Lunchinspiration

11/26/2014

Charlotta frågade för ett tag sedan om vi hade några mörka hemligheter i våra skafferi och kylskåp. Ni vet de där varorna som vi köper hem fast vi kanske skäms lite för att erkänna det. Bland dessa brukar många räkna in färdiga såser och pulvermixer till diverse rätter, alltså halv- eller helfabrikat. Jag brukar inte skämmas direkt för något i mina skåp, för inte gör jag min egen ketchup eller vispar ihop bea varje gång vi äter det. Många rätter blir klart mycket godare när maten görs från grunden och det tycker jag man ska testa vid något tillfälle oavsett om det gäller pesto, pasta, sylt, sås eller annat. Men... de flesta av oss har ju inte den tiden, i alla fall inte till vardags. Och därför tänkte jag komma med lite lunchinspiration på detta tema. Jag har två återkommande favoriter som jag tar till när det inte blivit någon middag över från dagen innan till en lunchlåda och det är färdiga soppor och sallader. Jag gillar verkligen Keldas soppor och köper dem ibland hur enkelt jag än kan tycka att det är att mixa ihop en egen, men nu pratar vi om lunchen som plockas ihop runt klockan sex på morgonen. I dessa kan man lägga i rester som en bit kyckling eller fisk som blivit över, lite paprika, en näve spenat, halloumibitar, grönsaker från frysen, bönor, listan kan göras lång. Min andra favorit är matiga sallader och eftersom jag inte har möjlighet att kila in till någon salladsbar på min lunch och plocka ihop min egen sallad så tar jag med mig ingredienserna till jobbet istället. Och så här kan det då se ut!


Både varmrökt och kallrökt lax (ja, även annan rökt fisk för den delen) tycker jag är perfekt att ha hemma och de håller sig ett par dagar i kylen. De rökta fiskar som går att köpa tillhör de fetare sorterna och ger på så sätt en bra mättnad. På bilden ovan ser ni laxen ihop med bladspenat, avokado, rödlök, paprika, citron, keso, sweet chilisås, lite chiliflakes och thaibasilika. Både keson och den halva röda grapefrukt som jag skurit i klyftor var "rester" från frukosten.

Här har laxen fått sällskap av sesamfrön, wasabimajonäs, rödkål, bladsallad, paprika, lime och koriander.


Ännu en finfin matlåda med lax och här spenat igen, kokta ägg, rädisor, rödlök, avokado, citron och romsås.


Visst är de färska skaldjuren alltid godast, men som nödlösning köper jag kräftstjärta och ibland även räkor på burk i lag, så pass ofta att Coop brukar ge mig personliga rabatter på dessa. Och de är perfekta att blanda ned i röror och äta i bakade potatisar (tar cirka 10 minuter att tillaga i micron) och i wraps. Men även goda att blanda i olika sallader som här med minimozzarella (funkar fint med annan ost), ruccola, rödlök, tomater och kot ägg.

När det kommer till charuterier från Italien och Spanien tycker jag faktisk att de färdigpaketerade oftast är godare än de som skivas upp i den manuella disken som man kan köpa. De håller ett bra tag, alltså veckor, i kylskåp och passar till så mycket.


Omelett är en stor lunchfavorit och äts vid en del tillfällen bara som den är, ostpanerad eller med en sallad och ibland även med något gott som blivit över från en tapaskväll som lufttorkad skinka eller ett par skivor salami. Men även den hamnar i sallader ihop med någon ostbit som blivit över, lite nötter och om jag har tur ett par fikon.


Makrill på burk i tomatsås har vi alltid hemma och det äts på knäcke när vi är sugna på något lätt eller ihop med en sallad. Jag har alltid någon burk i mitt fack på jobbet och så kan jag bara ta med mig lite ingredienser till en sallad som på bilden nedan och så vips har jag en god och mättande lunch på ett kick!




Som avslutning ska jag svara på de frågor som Malin skickade i bloggutmaningen "Fem för fem" till mig, där man ska svara på fem frågor och sedan skicka vidare till fem andra bloggare. Nu vet jag att många inte tycker om dessa kedjehistorier så jag väljer att istället tipsa om fem fina mat- och träningsbloggar

Vilket livsmedel kan du inte leva utan?
Oj, svår fråga. Det är så mycket mat som alltid finns hemma hos mig, men måste jag välja ett enda livsmedel så måste det bli ägg. Jag äter ägg varje dag i någon form; kokta, stekta, i omelett, i pannkakor, i gratänger...

Godaste efterrätten?
Fel fråga till mig eftersom jag hellre väljer förrätt än efterrätt. Jag är sällan sugen på något sött efter maten och ostbrickan brukar vi servera som förrätt istället för efter varmrätten. Helst tar jag nog en drink på maten, men måste jag välja en efterrätt så gärna något litet och inte för sött så en riktigt god chokladpralin räcker gott.

Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
De dagar jag har gott om tid tränar jag gärna olika saker, som gärna både kondition (en löprunda), ett intensivt styrkepass (tänk crossfit) och som avslutning yoga.

Bästa träningsredskapet?
Den egna kroppen! Jag gillar verkligen att känslan av att det går att träna inte bara kondition utan redskap utan även styrka, det gäller bara att använda fantasin eller att ta en kompis/ett barn till hjälp/tyngd. Vi tränar en hel del hemma hos oss i trädgården, i källaren eller framför TV:n med bara kroppen som redskap. Grymt kul för hela familjen!

Vad är du tacksam för just nu?
Så otroligt mycket! Jag träffar som ni vet människor dagligen som lever sina sista dagar på grund av olika sjukdomar och många av dessa är alldeles för unga, vilket gör att man får en helt annat syn på livet. Jag uppskattar idag de små sakerna i vardagen mer, sånt som vi så lätt tar för givet. Alla borde stanna upp då och då och känna in känslan "tänk om detta var min sista dag i livet" och försöka insupa allt runt omkring dem. Till exempel, tänk om detta var sista gången jag får känna regn falla mot mitt ansikte, för känslan blir då en helt annan. Sedan ska ni inte gå omkring och tänka att ni kanske dör imorgon, men sluta irritera er på småsaker som på det stora hela inte spelar någon roll.

Här kommer mina tips på bloggare som sprider en positiv känsla kring bra matvaror och hur man enkelt får in träningen i vardagen!

Hanna Göransson, Hur bra som helst
Cecilia Folkesson
Leila Söderholm, Life by Leila
Annie, Live it, Love it
Olga Rönnberg

3 kommentarer:

  1. Kul att läsa! Och perfekt inspiration, måste jag säga. Även om jag är hemma om dagarna nu försöker jag ha en plan för lunch eftersom det nästan alltid blir macka och filmjölk annars och även om det är gott är det ju något tråkigt i längden… Hoppas ni får en fin adventshelg! KRAM!

  2. Mumma, så mycket gott och så härligt färggrant det är! Skriker ju nyttigt långa vägar:)
    Det uppstod ett akut begär på blodgrape här, måste skrivas upp på shoppinglistan direkt!
    Kramar till dej, och ett extra grattis ♡

  3. Så mycket gott och fint! Hade mer än gärna ätit av alla salladerna till lunch idag.

    Tack för svaren också, alltid kul att få veta mer om andra.

    Kram kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.