Min nyårsmeny
12/30/2010
Nu var det ju så att jag ska jobba imorgon natt och på så vis inte kan ha något riktigt nyårsfirande, så jag och Berra njöt av "nyårsmiddagen" igår istället. Så här blev kvällen meny:
Västerbottenostgratinerade pilgrimsmusslor med smak av lime och basilika, 4 pers.
8 pilgrmsmusslor
8 salamiskivor
8 baguetteskivor
100 g västerbottenost
1 lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta
1 tomat (dela den lite)
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ kruka basilika
lite ruccolasallad
1 msk svarta sesamfrön
Sätt ugnen på 250°. Mixa ost, limeskal, vitlök, tomat, sambal oelek, salt och basilikablad. Lägg pilgrimsmusslorna i en ugnssäker form och häll över mixet. Gratinera i ugn i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna utan fett. Torrstek salamiskivor i några sekunder. Lägg på hushållspapper.Hetta upp smör i pannan och stek brödskivorna på båda sidor tills ytan fått färg. Lägg upp brödet på tallrikar.
Lägg på sallat och pilgrimsmusslor. Skeda över det gratinerade mixet. Strö över sesamfrön och lägg på salami. Detta drack vi champagne till och det var mycket gott.
Sötpotatiskaka, 4 pers.
400 g sötpotatis,tunt skivad
400 g potatis, tunt skivad
150 g chèvre
Salt & svartpeppar
Färsk timjan
Sätt ugnen på 150°. Stek potatisen mjuk utan att den får färg. Krydda med salt och svartpeppar. Klä en avlång brödform med papper. Varva potatisskivor, smulad ost och timjan. Vik pappret om så det även täcker toppen. Sätt ännu en form på potatiskakan som press över. Tillaga i ugn i 30 minuter. Låt den svalna något, även det under press. Skär upp i skivor/bitar vid servering.
Portvinssås, 4 pers.
1 morot, tärnad
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl rött portvin
3 dl vatten
½ dl kalvfond
½ dl balsamvinäger
socker, salt & svartpeppar
mazienamjöl
Stek morots- och lökhack i en kastrull i ca 5 minuter. Slå på vinet och låt det koka ihop till hälften. Tillsätt vatten, fond och vinäger och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Sila såsen och smaka av med lite kryddor och red med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Timjan-och vitlökskryddad lammytterfilé, 4 pers.
600-800 g lammytterfilé
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
färsk timjan
salt och grovmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och blanda sedan med olja, vitlök och timjan. Låt marinera i rumstemperatur minst ½ timme. Stek köttet runt om i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och låt det sedan steka klart i ugn (58°). Tar max 10 minuter.
Frusen jordgubbsbakelse, 6 pers.
6 skivor chokladsockerkaka (eller vanlig eller botten till en rulltårta)
2 äggulor
1 dl strösocker
100 g philadelphiaost
2 dl jordgubbspuré (mixade, silade jordgubbar)
2 dl vispgrädde, lättvispad
2 cl cointreau
1 lime
Färska jordgubbar
Mörk choklad 70 %
Vispa äggulor och socker pösigt och vitt. Kör hela jordgubbar i matberedare och sila från kärnorna. Rör ut osten med de mixade jordgubbarna till en slät puré. Vänd ner äggsmeten, cointreau och citronsaft. Rör försiktigt ner den lättvispade grädden. Häll jordgubbssmeten i 6 bägare eller glas (återanvänd tex crème fraiche byttor) och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta fram jordgubbsbakelserna cirka 30 minuter före servering. Stansa ut 6 rundlar sockerkaka med samma diameter som bägarna med jordgubbssmeten. Lägg rundlarna på assietter och vänd upp glassbägarna över så glassen tippas loss. Servera med färska jordgubbar och riv över lite mörk choklad.
~Västerbottenostgratinerade pilgrimsmusslor med smak av lime och basilika~
~Lammytterfilé med sötpotatiskaka och portvinssås~
~Frusen jordgubbsbakelse~
Västerbottenostgratinerade pilgrimsmusslor med smak av lime och basilika, 4 pers.
8 pilgrmsmusslor
8 salamiskivor
8 baguetteskivor
100 g västerbottenost
1 lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta
1 tomat (dela den lite)
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ kruka basilika
lite ruccolasallad
1 msk svarta sesamfrön
Sätt ugnen på 250°. Mixa ost, limeskal, vitlök, tomat, sambal oelek, salt och basilikablad. Lägg pilgrimsmusslorna i en ugnssäker form och häll över mixet. Gratinera i ugn i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna utan fett. Torrstek salamiskivor i några sekunder. Lägg på hushållspapper.Hetta upp smör i pannan och stek brödskivorna på båda sidor tills ytan fått färg. Lägg upp brödet på tallrikar.
Lägg på sallat och pilgrimsmusslor. Skeda över det gratinerade mixet. Strö över sesamfrön och lägg på salami. Detta drack vi champagne till och det var mycket gott.
Sötpotatiskaka, 4 pers.
400 g sötpotatis,tunt skivad
400 g potatis, tunt skivad
150 g chèvre
Salt & svartpeppar
Färsk timjan
Sätt ugnen på 150°. Stek potatisen mjuk utan att den får färg. Krydda med salt och svartpeppar. Klä en avlång brödform med papper. Varva potatisskivor, smulad ost och timjan. Vik pappret om så det även täcker toppen. Sätt ännu en form på potatiskakan som press över. Tillaga i ugn i 30 minuter. Låt den svalna något, även det under press. Skär upp i skivor/bitar vid servering.
Portvinssås, 4 pers.
1 morot, tärnad
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl rött portvin
3 dl vatten
½ dl kalvfond
½ dl balsamvinäger
socker, salt & svartpeppar
mazienamjöl
Stek morots- och lökhack i en kastrull i ca 5 minuter. Slå på vinet och låt det koka ihop till hälften. Tillsätt vatten, fond och vinäger och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Sila såsen och smaka av med lite kryddor och red med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Timjan-och vitlökskryddad lammytterfilé, 4 pers.
600-800 g lammytterfilé
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
färsk timjan
salt och grovmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och blanda sedan med olja, vitlök och timjan. Låt marinera i rumstemperatur minst ½ timme. Stek köttet runt om i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och låt det sedan steka klart i ugn (58°). Tar max 10 minuter.
Frusen jordgubbsbakelse, 6 pers.
6 skivor chokladsockerkaka (eller vanlig eller botten till en rulltårta)
2 äggulor
1 dl strösocker
100 g philadelphiaost
2 dl jordgubbspuré (mixade, silade jordgubbar)
2 dl vispgrädde, lättvispad
2 cl cointreau
1 lime
Färska jordgubbar
Mörk choklad 70 %
Vispa äggulor och socker pösigt och vitt. Kör hela jordgubbar i matberedare och sila från kärnorna. Rör ut osten med de mixade jordgubbarna till en slät puré. Vänd ner äggsmeten, cointreau och citronsaft. Rör försiktigt ner den lättvispade grädden. Häll jordgubbssmeten i 6 bägare eller glas (återanvänd tex crème fraiche byttor) och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta fram jordgubbsbakelserna cirka 30 minuter före servering. Stansa ut 6 rundlar sockerkaka med samma diameter som bägarna med jordgubbssmeten. Lägg rundlarna på assietter och vänd upp glassbägarna över så glassen tippas loss. Servera med färska jordgubbar och riv över lite mörk choklad.
Mmm, låter som ni hade en riktigt smarrig "nyårsafton".
Gott nytt år på dig!
åh, så goda grejer ni åt på eran "nyårsafton", verkar ha varit en riktig kanonmiddag :)
jag är en riktig periodare när det gäller att läsa böcker, men jag läser tydligen onaturligt fort så när jag väl läser går det undan, plus att mina föräldrar hyr ut nedervåningen på deras hus till kommunen som bedriver bibliotek där så det finns tillgång till ganska mycket böcker när man är där :)
Herregud så gott!! Ligger i "to do" högen. Ääääälskar pilgrimsmusslor!! Jag är dessertansvarig på våran nyårsfest och det blir ett av dina recept:)
inte dåligt det där inte...
vilken underbar meny! låter som att ni fick en riktigt fin "för-nyårsafton" :). gott nytt år till er!
kram C
Men du.....så gott det såg ut!!!
Förutom chévren då i gratängen..... ;)
Kan bara inte äta det!
Annars verkade den himla spännande, får testa med en annan ost istället.
Ha ett riktigt Gott Nytt År!/Åsa.
Åh så gott! Och vilka jätte fina bilder! Ha det jätte bra! Kram
Gott nytt år tjejen!!!
DU, den där drinken kunde vi ju tagit med till er om ni bara hade bjudit detta på oss. Helt klart hade vi kunnat tänkt oss det:) Dom där pilgrimsmusslorna kommer vi absolut att göra.
Ha nu en så bra nyårsafton du kan ha även om den spenderas på jobbet. Och ett GOTT NYTT ÅR.
Kramar från Mårtenssons!
vilken härlig nyårsmiddag :)
gott nytt år önskar jag dig!
kram
E 'la prima visita al tuo blog e adoro le tue ricette, vi invito a visitare il mio.
Felice 2011. Saluti MARIMI
Så gott det ser ut! Massor av smarrigt.
Gott nytt år! Önskar dig ett fint 2011.
Sicken meny :) Duktigt. god fortsättning.
Det vattnas i munnen! Ser lovely ut! God fortsättning på dig! Kram Gourmetmorsan
Vilken smarrig nyårsmeny! :)