Rostad pumpasoppa

11/17/2014

Jag tillhör dem som inte är så glad i kalla soppor, men gillar varma soppor desto mer. Och visst smakar de så mycket bättre nu när det dagligen hänger regn i luften och solen aldrig tycks gå upp. Hade jag bara kunnat springa med min stukade fot så hade jag gjort det i duggregnet för det ger en sådan härligt uppfriskande känsla. Men jag får nöja mig med promenader och andra utomhusaktiviteter på ett tag till. Fast soppa det smakar alltid gott denna tiden på året oavsett vad man pysslat med!
Jag såg en bild på Instagram för ett tag sedan med halvor av ugnsrostad butternutpumpa där det låg vitlökshalvor i hålen där pumpaskärnorna suttit som skulle bli pumpapuré som tillbehör. Jag blev sugen på att rosta pumpa och vitlök på samma vis med att istället göra soppa på det. Sagt och gjort! När grönsaker rostas sakta under lite längre tid i ugnen kommer smakerna fram på ett underbart sätt och så även denna gång. Det kan tyckas vara mycket vitlök i receptet, men den blir mild och fin när den rostas och inte alls som om du skulle pressa i vitlöksklyftor från en hel färsk vitlök i soppan. Jag som fortfarande håller på att återhämta mig från min otäcka förkylning smaksatte soppan med ingefära, lime och chili för att riktigt skrämma bort de sista basiluskerna.


Rostad pumpasoppa, 2 port. eller 4 förrätter
1 butternutpumpa/-squash
1 hel vitlök
1 lime, rivet och pressad saft
2 msk riven färsk ingefära
salt och svartpeppar
5-7 dl grönsaksbuljong
1 chili, strimlad (jag tog hot lemon)
1 paprika, fint tärnad
thaibasilika (hittar du inte det så ta bladpersilja hellre än vanlig basilika)

Sätt ugnen på 175°. Dela pumpan på längden till två halvor och gröp ur alla kärnor med en sked. Dela även vitlöken (utan att skal den) på mitten så att klyftorna kalveras och lägg en halva i varje grop i pumpahalorna. Lägg pumpa- och vitlökshalvorna på en ugnsplåt och ställ in i ugnen i ca 1 timme. Pumpaköttet ska vara riktigt mjukt innan du tar ut den.
Gröp ur pumpaköttet och tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet. Släng allt skal och mixa resten till en puré i en gryta. Tillsätt limeskal, ingefära, salt, svartpeppar samt buljong och fortsätt mixa. Späd med buljong tills soppan har den koncistens du önskar och låt sedan koka upp. Tillsätt limesaft, chili, paprika och thaibasilika. Låt sedan soppa småkoka bara någon minut till. Toppamed lite mer thaibasilika och om ni önskar kanske en klick matyoghurt eller crème fraiche. Skalade räkor eller kräftstjärtar kan jag tänka mig smakar gott i soppan.

3 kommentarer:

  1. Dom där skålarna/tallrikarna är så fina, kul modell!
    Värmande soppa är aldrig fel, speciellt inte om den kan skrämma baskeluskerna. Kanske en sådan dunderkur som Ann-Sofi (Matsaffari) efterlyste?

  2. Vilka härliga smaker och ugnsrostad pumpa är så gott. Krya på dig kram!

  3. Perfekt för mig som behöver pumpainspiration! Låter som något Calle verkligen kommer gilla, dessutom. Allt med chili, du vet :=)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.