En smakbit av kantarellhimlen

8/25/2012

Vad tror ni att jag hittade på med kantarellerna jag köpte? Näe, det blev ingen svampsås eller höstgryta utan enklast möjliga kantarellrätt. Jag smörstekte kantarellerna och la dem tillsammans med ost i tortillabröd och gjorde quesadillas. I loooove...


Så här gjorde jag. Godast tycker jag är att först steka kantarellerna i torr panna och efter en stund klicka i smör (mycket...) och lite finhackad schalottenlök samt krydda med salt och vitpeppar. Lägg ut tortillabröd och täck hälften av dem med skivor av någon vällagrad ost, gärna västerbottenost. Fördela sedan de smörstekta kantarellerna på bröden. Vrid ett par tag med svartpepparkvarnen (ja, jag vill ha båda pepparsorternas smak) över och täck med ännu ett lager ost samt ett andra bröd. Stek bröden i en torr stekpanna eller på en plåt i ugnen. Klipp eller skär i bitar och njut tillsammans med en ljus ale. Mmm... Det här är så ruggigt gott...


Idag gav faktiskt jag mig ut på svamprunda tillsammans med mina föräldrar i den skog där vi brukar finna kantareller, både gula och trattisar. Men jag kan säga att den inte fanns en endaste svamp! Inte ens någon ful eller giftig en. Då är det torrt i marken vill jag lova. En liten blött fläck hittade vi dock, och precis där halkar Milia på ändan... Så det ser ut att bli till att handla svamp ett tag framöver.


Det roligaste med hela turen tyckte Milia var hästhagen vi passerade på vägen hem. Jag tror vi har en blivande hästtjej här. Vilken hennes mamma aldrig varit. Jorå, jag gick i ridskola för jag ville vara lika mycket hästtjej som mina kompisar. Ramlade av tre gånger första terminen och bestämde mig för att sluta på ridskolan (jag var då sju år). Fortsatte dock att åka dit för jag ville ju hänga med mina kompisar. Blev övertalad att åka på ridläger i en veckan (gick i fyran då). Jisses, vilka mardrömmar jag hade innan vi åkte. Och de besannades! Kan säga att ridläraren och ägaren av hästarna var måttligt road när jag för andra gången kom gåendes tillbaka efter skogsturen eftersom hästen hunnit hem före mig...
Hästarna som ser ut att bråka i bakgrunden var två urgulliga föl som busade med varandra, så det är ett av stona som Milia matar. Fölen vågade knappt hälsa på oss.

15 kommentarer:

 1. Yum yum yum!!!!!! Guuuu så gott med kantareller, vi hittade lite när vi var i Dalarna, det är gudagott! Bilden på Milia är såååå fin, vilket djup i bilden, verkligen fin.
  Ha en skön kväll!
  Kram kram

 2. Mums och vilken underbar bild på er fina tjej tillsammans med hästarna : ) sötis! kram Sofia

 3. Fina bilder Emmy och kantarelltortilla värt att testa

 4. Gott med kantareller i quesadilla!

 5. Ja oftast är ju det enklaste godast! Tack för ett bra tips!

 6. Men nu är jag så hungrig att jag nästan slickar skärmen! Jag såg nog att folk var ute och tömde skogen på svamp redan när jag var kvar på Tobago, så det tror jag det att det är tomt nu!

  Fin bild på lillskruttan och hästarna!

 7. Men så goda de ser ut. Hade gärna bytt ut min torra macka mot en av dina i kväll.

  Hästtjej har jag aldrig heller varit. Mamma sa alltid att när du kan ta dig till stallet själv, då får du börja. Men när jag väl kunde det, lockade häxblandningar mer än hästar ;o). Men fy, nu ska jag nog försöka få in Ella i ridskola PRONTO ;o)

  Kram Malin

  Kram Malin

 8. Det är verkligen kantarelltid, i alla fall i maten... för i våra skogar finns det inte heller en endaste liten guldsvamp. Då har man bättre svamplycka i affären.
  Nope, inga hästmänniskor här heller även om Håkan tillbringar en hel del tid på stålhingsten:)

 9. Jag ger mig inte ens ut i skogen!! Kantarellerna blir billigare och billigare för varje dag i butiken!!:)

 10. Jag tycker det är underbart att knata omkring i skogen (ja, kanske inte när jag går i knöligaste terrängen med Milia på axlarna...) och leta svamp. Gärna med en fikakorg medhavd så vi kan vara ute länge. Men det är tur att det finns de som plockar svamp till försäljning åt oss stackare som inte hittar några. Kantareller är så gudagott!

 11. Quesadillas är bara så gott... någon svamplycka finns ej hos oss... tur det kanske ;)

  Underbar bild med Milia och hästarna... ser nästan ut som de pussar lite på varann =)

 12. Glömde skriva: grymt fina bilder vännen och mönstret på quesadillas är klockrent ursnyggt!

 13. Åh vilken fin bild på Milia! Ser supergott ut! Kram

 14. Smörstekta kantareller på smörgås är ju bara sååå gott, det blev det här igår;) Härlig bild, hästtjej är bra. Det blir starka kvinnor av dem.. gammal hästtjej som jag är;)
  Kram

 15. Grymt snygga bilder! Kantareller, mm...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.