Annorlunda våfflor

2/25/2010

För något år sedan kom ICA förlag ut med en kokbok med lite annorlunda recept på husmanskost från hela Sverige. Ett recept vi fastnade för var rårakor gjorda i ett våffeljärn. Jag har gjort om receptet en aning för vi tyckte de var på tok för salta och så var receptet lite snålt tilltaget :-) Men de blir jättegoda! Särskilt med kålsallad och bacon till. Sonen kallar dessa råkor för våfflor, för det är de ju på sätt och vis...


Rårakor i våffeljärn, 4 pers.
2 kg potatis, riven
1 stor gul lök, riven
1 dl smält smör
2 ägg
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl kolsyrat vatten

500 g rödkål el. vitkål, finstrimlad
2 apelsiner, filéade (hinnfria klyftor)
3-4 msk lingonsylt
1 ½ dl matyoghurt

2 pkt bacon

Blanda den rivna potatisen och den rivna löken. Pressar ut vätskan med händerna. Blanda med smör, ägg, salt och peppar. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt vattnet. Grädda i ett våffeljärn.
Blanda kål, apelsin, lingonsylt och yoghurt.
Knaperstek baconen. Ät och njut...

5 kommentarer:

  1. Å vad gott! Och vi som skulle äta raggmunk i nästa vecka, tror jag provar detta i stället!

  2. Jag måste också laga detta nästa vecka, nu blev jag inspirerad! Kram!

  3. Oj, vad fiffigt att göra det i våffeljärn!!
    Detta måste även jag testa!

  4. Men gud va smart! Det måste jag testa!!!!

  5. Mattias sa...

    Det känns väldigt mycket som raggmunk, men i en ny tappning. Jätte spännande! Tack för att du delade.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.