Att uppskatta det man har
1/23/2010
De senaste dygnen har för mig, både på jobbet (arbetar på en kirurgavdelning) och privat, kantats av akuta händelser. Saker man inte räknat med plötsligt händer. Det är lätt att säga att man ska uppskatta sina nära och kära, men ibland blir man ordentligt omruskad och då inser man vad man har. Fredagar brukar väl för de flesta vara en sådan dag då hela familjen samlas och man äter gott och bara myser. Det är väldigt viktigt att man tar sig dessa stunder. Trevlig fortsättning på helgen allihop. Min ser betydligt ljusare ut just nu.
Mysmat för mig och min man är heta räkor. Det är perfekt som förrätt eller bara för att det är så gott. Man behöver egentligen inget recept på marinad utan kan ta lite vad man har, tex chili, lime, vitlök, ingefära, färsk koriander. Men här är 2 varianter om man nu vill ha recept. Har man råa räkor kan man fräsa dem i marinaden annars får de bara ligga och gotta till sig.
Heta räkor, 4 förrätter el. 2 glupska ;-)
200 g skalade (stora) räkor
½ dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor, skivade
2 tsk sesamolja
½ dl sweetchilisås
1 tsk limejuice
lite salt
Eller...200 g skalade (stora) räkor
½ dl rapsolja
1 tsk sambal oelek, alt. 1 röd chili finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1-2 msk färsk ingefära, riven
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprika pulver
lite salt
Är räkorna råa - stek dem i oljan först och rör sedan ned marinaden.
Servera med sallad eller en salsa och lite lime. Och bröd om man vill det.
Mysmat för mig och min man är heta räkor. Det är perfekt som förrätt eller bara för att det är så gott. Man behöver egentligen inget recept på marinad utan kan ta lite vad man har, tex chili, lime, vitlök, ingefära, färsk koriander. Men här är 2 varianter om man nu vill ha recept. Har man råa räkor kan man fräsa dem i marinaden annars får de bara ligga och gotta till sig.
Heta räkor, 4 förrätter el. 2 glupska ;-)
200 g skalade (stora) räkor
½ dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor, skivade
2 tsk sesamolja
½ dl sweetchilisås
1 tsk limejuice
lite salt
Eller...200 g skalade (stora) räkor
½ dl rapsolja
1 tsk sambal oelek, alt. 1 röd chili finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1-2 msk färsk ingefära, riven
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprika pulver
lite salt
Är räkorna råa - stek dem i oljan först och rör sedan ned marinaden.
Servera med sallad eller en salsa och lite lime. Och bröd om man vill det.
Hoppas det inte är något farligt som har hänt, jag blir orolig! Många kramar!
Det var min pappa som fick åka in akut med ambulans då han fick tryck över bröstet och inte mådde så bra, men allt har gått bra och han är hemma igen. Men man blir så rädd när något händer.
Oj, vilken dramatik! TUR att det löste sig.
De goda räkorna låter som en perfekt variation på fredagsmys med naturella räkor. Ska absolut testas.
Hälsar fröken Dill
Hoppas att din pappa mår bättre nu! Usch va jobbigt!!! Kram Anna
Du har verkligen rätt i att man får sig en rejäl tankeställare ibland!
Jag hade en sådan dag förra veckan när min lärare berättade en mkt tragisk sak om en av hennes anhöriga. (En treårig flicka!)
Blev rejält uppskakad och fick verkligen perspektiv på saker och ting.
Vad gör det om hela golvet är fullt med klossar alltid, vattenfärg här och där....??
Tråkigt bara att det måste hända "uppskakande" saker för att man ska påminnas om det viktiga i livet.
Nu till ngt annat...så gott det verkade med räkorna!!
Måste testa båda varianterna!
Ha en bra dag! /Åsa.