Inga light produkter och bara godis på helgen. Tyra blir oxå väldigt påverkad när hon får för mycket socker i sig, hon blir som förbytt!
  Jaaa, det var synd att du inte var med, för det var otroligt inspirerande! Kanske kan vi åka tillsammans nån gång?:-)
  Idag är vi hemma här, den där strulande halsen igen… Blir ett nytt besök till VC idag så de kan ta nytt CRP (hi hi, det behöver jag ju inte förklara för dig vad det är;-) för igår blev det strömavbrott..
  Ha de fint vännen!
  Kraaaam Anna
  Ps: nu är det bara att vänta och se och hoppas att vi hamnar i Drömhem en dag;-) Hon var så duktig den där Malin:-)

 10. Så roligt att få läsa mer om dig! Kul! :)
  Ha en toppen tisdag!
  Kram kram
  //Lana

 11. Du är så go, och tack för att du inte hymlar om att bloggen tar tid... ;-)

 12. Vilken fin bild på coola Remsan! Kul att få veta lite mer även om jag hade koll på det mesta. Intressant med hur matlagningsintresset kom igång. Men så har jag ju en fråga som fortfarande är obesvarad, för mig i alla fall. Varifrån kommer smeknamnet, Remsan? Eller har jag frågat det förut kanske och av någon rusig anledning glömt bort svaret ;-)

  Kram!

 13. Anonym sa...

  Fina du- tur att du inte lagar och slänger mat!! Pöss

 14. Kul att läsa lite om dig, håller med om att mat ska vara lagad från grunden med bra råvaror, det blir godast så:)
  Ha en fin kväll!
  Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

 15. Det var ju intressant! Och vilken härlig bild på dig! Du är grym!:)

 16. Heja Remsan!
  Härligt inlägg och många av de där frågorna känner jag igen från mina vänner. Ja, hur hinner vi blogga egentligen? ;)

  Kram fina och jag är så glad att jag lärt känna dig personligen också (och det hade jag inte gjort om vi inte bloggat)!

 17. Ni är alla så snälla! Pussokram!
  Lotta, smeknamnet Remsan fick jag när jag jobbade på fabrik i 20-årsåldern. Vi jobbade inte på ackord, men vi fick ibland bonus om hann extra mycket. Jag var då liten och snabb så på någotvis blev "lägga på en rem" och en tvist av mitt namn (Emmy/Emsan) Remsan.

 18. Jätteroligt att få veta mer om dig.
  Jag tycker i alla fall att allt du fotar ser gott ut!

 19. Vilket härligt inlägg! Du glömde att berätta om var du fått ditt fina språk. Då menar jag att du skriver på väldigt bra svenska och detär stort beröm från en gammal språkfröken som jag. Du uttrycker dig väl och binder texten på ett himla snyggt sätt. Heder åt dig.

  Sen gör du fantastisk mat också! Glömde nästan det. Kram du fina!

 20. Erika, det var ju både roligt och förvånande! att höra. Själv upplever jag mig inte alls bra på att skriva, även om mina texter förbättrades avsevärt under svenska kursen på Komvux för många år sedan. Hade en gammal sträng lärare som pushade på oss. Men jag tycker ofta att det är svårt att formulera sig och ibland går det väl fort när jag skriver och jag ser i efterhand hur knasigt det blev.

 21. Så roligt att läsa om dig Emmy. Jag känner igen mig själv i mycket av det du skriver. Ditt förhållningssätt till mat m.m. Kram!

 22. Glömde ju skriva att jag tycker du fotar jättefina matbilder. Också falukoven skulle se god ut. Det är jag säker på.

 23. Tycker verkligen fotot på dej fångar precis den Remsan vi har lärt känna och komma att gilla så skarpt!
  Kul att få läsa mer om dej och lära lite nytt!

  Kramar till den bästa Remsan av dom alla:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.