Den här grytan var från början ett vegetariskt recept, men jag bytte ut de röda linserna mot köttfärs. Men det är en perfekt gryta om man inte vet vad man ska bjuda sina vegetariska vänner på. Sedan kan man ge grytan vilken touch man vill beroende på val av curry. Väljer man tex tikka masala så får den smak av indien eller så kanske man väljer en thai-curry.

Kalasgryta, 6 pers.
600 g köttfärs (alt. 2 dl röda linser)
1 purjolök, i 3 cm långa bitar
1 gul lök, grovhackad
3 vitlöksklyftor, grovhackade
1 bit rotselleri, i tärningar (ca 100 g)
1 stort äpple, i klyftor el. stora bitar
2 msk curry(pasta), vi tog 1 msk garam masala & 1 msk röd curry pasta
½ msk gurkmeja
2-3 msk riven ingefära
1 ½ tsk salt
5 dl vatten
1 pkt/burk krossade tomater
1 stor pkt/burk kokosmjölk
1 citron, saften
600 g potatis, skalad, i klyftor
1 apelsin, i klyftor

Fräs de tre löksorterna, rotselleri och äpple i olja. Tillsätt curryn och fortsätta fräsa lite till. Slå över vätskorna samt tillsätt resterande kryddor och låt koka upp. Lägg i potatis (och linser) och koka grytan i 30 minuter. Stek under tiden köttfärsen (om du väljer detta alternativet) och lägg i den i grytan tillsammans med apelsinklyftorna och låt allt bli varmt innan servering.
Servera med limeklyftor, bröd eller bulgur och en god salsa (vår bestod av avocado, papaya och paprika).

3 kommentarer:

  1. Hej!
    God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

    Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
    Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
    Ha det bäst!
    Kram Daniella.

  2. God fortsättning! Den ser faktiskt kalas spännande ut..

  3. Åh, låter som en härligt god och värmande gryta. Kul att du testat grötlimporna.

    Ha det gott!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.