Säsongens grönsaker i en av de godaste marinaderna
8/27/2012
När det gäller inspiration till maträtter så är kollegornas matlådor en guldgruva. Det kikas nyfiket i varenda lunchlåda som öppnas i vårt personalkök. Och jag har sagt det förut, många av mina kollegor är lika intresserade av mat som jag. Denna gång var det Camillas lunch som mitt intresse drogs till lite extra. Hon hade marinerade grönsaker med sig som såg fantastiskt goda ut och självklart var hon snäll och delade med sig. När vi grillade i helgen passade jag på att göra en (halv) sats av hennes grönsaker och de var till och med godare än vi trodde! Marinaden lyfte verkligen grönsakerna.
Camillas marinerade grönsaker, 4 pers.
1 fänkål, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 olika paprikor (jag tog röd och grön sivripaprika), i mindre bitar
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Marinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 225°. Sprid ut grönsakerna i en ugnsform eller långpanna. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter. Blanda ihop ingredienserna till marinader. Häll marinaden över de varma grönsakerna.
Till grönsakerna åt vi grillat entrecôte och köttet lade vi i en marinad jag hittat hos Lotta. Åh, så gott det blev! Eftersom det blev en stor sats av marinader har vi under helgen testat att lägga nötkött, fläskkött och kyckling i marinaden, vilket alltihop blev lika gott och mört.
Grönsaker i vackra färger kan göra vem som helst glad! Finns så många grönsaker som är fina nu. Här ses mina före tillagning i ugnen och sedan efter med den goda marinaden över sig.
Camillas marinerade grönsaker, 4 pers.
1 fänkål, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 olika paprikor (jag tog röd och grön sivripaprika), i mindre bitar
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Marinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 225°. Sprid ut grönsakerna i en ugnsform eller långpanna. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter. Blanda ihop ingredienserna till marinader. Häll marinaden över de varma grönsakerna.
Till grönsakerna åt vi grillat entrecôte och köttet lade vi i en marinad jag hittat hos Lotta. Åh, så gott det blev! Eftersom det blev en stor sats av marinader har vi under helgen testat att lägga nötkött, fläskkött och kyckling i marinaden, vilket alltihop blev lika gott och mört.
Persikomarinad, ca 3 dl, räcker till ca 1 kg kött.
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soya
1 msk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
½ tsk grovmalen svartpeppar
Mixa alla ingredienser till en slät marinad. Låt köttet ligga i marinaden i minst ett par timmar,
gärna över natten. Ta fram köttet i god tid innan det ska grillas. Salta köttet
och grilla.
Otroligt gott! Sparar receptet! :)
ha en toppen dag!
Kram
//Lana
Men så gott detta låter!
Ja, matlådor är spännande. På mitt jobb är det tyvärr ganska ofta nudlar, inget jag blir inspirerad eller sugen på.
Kram Malin
Det receptet kopierar jag!
Marinaden låter ju också trevlig och lite annorlunda.
Persika i marinad var ett genidrag av dig. Stark och sött tillsammans med grillat är svårt att slå:)
Åååå....vad gott! Det ska jag verkligen testa!
har du bara stått och marinerat hela helgen du?! ;)
det där med marinerade grönsaker måste jag nog testa, jag stod förra veckan och svor över att det var så tråkigt att vi alltid äter samma sallad (isbergssallad, gurka & tomat) och att jag vill hitta på nåt nytt sätt att få i oss grönsaker. och det här verkar ju både gott och enkelt!
Det där med kollegornas matlådor känns igen ;) Även om jag inte tittar så lyssnar jag spänt på de olika matrecept och historier som förtäljs i personalrummet ;)
Camillas marinad låter mycket god, ska jag också testa som den vegetarian jag är :D
De här grönsakerna blir det till middag här å så ska jag för första gången ge mej på nått med kycklingfärs. :D
Läste en kommentar du skrivit hos made by mary å kan bara be av hela mitt hjärta att du fortsätter blogga!
Du är för bra för å sluta!
Åhå, minsann, en marinad med bara favoritingredienser! Måste testas vid lämpligt tillfälle...
Och jajamensan, min syster berättade omgående att ni stött ihop. Vilken kul grej!(även om det kanske inte var under de roligaste omständigheterna...) jag är verkligen för att man går fram och säger hej så där:-)
Lana, detsamma! Kram.
Malin, nja nudlar går inte jag heller igång på. Då brukar ni inte byta matlådor med varandra då ;-)
Må Gott, Ann-Sofi och Sofie, testa båda marinaderna! Den till grönsaker blev god just till denna grönsaksblandning. Och den till köttet passade som sagt till mycket.
Pernilla, Berra tycker istället att vi kan äta vanlig sallad (tomat, gurka och isberg) lite oftare..,
Amy, ha ha... Jag många matupplevelsen berättad det om. Både bra och dåliga.
Lisa, jag kommer säkert fortsätta blogga ett tag till, men ibland funderar jag på hur det skulle vara utan bloggen.
Nina, jag blev jätteglad när hon kom fram! Ibland skriver en del kommentarer eller mail att de inte vågat hälsa när de träffat mig. Jag är helt ofarlig, jag lovar. Så hälsa syrran att jag blev superglad, om hon inte läser detta själv :-)
Parmesanosten i låter väldigt gottigt. marinaden har vi också spanat in hos Lotta, lite annorlunda med persikorna men det bör ju göra köttet lite mörare precis som kiwi gör.