Egen taco
1/17/2010
Tacos beställde sonen till middag på lördags kvällen. Hmm... var inte riktigt vad jag hade planerat, men jag hade ju inte planerat något annat heller så det fick bli tacos helt enkelt. Nu hade vi inte så mycket tacosgrejer hemma så det blev till att improvisera. Lånade för en tid sedan en bok (Bröd med smak) och där fanns ett recept på tortilla utan jäst, så det testade vi. Nackdelen var att bröden behövde ätas varma för att hålla sig mjuka, men det gick lätt att fixa i micron. Och med tanke på att samtliga i familjen åt mer än vanligt så får bröden ett mycket bra betyg.
Tacoskryddagår väldigt enkelt att blanda själv. Och denna kryddmixen smakar som Old el pasos. Billigare blir det kanske inte att göra egen, men den egna kryddmixen blir utan tillsatser (förutsatt att kryddorna är tillsatsfria). Plus att man alltid har tacokrydda hemma.
Tortilla, 8 st
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
(½ dl tomatpuré)
2 msk olja
1 dl vatten
Blanda mjölet med bakpulver och salt. Rör ned tomatpurén och oljan i vattnet. Blanda sedan ihop vätskorna med mjölblandningen till en smidig deg. Dela degen i 8 delar och kavla ut varje del till en tunn rund kaka. Stek kakorna i torr stekpanna ett par minuter på varje sida tills de får färg.
Tacokrydda, ger 0,75 dl, vilket motsvarar 3 köpta påsar
använd 2 msk till 400 g färs
2 tsk maizena (majsmjöl)
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
3 tsk salt
4 tsk paprikapulver
4 tsk chilipulver
(2 krm cayennepeppar)
Tacoskryddagår väldigt enkelt att blanda själv. Och denna kryddmixen smakar som Old el pasos. Billigare blir det kanske inte att göra egen, men den egna kryddmixen blir utan tillsatser (förutsatt att kryddorna är tillsatsfria). Plus att man alltid har tacokrydda hemma.
Tortilla, 8 st
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
(½ dl tomatpuré)
2 msk olja
1 dl vatten
Blanda mjölet med bakpulver och salt. Rör ned tomatpurén och oljan i vattnet. Blanda sedan ihop vätskorna med mjölblandningen till en smidig deg. Dela degen i 8 delar och kavla ut varje del till en tunn rund kaka. Stek kakorna i torr stekpanna ett par minuter på varje sida tills de får färg.
Tacokrydda, ger 0,75 dl, vilket motsvarar 3 köpta påsar
använd 2 msk till 400 g färs
2 tsk maizena (majsmjöl)
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
3 tsk salt
4 tsk paprikapulver
4 tsk chilipulver
(2 krm cayennepeppar)
Mmmm ser smarrigt ut. Bra med receptet på tacokrydda. Ska också göra själv nästa gång det vankas tacos.
Bra med tips på tacokrydda, tack! Jag gillar inte heller de tillsatsstinna påsarna!
Man får tacka för ännu en (denna gång enkel?) delikat måltid!!
Kommer till denna bistron fler ggr...
Kul att göra både tacokryddan och bröden själva. Kan tänka mig att det blev riktigt smarr.