Kräftskiva

8/12/2012

Igår hade vi bjudit hem lite vänner på middag och eftersom det har varit kräftpremiär så blev det helt enkelt en kräftskiva.När gästerna kom hade jag tänkt bjuda på laxrullar med wasabicreme tillsammans med bubblet (vi drack dessa två), men den rökta laxen visade sig vara dålig när jag öppnade förpackningen :-( En snabb inventering och det fick bli blandade grekiska oliver i sällskap av tärnad parmesanost som jag blandade med strimlad basilika och basilikaolja.Då solen höll sig framme ville vi så klart njuta av den vilket resulterade i att vi hamnade ute på gräsmattan. Därför bristen på serveringsbord. (Tack Johan och Lena för det fina fatet!)



Kvällens dukning gick i den enklare stilen med rosa toner. Jag trodde att vi skulle få plats med maten på bordet också, så jag ville inte dekorera med allt för mycket saker. Maten fick dock ställas på ett eget bord och så hade vi bara faten med kräftor på bordet.


Så här såg kvällens buffé ut som serverades tillsammans med kräftorna. För en gångs skull var jag lite sent framme med kameran innan alla var sugna på att hugga in, men jag tror ni får en bra bild av buffén i alla fall. Till kräftorna hade jag på min mans begäran gjort en klassisk västerbottenostpaj, men han ville inte att jag skulle garnera den så crème fraiche och röd caviar serverades istället bredvid.



Jag bakade ett av mina favoritbröd, som är så nära man kommer surdegsbröd utan att använda sig av surdeg. Lurar alla :-)

Enkla ljusa brödet, 1 st (tar ca 4 h, men det är värt det)
10 g färsk jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g tsk salt

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.
Baka ut brödet. Strö rikligt med vetemjöl och lite rågmjöl på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250° i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på galler.


Marinerade kronärtskockshjärtan, 10-12 pers.
2 burkar kronärtskockshjärtan
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 lime, rivet skal och pressade saft
1/4 dl olivolja
1/4 dl balsamvinäger
1/2 dl hackad basilika och dill

Låt kronärtskockshjärtanen rinna av väl i ett durkslag. Vispa ihop limeskal, limesaft, olivolja och vinäger. Varva kronärtskockshjärtanen, vitlöksskivor och örtkryddor i en burk eller skål. Häll över vinägretten och låt marinera i ett dygn.


Testade för första gången i mitt liv att göra en filodegspaj och det var inte så svårt som jag hade fått för mig. Så det finns stor risk att det dyker upp fler recept med filodeg här i bistron. I förgrunden ser ni en risonisallad med bland annat sparris, sockerärtor och valnötter.

Filopaj med feta och grönsaker, 10- 12 pers.
500 g filodeg, tinad
150 g smör, smältes

Fyllning 1:
300 g squash (1 st), halverad, urkärnad och tunt skivad
300 g gul lök (2 st), tunt skivade
½ dl olivolja
2 tsk torkad timjan
2 tsk salt

Fyllning 2:
400 g fetaost
4 dl crème fraiche
4 ägg
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
Fyllning 1: Värm lite av oljan i taget i en stekpanna. Fräs squash, lök och kryddor i omgångar på medelvärme under omrörning så de blir mjukare.
Fyllning 2: Dela fetaosten i mindre bitar. Kör fetaost, crème fraiche och ägg i matberedare till en slät kräm.
Pensla botten på en långpanna eller ugnsform (ca 30x40 cm) med smält smör. Pensla och lägg 1 filodegsark i botten. Pensla med smör och lägg 1 till ovanpå. Bred 1/3 av ostkrämen ovanpå, och lägg sedan 2 filoark till med smör emellan, ovanpå. Därpå läggs hälften av grönsaksfräset, 2 filoark + smör, ostkräm, 2 filoark + smör, grönsaker, 2 filoark +  smör, ost och till sist 2 filoark som penslas med smör även ovanpå. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 minuter.


På ostbrickan fanns taleggio, Castello Marquise, blå Castello och varm camembert med honung och valnötter på samt färska fikon.

Pappa hade varit hemma hos min bror i veckan och blivit bjuden på buffé. På den fanns dessa ugnsrostade tomater med sardellröra från tidningen Buffé som pappa lovordade. Givetvis blev jag tvungen att testa. Jag tog bara halva mängden sardellröra, men tyckte ändå att det blev mycket smak av fiskarna vilket kan ha berott på att jag hackade de små firrarna vilken man inte skulle.

Ugnsrostade plommontomater med sardellröra, 16 halvor
8 plommontomater
1 ½ msk olivolja
1 ½ krm flingsalt
½ krm svartpeppar

1 liten rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor finriven
20 g inlagda sardeller
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ dl hackad persilja
½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 125°.
Tomater: Dela tomaterna på längden och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta tomaterna i ugnen i 3 timmar. 
Sardellröra:  Blanda lök, vitlök och sardeller med olivolja, vinäger och persilja. Krydda med peppar. Fördela blandningen på tomaterna vid servering.



Självklart åt vi även kräftor! Vi testade tre olika sorter och tyvärr får jag väl säga var inte de svenska bäst. Godast tyckte alla att Pandalus kinesiska var. Till kräftorna hade jag köpt både vitt, rosé och öl på Systembolagets rekommendationer, men det enda som föll oss i smaken var ölen då båda vinerna var för söta även att de hade endast lite sötma.


Till efterrätt testade jag att göra Kims frosen mojito cheesecake. Ja, ni förstår ju att det gåt inte låta bli att testa ett sådant recept. Två önskningar i en :-) Botten med Digestivekex och smör blev alldeles hård i frysen så nästa gång skippar jag den för glassen var mycket god i sig själv. Tillsammans med cheesecaken serverade jag hallonsorbet och mangosorbet, men byt ut hallonsorbet mot en sås på mixade hallon istället om ni testar.

Jag gjorde 1,5 sats av Kims recept och smaksatte halva smeten som mojito och halva med 1 ½ dl mosade hallon och 1 krossad Daim (28 g) till barnen. Inte dumt det heller vill jag lova.

Frozen mojito cheesecake, skulle bli 12 st, men jag gjorde 1 ½ sats och fick 22 st.
(125 gram smält smör och 200 g digestivekex)
300 creme cheese
1 ½ dl socker
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 ½ msk ljus rom
1 ½ msk finhackad mynta
3 ½ dl vispgrädde

(Smält smöret och krossa kexen. Blanda väl och tryck ner i en muffinsplåt med pappersformar i. Ställ in i frysen i 30 minuter.)
Vispa färskosten med socker. Blanda ner limesaft och -skal, rom och mynta. Pröva dig fram lite med doseringen av smaksättarna. Vispa grädden toppig och vänd ner i smeten. Ta ut plåten ur frysen och fyll på med smeten. Släta till smeten, täck med plastfolie och frys över natten eller minst 3 timmar. Ta ut formen 15-20 minuter innan servering och använd en kniv för att få upp de små pajerna ur formen.

15 kommentarer:

  1. Åhhh vad fint du gjort det: ) Ja lax ska man vara försiktig med jag blev matförgiftad av gravadlax mellan jul och nyår urk : ( kramar Sofia

  2. WOW, vilken buffé det var uppdukat där då, så många godsaker! efterrätten har vi också spanat in, den låter så väldigt god och frisk.
    Men dålig lax, nej det är verkligen ingen höjdare - det märks verkligen direkt man öppnar paketet. Då gäller det att ha is i magen och tänka om.

  3. Som vanligt massor av gott på bordet. Och även i gräset :) Blev mest sugen på filodegspajen och desserten :) Kanske blir de inslag i min kommande höstbuffé-matlagningskväll :) Vad skulle jag göra utan alla dina fina recept?

  4. Vilken kräftskiva, kunde ju lika gärna vara nobelfesten :)

  5. Ska testa brödet i veckan! Lyx i vardagen :)

  6. Men vilken härlig buffe :)

  7. Oj så mycket godsaker:) O väldigt vacker dukning! Rosa är min absoluta favoritfärg.

  8. Men så mycket gott i ett och samma inlägg. Älskar kräftor, men min favorit är ju havskräftor. Får väl erkänna att det är det enda jag smakat på, om man inte bortser från frusna upptinade utländska flodkräftor från när jag var barn.

    Kram Malin

  9. Vilken buffé! Visserligen älskar jag kräftor (fast havskräftor är godast) men här vet jag inte om de hade kommit på andra plats efter alla andra godsaker på buffén. Den där mojito desserten ska absolut testat här med!

  10. kajomida sa...

    Hur hinner du med allting?!? Så mycket god mat och så fin dukning... toppen!

  11. Åh, nu sitter jag här på jobbet och blir hungrig! Vilken underbar mat! Trist med laxen men så där kan det ju bli. Smart att kunna trolla fram någto annat som ersättning, bara så där. Men du är ju trollkunnig då det gäller mat har jag förstått! : )

    Det enda jag har svårt för när det kommer till kräftskiva är de röda kräftorna. Jag läste i en tidning att Ullmos vildfångade kräftor var goda (kinesiska) men jag håller mig helst till havskräftor, västkustbo som jag är. Dyra är de, men ack så goda.

    I september ska jag ha kräftskiva för ett par afrikaner som aldrig varit utanför sitt hemland förut. Då ska jag sno några recept från det här inlägget, tror jag. Kram!

  12. Himmel så mycket gott, det bara vattnas i munnen:)) Gillar din dukning, enkelt och vackert… Vi ska ha kräftskiva på lördag hos svärmor, jag ska naturligtvis göra min berömda snaps, och ditt bröd vore ju kalas med;) Dax att börja planera inför den tror jag!
    Ha det fint vännen!
    Kram Anna

  13. Sofia, jag har också råkat utför det där. Åt bara av fiskdelen av ett julbord på Ålandsfärjan... Nej, det berodde inte på julsnapsen.
    Mårtenssons, då får ni göra slag i saken och testa glassen nu.
    Ansibecki, gulliga du! Tycker absolut du ska testa filodegspajen i alla fall.
    Christer, äsch... ;-)
    Sabina, gör det! Ni kommer gilla det.
    Milla, tack!
    Ann-Sofi, min också. Rosa är alltid fint ;-)
    Malin och Kaksmulan, jag älskar alla sorters kräftor. Det har mest med lagen att göra tycker jag.
    Kajomida, mycket går att förbereda det är det som är så bra med buffémat.
    Erika, kul att bjuda afrikanerna på kräftskiva! Då måste ni snapsa och sjunga visor också.
    Anna, snapsreceptet får du gärna dela med dig av. Testa brödet, ni kommer gilla det.

  14. Ibland undrar jag varför vi inte bor närmre varandra?!

  15. Ha ha... Ja, varför gör vi inte det?! Tur kanske ;-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.