Magazine mondays

2/08/2010

Igår skulle vi mumsa ostbricka, jag och min man, men det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Jag brukar nämligen spara ostarna framtills bäst-före-datumet (har gått ut), för då är de som bäst. De nästan ber om att får bli uppätna och är så härligt mjuka och mogna. Nu funkade inte detta med just denna ostbrickan som legat och gottat till sig i kylen. Snacka om besvikelse när vi upptäckte att två av ostarna verkligen hade gått ut och luktade allt annat än pikant. Isch... Men en kunde vi mumsa i oss och vinet var gott, så...
Men idag är det ju måndag och är det inte just måndagarna som man ofta tänker att man ska ta tag i sitt liv igen? Skärpa till sig med maten och se till att man kommer iväg på de träningpass man har planerat. Och man är taggad till tusen. Sen är det inte alltid som den där känslan fortsätter infinna sig hela veckan, men äh det kommer ju en ny måndag ;-)
Måndagens recept kommer från Allt om Mat nr 1 2002, ett specialnummer, Gott & Grönt, så dagens recept är vegetariskt och passar ypperligt innan och efter träning ;-)
Vill man inte testa biffarna, men de rekommenderas, så kan man alltid servera tzatzikin och salladen till en god köttbit.

Currydoftande potatisbullar med blomkål, 4 pers.
750 g potatis, skalade och i mindre bitar
500 g blomkål, i mindre buketter
1 msk curry
1 tsk salt
1 ägg
smör

Koka potatisbitarna i 7 minuter. Lägg i blomkålsbitarna och koka ytterligare 7 minuter. Sila av vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Stöt ihop allt grovt. Forma till 10-12 st biffar och stek i smör.

Ärt-tzatziki, 4 pers.
200 g (frysta) kokta ärtor
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
½ lime, saften
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 avocado, i mindre bitar
ev. salladsblad att lägga tzatzikin i

Blanda alla ingredienser och vänd sist ned avocadobitarna.

Morotssallad med apelsin och hasselnötter, 4 pers.
4 stora morötter, rivna
1-2 apelsiner, pressad saft av ½ och fruktköttet från ½-1
½ msk olja
1 dl hasselnötter, grovt hackade

Blanda alla ingredienser.

Servera biffarna tillsammans med ärt-tzatzikin och morotsalladen. Hos oss ville någon ha lite mer protein och åt dessutom korv till.


Jag har fått en award av Åsa, En sida med mat! Tack så jättemycket! Jag gillar egentligen inte kedjesaker, men vem är inte svag för smicker ;-)


Så här funkar det när man mottagit denna fina utmärkelse:

•Kopiera awarden till bloggen.
•Länka till personen du fått awarden av.
•Berätta 7 intressanta fakta om dig.
•Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
•Länka till deras bloggar.
•Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award dig.

Javisst det här var ju lätt! Bortsett från punkt 3... Intressanta fakta om mig?! Jaha, och vad skulle det kunna vara? Så jag drar till med 7 fakta som kanske inte alla känner till, även ni som känner mig.

Jag...
... fick inget hår förrän jag var över 3 år, inga små söta tofsar här inte. Så när jag kom bort på Domus som liten fattade inte min mamma att de menade mig när de ropade från informationen: " Jimmy 3 år söker sin mor"
... har alltid haft väldigt livlig fantasi. Älskar att krydda historier. En av mina första historier är jag 4-5 år gammal och kommer hem från dagis och säger (småljög kanske man ska säga...) att jag varit med Roger Moore i vattentornet. Jodå det finns ett vattentorn i vår stad ;-)
... gifte mig i ett buddistiskt tempel i Thailand och blev vigd av världens coolaste munk.
... är helt okvinnlig när det gäller heminredning att jag knappt stava till inredningsbutik.
... är sjukt mörkrädd. Är jag själv hemma efter mörkrets inbrott så hittar ni mig på övervåningen, under täcket, i ett för övrigt larmat hus.
... är fåfängan personifierad. Har försökt bli bättre på att inte bry mig, men det går helt enkelt inte.
... väldigt svag för goda drinkar, så bjud mig på en och jag berättar alla mina hemligheter ;-)

Åh, det finns så många fina, roliga, trevliga, mumsiga å alldeles alldeles underbara bloggar. Här är 7 som är väl värda ett besök tycker jag:

A home far away
Birgitta Höglund´s mat
Elenas blogg
Fru Matglad
Kaffekokarkokboken
Sunda Vardagen
Yasemins Kök

Det är nåt med grytor och vinter

2/06/2010

Hittade detta receptet från Arla på ett paket vispgrädde, men jag gjorde om det en aning. Gjorde grytan mindre "såsig" och hade i lite mer grönsaker. Det blev en mycket snabblagad rätt som barnen verkligen gillade. Persoligen tyckte jag det smakade lite lite, men det går ju lätt att fixa. Här får ni "mitt" recept.


Tacokryddad köttgryta, 4 pers.
500 g lövbiff, strimlad
1 påse tacokrydda el. 2 msk hemgjord
1 rödlök, grovhackad
150 g champinjoner, i bitar
1 paprika, i lagom bitar
1 burk/pkt krossade tomater
1 dl vispgrädde

Bryn köttet och löken och i en gryta. Krydda och tillsätt övriga ingredienser och låt koka ett par minuter. (Det går att koka upp alla ingredienser och sen lägga i den råa köttet, men köttet får en annan konsistens då). Servera med en sallad och ev. pasta eller ris.

Snabbmat

2/04/2010

Jag tycker ju om rätter där man kan slänga i lite alla möjliga grönsaker och därför är wokat så bra. Dessutom så går det snabbt att tillaga (snabbare än att åka och köpa snabbmat) och så är det såå gott. Och självklart blir de två nudelfreaks som bor hemma hos mig jätteglada om vi äter äggnudlar till. Sitter och suger i sig nudlar högt och ljudligt...
Igår skulle jag iväg och spela bowling med jobbet så då lämnade jag familjen med denna wokade rätt. Bowlingen gick (hrm) så där, men vi hade väldigt roligt. Och idag är höger armen ganska mör, men all snöskottning igår gjorde väl sitt till.

(Skulle leka lite i photoshop... Är helt kass på att redigera bilder...)

Kyckling chow mein (på mitt vis), 4 pers.
500 g benfri kyckling, jättefint strimlad
1 msk sesamolja
1 msk ostronsås
3 cm färsk ingefära, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, i tunna skivor
4 salladslökar el. ½ purjolök, strimlade
400 g vitkål (ca 1/4), finstrimlat
200 g ostronskivling, shiitake el. champinjoner
2 morötter, skurna i tunna stavar
1 ½ dl kycklingbuljong
2 msk soya

300 g äggnudlar
1 msk sesamolja

Blanda kycklingen med ostronsås och sesamolja. Stek i en wok eller stor stekpanna. Låt ingefäran och vitlöken steka med mot slutet. Tillsätt grönsakerna och slå över buljong och soya. Låt allt koka ett par minuter.
Koka nudlarna enligt paketet, slå bort vattnet och blanda ned sesamolja. Blanda ned nudlarna i woken. Servera i skålar och kanske med pinnar :-P

Sovmorgon och ändå få hembakat bröd

2/03/2010


Om ni aldrig bakat ett bröd i hela ert liv eller tycker att det är svårt, så testa detta receptet! Det är superenkelt och blir grymtgott. Jag fick receptet av min väninna Anna som hittat det i någon veckotidning. Det är perfekt att svänga ihop på fredags eller lördags eftermiddagen/kvällen för att sedan grädda det dagen efter medan man hoppar in i duschen eller kryper ned i sängen en stund till med tidningen. Eller allra helst fixar äggröra och annat gott till helgfrukosten under tiden ;-)


Valnötsbröd, 1 st
12 ½ g jäst, 1/4 pkt
5 dl mjölk
1 msk honung
3/4 tsk salt
10 dl fullkornsdinkel
50 g valnötter

Lös jästen i lite av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, honung och salt. Rör ned mjöl och valnötter. Häll smeten i en bakpappersklädd brödform (1 ½ l). Linda en handduk om och ställ in i kylen över natten (eller i 10-12 h). Sätt in formen (utan handduk...) i kall ugn och sätt sedan ugnen på 200°. Ställ timern på 45 minuter. Klitteriklart!

Magazine mondays

2/02/2010

Denna måndags recept kommer från Laga Lätt nr 4 2009. Det lät lockande med kyckling, kronärtskockshjärtan, oliver, grillad paprika och med smak av citron och basilika. Men det som är roligt med receptet är att jag även hittade det hos Åsa (En sida med mat) för ett tag sedan, som hade hittat det i Pernilla Wahlgrens blogg, som i sin tur blivit bjuden på rätten av sin mamma... Så kan det vara...
Ni får originalreceptet som är till 10 personer, men är man 4 kan man bara halvera det. Vi tyckte kycklingen blev jättegod och kommer definitivt göra den fler gånger. I Laga Lätt bjöd de på risonisallad till, vi gjorde en annan sallad till, men salladen låter god så ni får det receptet också. En perfekt rätt att bjuda på när några vänner kommer över på middag mitt i veckan.


Citronkyckling med kronärtskocka och paprika, 10 pers.
2 kg kyckling ben (el. 1,2 kg filé)
2 burkar kronärtskockshjärtan à 290 g, i halvor
1 stor burk grillad paprika à 500 g (el. 4-6 egen grillade), strimlade
2 rödlökar, i smala klyftor el. grovt hackade (Åsa idé)
2 citroner, saften
1 dl rapsolja
2 msk kycklingfond
4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk torkad basilika
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 knippe salladslök, strimlad
1 stor burk blandade oliver (370 g)

Sätt ugnen på 200°. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna och lägg sedan i en ugnsform. Fördela kronärtskockshjärtan, paprika och rödlök runt kycklingen. Blanda citronsaft, olja, fond samt kryddor och skeda över kycklingen.
(Hit går att förbereda några timmar i förväg. Plasta in kycklingen väl och ställ kallt.)
Tillaga kycklingen mitt i ugnen i 40 minuter (kortare tid om kyckling bitarna är mindre). Strö över salladslök och oliver vid servering.

Risonisallad med sockerärtor och mozarella, 10 pers.
500 g risoni (finns i pastahyllan) el. ta nåt gryn ni gillar
300 g sockerärtor, kokta 1 minut
80 g rucolasallad
3 mozarellaostar à 125 g (alt. fetaost)
250 g coctailtomater, i halvor
flingsalt & nymalen svartpeppar
Dressing3/4 dl olivolja
3 msk vit balsamvinäger
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

Koka risonin enligt förpackningen, häll av vattnet och kyl den i kallt vatten. Blanda pastan med sockerärtor, sallad och ost. Strö över tomathalvorna och ringla över dressingen vid servering.

Snabba kolhydrater efter träning...

2/01/2010

I början på varje år är det lika trångt på gymmets alla pass. Alla som ska ta tag i sina liv och leva sundare. Vi står som packade i salen och försöker hitta lite utrymme att veva med armar och ben på. Sen lugnar det ned sig lite fram på vårkanten när alla vill vara ute istället. Och så blir det packat igen inför beachsäsongen...
Väl hemma efter ett svettigt pass svullade jag enchiladas och ja, jag åt lite grönsaker också ;-)
Detta receptet är vårt favoritrecept på enchiladas. Det går att göra till många (vi hade det en gång på en halloweenfest när vi var 40 st.), men då får man minska på såsmängden.

Enchiladas, 4 pers./8 st.
8 tortillabröd
400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
½ burk cheddardip

Sås
3 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 crème fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk paprika pulver
1 tsk oregano (torkad)
1 burk hackad grön chili
salt & peppar

3 tomater, i mindre bitar
Riven ost

Sätt ugnen på 200°.
Fräs lök och köttfärs i en gryta. Krydda och tillsätt vattnet. Låt puttra i ca 10 minuter. Blanda ned cheddardippen i färsen. Koka upp ingredienserna till såsen och smaka av den.
Fördela köttfärsröran på tortillabröden, rulla ihop dem och lägg dem med skarven nedåt i en ugnsform.

Fördela de hackade tomaterna på rullarna, slå över såsen och avsluta med riven ost.

Gratinera i 20 minuter. Avnjutes med en god och fräsch sallad.