Överraskningsdag

12/19/2010

Ja, vad var det nu för konstiga brev Berra hade fått? Det var nämligen så att jag och min väninna Linn hade förberett en överraskning för våra män. Vi hade fixat barnvakt hela dagen och natten för att vi fyra skulle kunna hitta på lite roligt. Killarna hade fått varsitt brev att de skulle vara på Kalmar Sunds hotellet kl 8:30 hungriga för att möta sin parhäst. Där åt de hotellfrukost och fick nästa brev, om att vara redo kl 9:30 för att blir upplockade. Och det var av oss tjejer så klart, som under tiden fått iväg barnen till respektive barnvakter. Sedan åkte vi till Svartbäcksmåla en bit utanför Kalmar för att hyra slalomutrustning. Berra och jag har inte åkt slalom sedan vi var små, men det gick helt klart över förväntan. Inga benbrott! Lunchen bestod av grillad korv nedanför backen.
Där efter släppte vi av killarna i Kalmar med ännu ett brev och varsitt par badbyxor. De fick ta sig till Västerport Spa för att få diverse behandlingar under tre timmar. Sedan väntade en taxi för att ta dem hem till Martin för klädbyte. Och till sist kom de nu kostymklädda herrarna hem till oss där Linn och jag förberett tre-rätters middag. Här kommer den:

Saltsockrad lax med mango- och papaysalsa, 4 pers.
250 g laxfilé, som varit fryst minst 3 dygn
3 msk strösocker
2 msk salt
1 msk lönnsirap
1 papaya, fint tärnad
1 mango, fint tärnad
ett par blad krispsallad, fint strimlad

Skär laxen i skivor. Klappa in socker och salt i fisken. Låt den sedan rimma i rumstemperatur i 20-30 minuter. Blanda frukttärningarna. Pensla laxen med lönnsirap och rulla ihop små knyten av skivorna. Servera den tillsammans med salsan och strö över sallad som garnering.

Till detta hade vi även scampi som stekts i chiliolja (tack Helena för presenten) och lite limejuice samt grön babysparris.

Hängmörad rostas med gin- och flädersås och kantareller serverad tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och sallad.


Hallonglasstårta på valnöts- och chokladmarängbotten
, 8-10 pers.
3 äggvitor
1 dl strösocker
100 g valnötter, grovt hackade
100 g mörk choklad 70 %, grovt hackad

200 g hallon
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl kesella 10 %
2 dl vispgrädde
100 g hallon, halvtinade

Sätt ugnen på 175°. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, inte så stor ca 25 cm i diameter. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker, nötter och choklad. Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna.
Passera hallonen genom en sil. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Vispa grädden. Blanda hallon, äggsmet och kesella, rör till sist försiktigt i grädden. Häll glassblandningen över marängbotten och frys i minst 4 timmar (eller över natten). Ta fram tårtan minst 30 minuter före servering. Då är det också lagom att ta fram resten av hallonen ur frysen.
Garnera med hela hallon och pudra över lite florsocker.

Vi testade även Long Island Ice Tea. Nja... Den var god, men inte mer. Jag skulle aldrig beställa den i en bar. Då satsar jag hellre på en godare drink och med mycket mindre alkohol i.

Men vilken bra dag det blev! Tack Berra, Linn och Martin!


Här kommer alla kommentar som föll bort från själva kommentarsfältet:

*DET VAR JÄTTEGOTT! Denna meny rekommenderar jag att kopiera rätt av. Du är duktig Remsan! Jag håller mig till disken.... Kom ihåg att täna mangon fint..:)/ kram Linn
*Vilken härlig dag. Lyllos era män!/tina
* Så läckert!/Christer
*Vilken härlig överraskning! Jag förstår om det blev uppskattat!/MÅ Gott
*Så häftigt, vilken idé. Dom måste ju verkligen ha känts sig omhändertagen.. maten såg ju fantastiskt god ut.. Dom måste ju ha blivit jätteglada! /Växelhäxan från Norrland
*Vilka härliga och omtänksamma fruar ni är! Maten låter helt fantastisk - måste prova! /Mamma Mimmi
*oh my god vad sött! det var det snuckigaste jag har hört. din man borde vara glad! :) tror jag är ganska dåligt på det där med överraskningar, får nog göra något gulligt nu till jul. /Charlotta
*Jösses vilken fin och omtänksam fru du är! Din man är minsann lyckligt lottad! Det är det här överraskningarna som sätter guldkant på tillvaron! Härligt att hitta på något helt annat och oväntat (för männen) så här innan jul! Ha det gott! Kram Gourmetmorsan
*vilken härlig överraskning ni gav era kära :) hoppas att du får en bra vecka och julhelg :) kram Molly
*Åh, trerätters OCH kostymklädda män. Det är grejer det! Det ser redigt gott ut och den kostymklädde herrn på bilden tycker jag har lyckats utomordentligt bra med sin matchning, supersnyggt!/Helena Ljunggren
*Ååååå så mysigt det låter. :D Vilken underbar idé, tål å funderas på om man kan hitta på nått sådant(om än i lite mindre skala kanske. :D) framöver. :) /Lisa
*Åh, vad härligt! Kul att överaska lite. Det låter som en underbar dag för er alla. :-) Hoppas killarna bjuder igen. :-) Slalom är kul... nuförtiden åker jag varje år men när jag träffade min man så hade jag åkt "en" gång innan. Så han fick följa med mig i backen och lära upp mig. :-) /Erika - Bakglädje
*Vilka lyckliga män!! Jag skulle bli tårögd om någon skulle göra något sådant för mig! Och vilken mat sen! Jag gillar ju gin så den där såsen får jag nog testa någon gång.... (o resten oxå:))/Sofie
*Vilken underbar överraskning, så kul! Precis vad man hade behövt i dessa stressiga jultider, hör du det tomten??? Laxen låter ju mums!/Mårtenssons kök
*Vilken dag!!!! precis vad alla nog behöver i dessa tider av julestress.. Själv har jag varit hemma hos mamma o pappa i helgen och vilat. Vilken galamiddag ni fixat med, låter helt magiskt!! Mysiga ni e! Kram Anna
*Vilken lycklig man du måste ha som har en sådan omtänksam fru! /Sanne - Mina baktankar    

1 kommentarer:

  1. Vad underbart att överraska så där, männen måste blivit jättelyckliga :) Maten såg supergod ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.