Aj aj...
2/12/2010
Man vågar knappt erkänna det, men jag cyklade omkull igår... Skulle precis svänga in på vår väg och tjoff så for jag i backen. Observera att det inte berodde på vinet och inte hjälpte det heller... Min högra arm har varit lite öm idag. Och baken är också öm, men av en helt annan anledning. Var på ett lekland med barnen för någon dag sedan och har träningsvärk i rumpan! Helt klart billigare, och roligare, än att gå på gym. Ett hett tips ;-)
Något som inte gör ont är att äta god mat, eller hur? Kvällen middag bestod av fylld fläskfilé med bönsallad. Och så unnade vi oss Mat-Tinas goda potatisgratäng till.
Fylld filé med bönsallad, 4 pers.
800 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ gul lök, mycket fint hackad
½ paprika, mycket fint hackad
1 dl riven parmensanost
1 msk fransk senap
2 msk crème fraiche
salt & vitpeppar
Sås:
steksky
1 dl buljong
1 dl vispgrädde
1 msk mango chutney
Bönsallad:
250 g haricots verts
½ gul lök, i mycket tunna skivor (tex av mandolin)
10 cm purjolök, finstrimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl persilja, hackad
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ msk strösocker
Sätt ugnen på 200°. Dela filén i 2 bitar och skär sedan upp bitarna på längden så de sedan går att fylla och rulla ihop (som en rulltårta). Blir de för tjocka så banka ut dem med handloven eller en gryta.
Blanda crème fraiche med resterande ingredienser till fyllningen. Bred så mycket fyllning som får plats över filébitarna, rulla ihop och fäst med bomullsgarn eller tandpetare (obs se till så de inte är smaksatta med mint...). Krydda med salt och peppar och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en form och stek dem färdigt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Häll resten av fyllningen tillsammans med 1 dl vatten i stekpannan, låt koka upp och sila av. Blanda stekskyn med buljong och grädde i en kastrull. Koka upp smaksätt med mango chutney. Red eventuellt av såsen.
Blanda bönorna med lökstrimlorna och smaksätt med dressingen.
"Mat-Tinas" potatisgratäng, 4 pers.
1 kg potatis (tog 50% palsternacka), tunt skivad
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 gul lök, skivad
2 klyftor vitlök, krossade
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°. Fräs löken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg. Häll i grädden och mjölken, låt koka upp. Lägg i den skivade potatisen och salta och peppra rikligt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form. Gratinera i 30-40 min.
Något som inte gör ont är att äta god mat, eller hur? Kvällen middag bestod av fylld fläskfilé med bönsallad. Och så unnade vi oss Mat-Tinas goda potatisgratäng till.
Fylld filé med bönsallad, 4 pers.
800 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ gul lök, mycket fint hackad
½ paprika, mycket fint hackad
1 dl riven parmensanost
1 msk fransk senap
2 msk crème fraiche
salt & vitpeppar
Sås:
steksky
1 dl buljong
1 dl vispgrädde
1 msk mango chutney
Bönsallad:
250 g haricots verts
½ gul lök, i mycket tunna skivor (tex av mandolin)
10 cm purjolök, finstrimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl persilja, hackad
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ msk strösocker
Sätt ugnen på 200°. Dela filén i 2 bitar och skär sedan upp bitarna på längden så de sedan går att fylla och rulla ihop (som en rulltårta). Blir de för tjocka så banka ut dem med handloven eller en gryta.
Blanda crème fraiche med resterande ingredienser till fyllningen. Bred så mycket fyllning som får plats över filébitarna, rulla ihop och fäst med bomullsgarn eller tandpetare (obs se till så de inte är smaksatta med mint...). Krydda med salt och peppar och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en form och stek dem färdigt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Häll resten av fyllningen tillsammans med 1 dl vatten i stekpannan, låt koka upp och sila av. Blanda stekskyn med buljong och grädde i en kastrull. Koka upp smaksätt med mango chutney. Red eventuellt av såsen.
Blanda bönorna med lökstrimlorna och smaksätt med dressingen.
"Mat-Tinas" potatisgratäng, 4 pers.
1 kg potatis (tog 50% palsternacka), tunt skivad
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 gul lök, skivad
2 klyftor vitlök, krossade
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°. Fräs löken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg. Häll i grädden och mjölken, låt koka upp. Lägg i den skivade potatisen och salta och peppra rikligt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form. Gratinera i 30-40 min.
Blåser på det onda och hoppas att det går över!
God mat är plåster på de flesta sår!
Önskar dig en trevlig helg!
SÅ det kan gå...hoppas armen blir bra snart...
Du har väl inte missat min tävling? Välkommen! =)
Ajdå, inget vidare att cykla om kul. Tur att lite god mat iaf kan lindra lite =)!
Hej!
Vilken kanonblogg du har med riktigt bra texter, spännande recept och bilder. Remsans Bistro kommer in på min inspirationslista direkt.
Så kul att hitta pärlor som denna.