Het mat som värmer

1/03/2010

Idag blev det ytterligare en tur till pulkabacken. Barnen blir som tokiga så fort det blir snö och åker som galningar. Själv var jag lite besviken att jag missade ta med mig varmt kaffe, men det var ändå väldigt trevligt. Väl hemma igen blev det "snabbmat", igen... ;-)

Biffar med röd curry och picklade grönsaker, 4 pers.
600 g nötfärs
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
1(-2) msk röd currypasta
½ tsk salt

2-3 morötter, tunnt strimlade
½-1 squash, delad på länden och sedan tunnt skivad
½ dl ättikslag, finns färdig el. blanda 2 msk ättikssprit (12 %) & 3 msk socker
½ tsk sambal olelek, 1 röd chili finhackad eller 1 msk sweet chilisås

Blanda vattnet med ströbröd och sedan med färs, ägg och kryddor. Forma till 8 biffar och stek dem. Häll ättikslagen samt chilin över grönsaksstrimlorna och låt dem dra ett par minuter fram till servering. Servera med ris eller äggnudlar.

Idag är det iiiiiskallt

1/01/2010

Tycker vi som inte är så vana vid kylan. Men då är det extra mysigt att dricka något varmt ute i kylan. Och säg den som inte gillar varm choklad... Det är både lätt och gott att göra egen och inte på färdigt pulver. Godast är att låta en stor bit mörk choklad smälta i varm mjölk eller med vit choklad som Emma gjorde, kika här. Har man ingen choklad hemma så har man säkert kakao i alla fall.



Varm choklad/Lumumba, 1 kopp
2 dl mjölk, 3 %
2 tsk kakao
3 tsk strösocker
1 krm vaniljsocker
vispad grädde
(4 cl cognac el. mörk rom - för de riktigt frusna...)

Koka upp mjölk, kakao och socker. Vispa så allt löser sig. Rör ned vaniljsockret och spetsa eventuellt. Toppa med vispad grädde. Drick och låt värmen sprida sig...

Gott Nytt År!

12/31/2009



Jag fick på min lott att göra förrätten och lite drinkar. Så då tänkte jag bjuda på 3 små förrätter. En gräslökspannacotta med räkor och röd stenbitsrom, sparrissoppa samt chilimarinerad kräftsallad.


Gräslökspannacotta, 10 små formar
2 gelatinblad
2 ½ dl mellangrädde
1 ½ matyoghurt
1 dl hackad gräslök (alt.dill)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
räkor
röd stenbitsrom

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden. Krama ur gelatinbladen och rör ned i grädden. Blanda ned yoghurt och gräslök. Krydda med salt och peppar. Fyll små formar eller fat och ställ i kylen i minst 4 timmar (perfekt att förbereda dsagen innan).
Servera med räkor och röd stenbitsrom.

 
Sparrissoppa, 10 små koppar eller 4 port.
500 g sparris färsk eller fryst (inte på burk)
5 scharlottenlökar, finhackade
5 dl hönsbuljong
5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
salt och vitpeppar

Skär sparrisen i 1 cm långa bitar, men spar topparna i lite längre längder. Har du färsk sparris så kokar du den i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Sila bort vattnet.
Fräs löken i en kastrull. Slå på buljong, grädde och vin. Lägg i sparrisbitarna (obs inte topparna) och låt soppan koka i 10 minuter. Mixa den sedan slät. Servera soppan med sparristopparna i. Dra gärna något varv med pepparkvarnen över varje tallrik vid servering.

Receptet på den fräscha kräftsalladen hittar du här.

Svårt att få barnen att äta frukost?

12/30/2009

Jag hör så många som har svårt att få i sina barn frukost. Själv tycker jag det är det bästa och viktigaste målet på hela dagen. Men om man kämpar med barnen vid frukosten, då kanske det här brödet kan vara något. Barnen kan till och med baka det själva om man bara hjälper dem med ugnen. Men skippa chilin i så fall.

Receptet kommer från en bok, Bröd med smak, som jag fått låna av min väninna Jessica. Detta var det första brödreceptet jag testade. Det blir ett lite sötare och väldigt saftigt bröd. Passar både till en kopp te och till en kryddstark gryta.


Karibiskt bananbröd, 1 bröd
2 små bananer (krav) el. 1 stor, mosad
½ lime, saften (ca 1 msk)
3 dl fil el. naturell yoghurt
1 grön chili, finhackad
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 msk råsocker el. honung
1 tsk malda nejlikor
½ tsk riven muskot

Sätt ugnen på 175. Mosa bananerna tillsammans med limesaften. Blanda ned filen och chilihacket. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sedan med bananmoset. Häll degen i en smord brödform (1,5 l) och grädda längst ned i ugnen i 50 minuter. Stjälp försiktigt upp brödet på galler och linda in det i en handduk. Låt vila så i 1 dygn.

Kyckling Kung-Pao

12/29/2009

Hemma hos oss älskar både maken och barnen ris och då passar det bra med en gryta med lite mildare smaker.Den här grytan har kinesiska smaker, men den är inte sötsur som annars kanske är det man tänker på när man tänker på kinamat. Det finns flera varianter på denna gryta. Jag har valt att ta bort momentet där man marinerar kycklingen innan och ersatt en del ingredienser med sånt som man oftast har hemma.



Kyckling Kung-Pao (min variant), 4 pers.
600 g kycklingfilé, i strimlor
2 krm salt
2 vitlöksklyftor, rivna
3-4 cm ingefära, skalad & riven
2 dl hönsbuljong
2 msk soya
½ dl sweet chili sås
1 msk vitvinsvinäger
1-2 msk torr sherry
1 röd chili strimlad, eller servera sambal oelek till
1 stor paprika, i mindre bitar
1 pkt sugarsnaps (eller sockerärtor)
½ purjolök eller ett knippe salladslök
1 pkt/burk minimajs
1 msk maizena mjöl

Stek kycklingbitarna i en gryta. Tillsätt kryddorna och vätskorna, låt koka ett par minuter. Tillsätt grönsakerna och låt allt koka upp. Red med maizena.
Servera med hackade jordnötter och ev. ris samt sambal oelek för de som vill ha mer hetta.

Någon mer som är trött på julmat?

12/26/2009

Man är så sugen varje år innan man får första julmaten och sen efter ett par julbord så är man så trött på maten att man knappt tror att något julbord kommer vilja besökas igen. Fram tills nästa års advent då suget efter julmat kommer krypande.
Så jag tänkte bjuda på något annat, men som passar nu på vintern. Älg tycker jag personligen är det finaste köttet. Och även de som inte tror sig tycka om vilt, brukar gilla älg. Har man ingen jägare i familjen kan man gott kosta på sig att köpa lite vilt ibland.

Svampfyllda älgfärsbiffar, 4 pers.
600 g älgfärs (alt. hjort, rådjur el. nöt)
2 msk ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Fyllning:
1 gul lök, finhackad
1 dl förvälld svamp, gärna gul kantarell
2 msk persilja, finhackad

Sås:
2 dl buljong
2 dl grädde
1 msk soya
2 msk messmör
2 msk svartvinbärsgelé
salt & peppar

Stek löken och svampen i smör. Blanda med persiljan.
Blanda grädden med ströbrödet och sedan med färs, ägg och kryddor. Forma till 8 biffar och fyll med lök- och svampblandningen. Stek biffarna i smör.
Blanda ingredienserna till såsen och låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen.
Servera biffarna med sås och tex ugnsrostade grönsaker eller potatishalvor och en grönsallad.
Utanför fönstret är det alldeles vitt idag och helt vindstilla. Men iiiiskallt.
Till kaffet idag passade jag på att mumsa lite chokladgodis eftersom...


... en stor del av mitt julgodis skulle följa med till mitt jobb så de bästa kollegorna kan njuta av dem på jullunchen imorgon. I år blir det extra trevligt på jullunchen kan jag tro, eftersom nästan alla sedan påbörjar sin två veckor långa ledighet.