Magazine mondays

2/08/2010

Igår skulle vi mumsa ostbricka, jag och min man, men det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Jag brukar nämligen spara ostarna framtills bäst-före-datumet (har gått ut), för då är de som bäst. De nästan ber om att får bli uppätna och är så härligt mjuka och mogna. Nu funkade inte detta med just denna ostbrickan som legat och gottat till sig i kylen. Snacka om besvikelse när vi upptäckte att två av ostarna verkligen hade gått ut och luktade allt annat än pikant. Isch... Men en kunde vi mumsa i oss och vinet var gott, så...
Men idag är det ju måndag och är det inte just måndagarna som man ofta tänker att man ska ta tag i sitt liv igen? Skärpa till sig med maten och se till att man kommer iväg på de träningpass man har planerat. Och man är taggad till tusen. Sen är det inte alltid som den där känslan fortsätter infinna sig hela veckan, men äh det kommer ju en ny måndag ;-)
Måndagens recept kommer från Allt om Mat nr 1 2002, ett specialnummer, Gott & Grönt, så dagens recept är vegetariskt och passar ypperligt innan och efter träning ;-)
Vill man inte testa biffarna, men de rekommenderas, så kan man alltid servera tzatzikin och salladen till en god köttbit.

Currydoftande potatisbullar med blomkål, 4 pers.
750 g potatis, skalade och i mindre bitar
500 g blomkål, i mindre buketter
1 msk curry
1 tsk salt
1 ägg
smör

Koka potatisbitarna i 7 minuter. Lägg i blomkålsbitarna och koka ytterligare 7 minuter. Sila av vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Stöt ihop allt grovt. Forma till 10-12 st biffar och stek i smör.

Ärt-tzatziki, 4 pers.
200 g (frysta) kokta ärtor
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
½ lime, saften
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 avocado, i mindre bitar
ev. salladsblad att lägga tzatzikin i

Blanda alla ingredienser och vänd sist ned avocadobitarna.

Morotssallad med apelsin och hasselnötter, 4 pers.
4 stora morötter, rivna
1-2 apelsiner, pressad saft av ½ och fruktköttet från ½-1
½ msk olja
1 dl hasselnötter, grovt hackade

Blanda alla ingredienser.

Servera biffarna tillsammans med ärt-tzatzikin och morotsalladen. Hos oss ville någon ha lite mer protein och åt dessutom korv till.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.