Wokat... igen...
2/10/2010
Idag skulle jag klippa några i släkten (är absolut ingen frisör), så vi blev många vid middagen. Min syster kom med sin familj och mina föräldrar kikade också förbi. Då bjöd jag på min favvis, wokat :-D Det är perfekt när man är många och middagen inte ska ta så lång tid. Hade ju inte tid att stå vid spisen när det var flera som skulle få ny frisyr.
Rätten är utmärkt att göra vegetarisk eller så gör man som jag och har i kyckling. 5-åringen sa: Åh, vad fint det är!, när han såg skärbrädan med alla grönsaker och visst ser det gott ut. Man bara måste bli pigg och glad av sån här mat, inte sant?! Och blir man inte det får äta det för att det är så grymt gott...
Kycklingwok med persikor och cashew, 8 pers.
600 g benfritt kycklingkött, strimlat
1 pkt/burk minimajs
1-2 morötter, i tunna stavar
2 paprikor, strimlade
2 röda lökar, i smala klyftor
1 squash, i kvartar
250 g haricots verts
150 g svamp, ev. skivad (beroende på sort)
5 cm ingefära, finhackad el. i tunna stavar
4 vitlöksklyftor, finhackade
Sås:
1 dl japansk soya
1 dl persikospad
2 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 tsk sambal oelek
1 msk maizena
1 dl cashewnötter
1 burk persikohalvor (420 g), skurna i klyftor
Stek kycklingbitarna i en wok eller stor stekpanna. Lägg i vitlök samt ingefära och låt steka med en stund. Tillsätt grönsakerna och stek någon minut till. Blanda ihop ingredienserna till såsen och slå den över. Tillsätt persikor och nötter. Låt allt koka någon minut. Vi hade ris till, men rätter funkar lika bra utan.
Rätten är utmärkt att göra vegetarisk eller så gör man som jag och har i kyckling. 5-åringen sa: Åh, vad fint det är!, när han såg skärbrädan med alla grönsaker och visst ser det gott ut. Man bara måste bli pigg och glad av sån här mat, inte sant?! Och blir man inte det får äta det för att det är så grymt gott...
Kycklingwok med persikor och cashew, 8 pers.
600 g benfritt kycklingkött, strimlat
1 pkt/burk minimajs
1-2 morötter, i tunna stavar
2 paprikor, strimlade
2 röda lökar, i smala klyftor
1 squash, i kvartar
250 g haricots verts
150 g svamp, ev. skivad (beroende på sort)
5 cm ingefära, finhackad el. i tunna stavar
4 vitlöksklyftor, finhackade
Sås:
1 dl japansk soya
1 dl persikospad
2 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 tsk sambal oelek
1 msk maizena
1 dl cashewnötter
1 burk persikohalvor (420 g), skurna i klyftor
Stek kycklingbitarna i en wok eller stor stekpanna. Lägg i vitlök samt ingefära och låt steka med en stund. Tillsätt grönsakerna och stek någon minut till. Blanda ihop ingredienserna till såsen och slå den över. Tillsätt persikor och nötter. Låt allt koka någon minut. Vi hade ris till, men rätter funkar lika bra utan.
Å så himla sugen jag blev på wok! Mumsigt!