Livets tvära kast

8/31/2012

Idag har vi tagit farväl av en nära vän. Ett fint syskonpar förlorat sin pappa. En kvinna har mist sin käraste. Och många många har fått ta avsked från en god vän. Alldeles för tidigt... Ingen vet vad livet har i beredskap för oss. Kanske är det lika bra. Eller bör vi leva som om varje dag vore den sista? Jag vet inte, men vi får försöka att njuta av det livet vi fått. Det var ett fint avsked idag om än väldigt tungt. Du kommer alltid att finnas hos oss i våra fina minnen av dig.


Ha en skön helg mina vänner och se till att krama dem ni älskar en extra gång! Gör det där du länge gått och funderat på! Ring den där vännen som du tänkt på så länge! Gnäll inte över småsaker. Gå ut och känn efter hur det verkligen känns när regnet faller ned på ditt ansikte. Det är rätt skönt ändå.

En galen trädgårdsfest

8/30/2012

Nu ska jag äntligen försöka sammanfatta dagen igår, som ni sett skymtar av på Facebook och på lite andra håll. Det blev en helt galen dag igår! Jag som skämtsamt sa att jag bakat vinnarkakan och så går jag och vinner! Ja, eller kakan ska jag väl säga. För er som inte vet vad vi pysslade med så var det nämligen så att P4 Kalmar firade sin 35-årsdag på ett alldeles speciellt sätt. De hade bjudit in till kakfest i direktsändning i Martin Nilssons trädgård och bjudit in ett gäng kakmonster. Jag var självklart inte sen att haka på. Martin kokade en underbar soppa i sin Per Moberg designade Muurikka och bjöd alla på, för det behövdes grundas lite innan vi gick loss på kakorna...

Kvällen före hade jag tipsat min kollega Anastasia om kakfesten som efter sitt kvällspass (framåt si så där 22:30) gick hem och började baka macarons!! Jag har själv varit med när hon har bakat och vet att det inte går att svänga ihop dem på en kafferast. På hennes fina blogg finner ni lite fler bilder från gårdagen. Tycker dem med mannen som kommer in och får soppa så fint fångade att alla verkligen var välkomna in i Martins trädgård.

20 eller om det blev 21 sorters olika kakor skulle juryn smaka sig igenom och som ni ser fanns det gott om fina småkakor. Jag smakade på mååånga, men dock inte alla. Det var några kakor som dock stack ut ur mängden och då är jag inte alls partisk (ha ha...).

Anastasias macarons är alltid ljuvliga, men de här var nog de godaste hon någonsin bjudit på. Tänker er en fyllning med dulce de leche och en knäckig kant med smak av mandel och farinsocker. Ja, ni förstår ju själva... De fick ett hedersomnämnade i tävlingen, tog silverplatsen kan man väl säga!

Två andra av mina fina vänner kom också på kakfesten med varsitt bidrag. Anna hade med sig fantastiskt goda chokladbiscotti med en precis perfekt hint av lavendel i (känn ingen press... vi är bara mååånga som väntar spänt på ett recept). Anna gjorde en så snygg entré i programmets sista kvart och hann lämna över sitt bidrag till juryn i grevens tid. Och inte nog med det så klev hon rakt in i direktsändning och fick en mikrofon under näsan. Ja, hon såg lite paff ut :-)
Helena kom med sina kolakakor som faktiskt redan har kammat hem första platsen i en kaktävling! Och de är de godaste kolakakorna, ever! Inne hos Helena finner ni ännu mer bilder...



Sist men inte minst har vi mitt bidrag! Jag bakar nästan aldrig småkakor, just för att jag älskar alla sorters småkakor och det finns nästan ingen hejd på mig när det kommer till ätandet... Därför hade jag inget ess i skjortärmen jag kunde dra fram utan jag gav mig på att experimentera lite. Vilket resulterade i att jag råkade ha i dubbel mängd florsocker :-O och vem vet det kanske var just det som gjorde att kakan vann. Eftersom jag inte hade något namn på min kaka, då jag på allvar inte trodde jag skulle vinna (kaxig är jag alltid, fast bara med glimten i ögat ifall jag upprört någon). Radion döpte min kaka till Emmys onämnbara eftersom de inte ville köpa mitt egna namn, vinnarkakan... Men kakan har nu fått namn efter sin goda smak. Vill ni smaka mina kakor, men inte orkar baka dem själva, så får ni pallra er till Kalmar och ta en fika på vårt Länsmuseum där den kommer att serveras!

På bilden ses mitt fina pris, bortsett från den stora äran, en radiofågel i frostat glas. Den står nu i mitt köksfönster bredvid min lilla miniradio.

Sega citronkakor eller Vinnarkakan, ca 40 st. om ni gör dem stora som jag
200 g smör
3 dl florsocker
60 g mandelmassa, finriven
1 tsk vaniljsocker
1 nypa vaniljfrön (finns på burk)
2 ekocitroner eller 1 vanlig, finrivet skal
3 ½ dl vetemjöl

1 ägg
½ dl strösocker
½ dl citronmarmelad

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör och florsocker. Blanda ned mandelmassan, vaniljsocker, vaniljfrön (om du har uteslut annars) och rivet citronskal. Rör sedan ned mjölet och blanda till en smidig deg. Forma degen till två rullar 3-5 cm i diameter, beroende på hur stora kakor du vill ha (de får dubbelt så stor diameter efter gräddning). Sno in rullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen i en timme. Pensla rullarna med uppvispat ägg och rulla dem i strösocker. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg på pappersklädda plåtar. Lägg en liten klick citronmarmelad i mitten på varje kaka. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Dra av bakplåtspappret med kakorna på från den varma plåten och låt dem svalna lite innan du flyttar dem.

35 sorters småkakor...

8/28/2012

Idag har jag bakat småkakor! För vet ni? Imorgon firar P4 Kalmar 35 år och då är det småkaksfest i Martin (Halv 8 hos mig/Kallskänken/Receptfritt) Nilssons trädgård mellan klockan 10-13. De som vill får baka en småkaka och dyka upp med sitt bidrag. Jag hoppas på att få mumsa i mig mååånga (kanske rent av 35 stycken!) småkakor imorgon, för är det något jag är svag för så är det just småkakor. Därför bakar jag nästan aldrig det eftersom jag äter tills inte en smula finns kvar... Självklart hoppas jag att det blir kaktävling eftersom jag troligen bakat vinnarkakan, ha ha... Vilken sort? Remsans hemliga recept ;-) Så jag hoppas vi ses imorgon!

Nu till andra bakverk som några av er sett på Facebook redan att jag bakat. Kikade ni på Pluras kök när det gick? Jag missade tyvärr en del avsnitt, men vilket mysigt program! Det är så middagar med vänner ska vara. Alla hjälps åt och fixar en god middag. Ja, sedan behöver det inte nödvändigtvis sluta med att alla är lite på lyset och sjunger för full hals. I ett av programmen lagade de äppeltarte och jag har inte kommit till skott förrän nu att själv testa. Det var nog en av de snabbaste kakor/efterrätter jag någonsin svängt ihop. Och så gott det blev! Barnen som jag var osäker på om de skulle tycka om efterrätten, mumsade i sig snabbare än jag han säga var så goda. Jag följde i stort sett pluras recept, gjorde bara några små förändringar. Jag kan tänka mig att et kan vara gott att även toppa med lite hackad mandel. Nästa gång ska jag testa med päron och kanske ingefära, för det kan inte bli annat än yummie :-)

Äppeltarte, 8 pers.
1 rulle kyld smördeg (270 g)
100 g mandelmassa, riven
3 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i skivor
1 ägg, uppvispat
1-1 ½ tsk kanel
~1 dl florsocker
ev. hackad mandel

Sätt ugnen på 225°. Dela smördegen i 8 kvadrater och lägg på pappersklädd plåt. Pensla med ägg, lägg mandelmassa i mitten på bitarna och lägg på äppelskivorna. Pudra över lite kanel och sedan rikligt med florsocker.  Sätt in i ugnen i 10-15 minuter tills smördegen fått lite färg. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados i...).

Säsongens grönsaker i en av de godaste marinaderna

8/27/2012

När det gäller inspiration till maträtter så är kollegornas matlådor en guldgruva. Det kikas nyfiket i varenda lunchlåda som öppnas i vårt personalkök. Och jag har sagt det förut, många av mina kollegor är lika intresserade av mat som jag. Denna gång var det Camillas lunch som mitt intresse drogs till lite extra. Hon hade marinerade grönsaker med sig som såg fantastiskt goda ut och självklart var hon snäll och delade med sig. När vi grillade i helgen passade jag på att göra en (halv) sats av hennes grönsaker och de var till och med godare än vi trodde! Marinaden lyfte verkligen grönsakerna.


Grönsaker i vackra färger kan göra vem som helst glad! Finns så många grönsaker som är fina nu. Här ses mina före tillagning i ugnen och sedan efter med den goda marinaden över sig.


Camillas marinerade grönsaker, 4 pers.
1 fänkål, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 olika paprikor (jag tog röd och grön sivripaprika), i mindre bitar
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Marinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Sprid ut grönsakerna i en ugnsform eller långpanna. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter. Blanda ihop ingredienserna till marinader. Häll marinaden över de varma grönsakerna.


Till grönsakerna åt vi grillat entrecôte och köttet lade vi i en marinad jag hittat hos Lotta. Åh, så gott det blev! Eftersom det blev en stor sats av marinader har vi under helgen testat att lägga nötkött, fläskkött och kyckling i marinaden, vilket alltihop blev lika gott och mört.

Persikomarinad, ca 3 dl, räcker till ca 1 kg kött.
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soya
1 msk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
½ tsk grovmalen svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en slät marinad. Låt köttet ligga i marinaden i minst ett par timmar, gärna över natten. Ta fram köttet i god tid innan det ska grillas. Salta köttet och grilla.

En smakbit av kantarellhimlen

8/25/2012

Vad tror ni att jag hittade på med kantarellerna jag köpte? Näe, det blev ingen svampsås eller höstgryta utan enklast möjliga kantarellrätt. Jag smörstekte kantarellerna och la dem tillsammans med ost i tortillabröd och gjorde quesadillas. I loooove...


Så här gjorde jag. Godast tycker jag är att först steka kantarellerna i torr panna och efter en stund klicka i smör (mycket...) och lite finhackad schalottenlök samt krydda med salt och vitpeppar. Lägg ut tortillabröd och täck hälften av dem med skivor av någon vällagrad ost, gärna västerbottenost. Fördela sedan de smörstekta kantarellerna på bröden. Vrid ett par tag med svartpepparkvarnen (ja, jag vill ha båda pepparsorternas smak) över och täck med ännu ett lager ost samt ett andra bröd. Stek bröden i en torr stekpanna eller på en plåt i ugnen. Klipp eller skär i bitar och njut tillsammans med en ljus ale. Mmm... Det här är så ruggigt gott...


Idag gav faktiskt jag mig ut på svamprunda tillsammans med mina föräldrar i den skog där vi brukar finna kantareller, både gula och trattisar. Men jag kan säga att den inte fanns en endaste svamp! Inte ens någon ful eller giftig en. Då är det torrt i marken vill jag lova. En liten blött fläck hittade vi dock, och precis där halkar Milia på ändan... Så det ser ut att bli till att handla svamp ett tag framöver.


Det roligaste med hela turen tyckte Milia var hästhagen vi passerade på vägen hem. Jag tror vi har en blivande hästtjej här. Vilken hennes mamma aldrig varit. Jorå, jag gick i ridskola för jag ville vara lika mycket hästtjej som mina kompisar. Ramlade av tre gånger första terminen och bestämde mig för att sluta på ridskolan (jag var då sju år). Fortsatte dock att åka dit för jag ville ju hänga med mina kompisar. Blev övertalad att åka på ridläger i en veckan (gick i fyran då). Jisses, vilka mardrömmar jag hade innan vi åkte. Och de besannades! Kan säga att ridläraren och ägaren av hästarna var måttligt road när jag för andra gången kom gåendes tillbaka efter skogsturen eftersom hästen hunnit hem före mig...
Hästarna som ser ut att bråka i bakgrunden var två urgulliga föl som busade med varandra, så det är ett av stona som Milia matar. Fölen vågade knappt hälsa på oss.

Fredagsdrink som dessert

8/24/2012

Denna veckas fredagsdrink blir en drink kombinerat med dessert. Smart va?! Ni skopar upp en kula med valfri sorbet och lägger i ett champagneglas, fyller sedan upp med ett sött mousserat vin eller cider till barnen. Är sobeten söt så behövs det lite sötma i vinet tycker jag, men väljer ni en friskare sorbet så kan ni ta ett torrare vin. Gott... gott... gott...


Ha nu en trevlig helg allihop! Se till att äta något extra gott och njut av att det fortfarande är varmt. Själv tror jag att det blir något med kantarellerna jag köpte igår. Ja... köpte. Jag har inte kommit iväg till skogen ännu och frågan är om det är för torrt i marken. Och så blir det som vanligt en del bus med trollungarna!


Ännu en buffé...

8/22/2012

Jag älskar att både laga olika rätter till bufféer och att äta buffémat. Det finns bara en sak jag inte klarar av med bufféer och det är när det gäller dem på restauranger när det slängs en massa mat för att folk tar till sig mer än de orkar äta upp. Skäms och så slutar ni med det bums!

Här kommer äntligen resten av buffén lillasyster och jag bjöd gästerna på i fredags. Som ni vet hade vi först lite enkla smördegssnittar tillsammans med bubbel i glasen. Jag fick frågan om jag hittat något prisvärd champagne och jag kan ärligt säga att jag är mer bevandrad bland de övriga mousserade vinerna. Den champagne vi drack fick vi av min svärmor och med sitt pris på under 200, så tycker jag det var prisvärt och gott till snittarna. För just vad som är gott är så individuellt beroende på vad ni gillar för sorts vin. Jag föredrar hellre torrare viner framför de med aningen sötma. Och givetvis också vad ni serverar till. Det finns många bra mousserade viner runt 100-lappen och vill ni ha känslan av champagne men tycker de är för dyra så köp någon crémant (exempelvis den här).
När alla sedan var sugna på kräftor så dukade vi upp en buffé med olika pajer, varianter på kallskuren skulle man kunna säga, varm brietårta, färskostar, miniknäcke (Wilmas och Yngdens) och så bakade jag focaccia (bästa buffébrödet). Vi var 12 vuxna och 5 barn, men vi fick en del mat över så buffén hade räckt till i alla fall 4 personer till, fast å andra sidan åt barnen även färdiggrillade kycklingklubbor och revben. Alla gäster åt kräftor även om intaget varierade från 1 kräfta till 1 kilo... Så här såg vår buffé ut.




Ni som känner mig vet redan vilken osttok jag är. När det kommer till dessertostar har jag nog inga begränsningar. Kall brie tillhör dock inte någon favorit då jag tycker osten är aningen mesig, men varm är den en helt annan sak. En varm brietårta (camembert fungerar minst lika bra) går att toppa med en massa olika godsaker så som torkad frukt och blandade nötter, valnötter, honung och färska fikon och färska hallon, basilika och hallonbalsamico. Denna gång valdes en tomatsalsa.

Varm brietårta med tomatsalsa, 10 bufféport.
500 g brie
250 g cocktailtomater, tärnade
3-4 kvistar basilika, bladen strimlade
lite bladpersilja
2 msk olivolja
1 nypasocker
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Lägg brieosten i en ugnsfast form. Blanda tomaterna med oljan och örterna. Salta och peppra. Lägg tomatröran på brietårtan och ställ in i ugnen i 10 minuter. Brietårtan skall bli riktigt mjuk och krämig, så tryck lite på den så den känns mjuk.

Här är en av de enklare buffé/tapasrätterna, men ändå sååå god. På fatet ses (till ca 15 bufféportioner, beror lite på antalet sparris stjälkar): 3 knippen med färsk sparris, ~2 hg lufttokad skinka (1 skivar runt varje sparrisstjälk) och 100 g finriven parmesanost. Rätten går att servera både kall och gratinerad, men vi åt den kall.

Den här rätten blev riktigt uppskattad på buffébordet. Jag trodde först att jag varit för frikostig med vitlöken i olivröran, men det lyfte verkligen röran ihop med kalkonbröstet. Helt klart en ny bufférfavorit hos mig!

Rökt kalkon med olivröra, ca 10 bufféport.
300 g rökt kalkonbröst
2 dl urkärnade gröna oliver
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1-2 msk färsk timjan (repade blad)
½ tsk salt

cocktailtomater
färsk timjan

Börja med olivröran så den får dra en stund. Mixa oliver, vitlök och olivolja till en slät röra. Smaka sedan av med timjan och salt. Fördela skivorna av kalkonbröst på ett stort fat. Fördela klickar av olivröra på skivorna och klyftor av cocktailtomater. Strö över lite färsk timjan.


Här är de olika pajerna vi serverade och det slumpade sig så att alla var vegetariska vilket passade bra tillsammans med kräftorna och det andra. Även här märks det att både jag och syrran är glada i ost...

Pajskal, till 1 paj
150 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten knåda ihop till en deg och tryck ut  i en pajform. Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen 5 minuter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Oliv- och tomatpaj
1 sats pajskal
1 dl svarta oliver
½ dl soltorkade tomater, strimlade
några blad basilika
225 g riven vällagrad ost (vi tog prästost)
3 ägg
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Fördela oliver, soltorkade tomater och basilika i pajskalet. Vispa ihop riven ost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda 25-30 minuter.


Ruccola- och fetaostpaj (längst fram till höger)
1 sats pajskal
1 rödlök, skivad och som fått svettas lite i i en panna med smör
1 ½ riven vällagrad ost (vi tog prästost)
150 g fetaost
2-3 kvistar basilika, bladen strimlade
70 g ruccola
70 g pinjenötter, rostade (en del av dem användes till peston i squachpajen)
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fördela den lättstekta löken i pajskalet, den rivna osten och häften av fetaosten. Fördela sedan basilika och ruccolan över. Vispa ihop äggstanningen och häll över alla grönsakerna i pajformen. Strö över resten av fetaosten, pinjenötter och hackad vitlök. Grädda i 30-35 minuter, tills pajen fått fin färg.


Squashpaj (ses längst bak)
1 sats pajskal
2 kulor mozzarella à 125 g, skuren i tunna skivor
4 msk grön pesto (har du ingen, så mortla ihop basilka, vitlök, olivolja, salt och rostade pinjenötter. blandade sedan med finriven parmesan)
3 ägg
2 dl mjölk (det går med grädde också, men mozzarellan gör pajen lite krämigare)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liten squash, tunt skuren/hyvlad med osthyvel

Fördela mozzarellaskivorna i pajskalet.Bred ut peston över osten. Vispa ihop ägg, mjölk samt kryddor och häll över. Fördela squashskivorna över äggstanningen. Grädda i 30-35 minuter, tills pajen fått fin färg.



Pappa hade fixat girlanger och ballonger som han pyntade altanen med. Det blev så mysig att vi knappt vill ta ned det igen. Kanske ska slå till med ännu en kräftskiva till helgen. Kommer ni i så fall? :-)

Hattar till alla hade han så klart också sett till att det fanns. Syrran och jag blev snyggare än någonsin.


Till efterrätt hade lillasyster bakat rice krispiestårta, vilket är en av de godaste tårtor jag vet. Det går att variera smaksättningen utifrån säsong, men så här års är det synd att ha något annat på en svenska bär.

Rice Krispies-tårta, 12 bitar
Marängbottnar
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies

Smörkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk mjöl
100 g smör
smaksätt eventuellt med juice från 1 citron

3 dl grädde, vispad
blandade bär eller inlagda mandarinklyftor eller hackad daim


Vispa äggvitor till hårt skum. Vispa ned sockret och  rör sedan försiktigt ned Rice Crispies. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna eller gör som vi och bred ut två rundlar (lika stora som ditt tårtfat) på bakplåtspapper. Grädda i 125° längst ned i ugnen i 1 timme och 30-40 minuter.
Blanda allt utom smöret i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till en jämn och tjock smet (det tar bara några minuter). Klicka i smöret och rör krämen slät.

Har du gjort bottnar i en långpanna delar du marängbotten i två halvor. Bred ut smörkrämen och ett litet lager grädde på den undre bottnen. Lägg den andra marängbotten ovanpå och täck med vispad grädde. Garnera med valfria bär eller hackad daim.

Milia fick en Tingelingklänning av kusinerna och snabbt svidade hon om. Så numera pratar hon om sig själv i tredje person. "Tingeling tycker...", "Tingeling vill ha..."

Remsan och Ironman

8/20/2012

Denna helgen har varit hur svettig som helst här i Kalmar. För vissa betydligt mer än andra och då syftar jag så klart inte på den värmebölja som drabbat vårt land utan idrottshelgen vi har haft. Tja... Nu kan jag inte räkna in mig själv där, men vi har haft minitriathlon och Ironman. Självklart är vår vän Daniel den största vinnare som kom i mål på 9:52:58!!! Sen struntar vi i att de fanns de som var snabbare, för han var bäst! Själv har jag roat mig mer bakom kulisserna till Ironman, där det har lagats mat för fullt till alla deltagare och alla dessa fina människor som sett till att vi har kunnat ha tävlingarna i vår stad. Min väninna Jessica som äger Kvalitetsbolaget har sett till att all mat tillagats, förvarats och skeppats iväg enligt konstens alla hygieniska krav, vilket inte är lätt när det lagats tusentals portioner mat. Jag följde självklart med nyfiken matnörd som jag är. Ni ska bara veta hur mycket mat man kan smuggla ned i en handväska ;-) De som har lagat all den goda maten är gänget i bästa saluhallen, Bremersons. Grejen var bara den att deras kök var för litet för all mat som skulle lagas, så de fick ta hjälp av en gymnasieskolas kök.


På torsdagen dukades det i Kalmars tennishall upp en pastalunch för alla triathleter. En si så där 1700 portioner! Inför detta kokades det 150 kg pasta som serverades tillsammans med öländsk kyckling (även här gick det åt 150 kg), rökt sidfläsk (75 kg), syltad rödlök (80 kg) rostade pumpakärnor och blandade grönsaker smaksatt med en vinägrett samt vid sidan om en prästostdressing. De som njöt av lunchen fick även en fruktsallad med chiafrön.




Under helgen har det även tillagats drygt 1400 portioner till söndagens bankett för deltagarna i Ironman samt omkring 500 portioner till personalfesten. Det bjöds på kycklingballotine samt en sensommarsallad med bland annat gulbetor och vaxbönor smaksatt med en grov dijonvinägrette och till det en getfärskost (allt närproducerat). Från Guldfågeln på Öland kom hel kycklingsadel som kockarna själva filéade och fyllde med duxelle, en kräm av kantareller (det gick åt 150 kg! - snacka om guldgruva), schalottenlök och timjan. Kycklingen tillagades och skars i skivor för att sedan toppas med en müsli av rostat kycklingskinn, sidfläsk, korngryn, torkade lingon och gräslök. Alla moment i rätten har fått ske i omgångar för att kunna hålla maten fräsch, vilket är en konst i sig, så tillagning och uppläggning gick i en rasande fart.
 
Johannas choklad (som ni också finner i saluhallen) stod för den fina chokladdesserten. I botten ser ni
 en mörk choklad- och hallontryffel och sedan ett lager vit chokladtryffel smaksatt med fläder och champagne toppad med färska hallon samt sockerkakskrutongen med smak av kardemumma. Jag vet... låter ljuvligt gott! Försök föreställa er alla tråg med hallon det fanns, då samtliga desserter toppades med sammanlagt 8500 hallon!


Jessica som är van att springa runt i olika kök för hygienkontroller var klädd i en snygg jacka med namn och sin logga på. Snygg var allt annat än jag kan säga att jag kände mig.


För även jag fick följa reglerna och klä upp mig för att få kika runt bland all mat. Berra behövde inte direkt vara orolig att jag sprang runt i köket och flirtade med någon kock... Men ni kan tro jag snokade i varenda kyl de hade. Det är fascinerade så mycket råvaror det går åt till varje liten del i alla rätter som tillagades. Det var mycket som hade suttit fint att smuggla ut, som en låda kantareller till exempel...
Tack för att ni lät mig vara med och kika på ert fina arbete med all mat under helgen!

Bubbel i glasen och snurror på faten

8/18/2012

Igår hade vi kombinerat 4-årskalas, 5-årskalas och kräftskiva. Det är så att Milia och min lillasysters son fyller år dagarna efter varandra och då både lillasyster och jag arbetar obekväma tider hade vi svårt att få till datum för kalas. Detta ledde till att vi slog ihop barnens kalas med den årliga kräftskivan vi brukar ha tillsammans med släkten. Låter kanske som en knasig kombination, men det blev kalas fast vi serverade buffémat och hade även kräftor till den. Buffén vi bjöd på får ni dock vänta lite till på då jag måste bege mig till mitt jobb, så idag får ni världens enklaste snittar som dessutom har en strykande åtgång och det brukar betyda bara en sak :-)



Smördegssnurror med spenat, fetaost och soltorkade tomater, ca 25 st
1 rulle kyld smördeg (270 g)
70 g färsk babyspenat (klipp störe blad i mindre bitar)
6 soltorkade tomater, i små bitar
150 g fetaost
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen. Fördela spenaten över smördegen tillsammans med tomaterna. Smula över fetaosten och krydda med svartpeppar. Rulla ihop smördegen på längden och skär rullen i ca 2 cm-tjocka skivor. Lägg dem på en pappersklädd plåt. Det gör inget om de är lös rullade för smördegen sväller i ugnen. Grädda snurrorna i ugnen i ca 15 minuter. Avnjutes ljumma eller kalla, gärna tillsammans med ett glas mousserat vin.



Ha en finfin lördag allihop! Här har de tävlande i Ironman kört igång för fullt, så jag får se om jag kan ta mig fram till jobbet...


Minipajer till helgens kräftskiva?

8/16/2012

Jag har nyligen upptäckt hur smidigt färdig smördeg är att ha på lut i frysen eller i kylskåpet då det går att trolla fram en massa roliga rätter med det. Alltifrån snittar och tilltugg till olika smördegspizzor och nu pajer. När det kommer till desserter så har jag endast blivit bjuden på en massa gott där de använt smördeg. Ja, jag vet att många tycker att det är a big no no att använda färdig smördeg, men jag gjorde ett försök för länge sedan som inte stärkte mitt bagarsjälvförtroende precis... Det var Lotta som inspirerade mig till dessa små söta pajer, så här får ni ett recept på minipajer som passar bra som egen rätt eller på en buffé. Varför inte tillsammans med kräftorna! Pajerna går att fylla med vad ni önskar, precis som andra pajer. Orkar ni inte orkar stå och pilla med pajer går det att stansa ut små rundlar eller kvadrater av smördegen, pensla med uppvispat ägg och nagga mitten lite med en gaffel. Toppa med vad du har hemma, salsa-/tomatsås, ost, oliver, skinka/salami, tomater, grillad paprika, kronärtskockshjärtan... bara fantasin sätter gränser! Grädda i 225° tills de fått fin färg. Eller använder ni en rulle med smördeg som ni strör ut fyllningen på. Rullar ihop den och skär i skivor (precis som när ni bakar bullar), placerar på plåt och gräddar dem. Blir ca 25 stycken av en rulle färdig smördeg


Små smördegspajer, 12 st.
6 frysta rektangulära smördegsplattor (det ligger 6 st i paketet), tinade och delade på mitten
4 dl crème fraiche
4 äggulor
4 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd lök, strimlad
½ dl strimlade soltorkade tomater
½ dl strimlad basilika

Sätt ugnen på 225°. Placera smördegsbitarna i stora muffinsformar och tryck ut dem en aning i formarna. Vispa ihop crème fraiche, äggulor och ost. Krydda med salt och peppar. Fördela röd lök, soltorkade tomater och basilika i formarna. Häll över blandningen med crème fraiche. Grädda i 20-25 minuter.

En prinsessas födelsedag

8/14/2012

Idag fyller vår prinsessa 4 år! Den busigaste, gosigaste, ibland argaste, roligaste, finurligaste, envisaste, sötaste lilla skruttunge! Som alla andra föräldrar tycker jag tiden går alldeles för fort och barnen växer för snabbt. Det känns som det var igår min panikslagne man körde i racerfart genom natten på Kalmars gator mot rödljus och stopplikt. Jag stod på knä i baksätet eftersom vattnet forsade ut och jag inte kunde sätta mig ned. Jag skrek åt Berra varenda lilla gupp vi körde över, så han blev inte direkt mindre stressad där bakom bakom ratten... Vi hann i stort sett bara in till förlossningen sedan kom vår prinsessa till världen med buller och bong. Vilket också speglar denna lilla tjejs personlighet ganska bra. Det brukar inte vara någon som missar henne när hon dyker upp...


Idag har vi bara firat enkelt hemma med tårta (ja, köpetårta för jag kan inte baka tårtor), så blir det stora kalaset till helgen. Kompisarna på dagis hade firat henne med sång och salta pinnar idag, så hon var mycket nöjd med sin dag. Lägg märke till det nypärlade armbandet dagen till ära.

Det är inte mycket denna tjej önskar sig. Hon kan till skillnad från sin bror gå in i en leksaksaffär och inte vilja ha någonting. Ja, det är lite förvånande tycker jag. Men två saker hon har önskat sig till födelsedagen, en lila cykel och ett paraply.
Cykeln har hon redan fått som en för tidig present och idag fick hon till sin stora lycka ett paraply. Jag försökte förgäves fånga henne på bild med sitt paraply vilket inte var så lätt eftersom hon snurrade runt med det hela tiden. Så en lite taskig mobilbild blev det, men det går inte missa det nöjda leendet... :-) Så nu får vi väl hoppas på regn imorgon, inte sant?!


Vill inte ha vardag

8/13/2012

Från och med idag så är våra semesterperioder över på jobbet och en efter en börjar droppa tillbaka. Jag har jobbat i fyra veckor, men har ändå inte riktigt kommit in i vardagslunken ännu. Det kommer säkert nu när även barnens ledighet är över och det ska fixas middag på ingen tid alls om eftermiddagarna. För att inte bli superstressad får man försöka se det som en utmaning att hitta på middagsrätter som tar mindre än 30 minuter att tillaga. Sedan måste jag klura på vilket som är bäst att ha två trötta hungriga barn som fightas om vem som ska hjälpa till med maten eller om det är lättare att muta dem så de går någon annanstans och brottas...

Idag vart det så snopet att jag blev snuvad på min träning. Kom dit supertaggad (det var ett tag sedan sist...) och då stänger hon dörren framför näsan på mig! Ett par sekunder sen, näe inte minuter, sekunder! och min plats var borta. Fick bli en löprunda med ljudbok i öronen istället. Det är helt sjukt, men jag börjar bli ljudboksberoende (använder Storytel är kanon!). Det går att göra så mycket mer när man lyssnar på bok istället för att läsa och dessutom somnar jag på nolltid med boken i öronen om kvällarna.



Kycklinggryta med bönor, 4 pers.
500 g benfritt kycklingkött, eventuellt skuren i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk salt 

3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond

1 tsk kinesisk soya
1 tsk sambal oelek
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 burk/pkt valfria bönor
½ dl hackad bladpersilja

  
couscous (jag tycker alltid vi äter mindre mängd än vad som anges på paketen)
torkade aprikoser eller russin
hackad bladpersilja
salt

Bryn kycklingen runt om i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök. Blanda grädde, fond, soya, sambal oelek och citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt småputtra i 10 minuter. Skölj bönorna och rör ned dem tillsammans med citronskal och persilja. Servera tillsammans med couscous blandat med torkad frukt och hackad persilja. Jag kokade helt enkelt upp vatten och slog över både couscousgrynen och den torkade frukten. När det svalnat lite rörde jag ned persiljan och smakade av med salt.

Kräftskiva

8/12/2012

Igår hade vi bjudit hem lite vänner på middag och eftersom det har varit kräftpremiär så blev det helt enkelt en kräftskiva.När gästerna kom hade jag tänkt bjuda på laxrullar med wasabicreme tillsammans med bubblet (vi drack dessa två), men den rökta laxen visade sig vara dålig när jag öppnade förpackningen :-( En snabb inventering och det fick bli blandade grekiska oliver i sällskap av tärnad parmesanost som jag blandade med strimlad basilika och basilikaolja.Då solen höll sig framme ville vi så klart njuta av den vilket resulterade i att vi hamnade ute på gräsmattan. Därför bristen på serveringsbord. (Tack Johan och Lena för det fina fatet!)



Kvällens dukning gick i den enklare stilen med rosa toner. Jag trodde att vi skulle få plats med maten på bordet också, så jag ville inte dekorera med allt för mycket saker. Maten fick dock ställas på ett eget bord och så hade vi bara faten med kräftor på bordet.


Så här såg kvällens buffé ut som serverades tillsammans med kräftorna. För en gångs skull var jag lite sent framme med kameran innan alla var sugna på att hugga in, men jag tror ni får en bra bild av buffén i alla fall. Till kräftorna hade jag på min mans begäran gjort en klassisk västerbottenostpaj, men han ville inte att jag skulle garnera den så crème fraiche och röd caviar serverades istället bredvid.



Jag bakade ett av mina favoritbröd, som är så nära man kommer surdegsbröd utan att använda sig av surdeg. Lurar alla :-)

Enkla ljusa brödet, 1 st (tar ca 4 h, men det är värt det)
10 g färsk jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g tsk salt

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.
Baka ut brödet. Strö rikligt med vetemjöl och lite rågmjöl på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250° i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på galler.


Marinerade kronärtskockshjärtan, 10-12 pers.
2 burkar kronärtskockshjärtan
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 lime, rivet skal och pressade saft
1/4 dl olivolja
1/4 dl balsamvinäger
1/2 dl hackad basilika och dill

Låt kronärtskockshjärtanen rinna av väl i ett durkslag. Vispa ihop limeskal, limesaft, olivolja och vinäger. Varva kronärtskockshjärtanen, vitlöksskivor och örtkryddor i en burk eller skål. Häll över vinägretten och låt marinera i ett dygn.


Testade för första gången i mitt liv att göra en filodegspaj och det var inte så svårt som jag hade fått för mig. Så det finns stor risk att det dyker upp fler recept med filodeg här i bistron. I förgrunden ser ni en risonisallad med bland annat sparris, sockerärtor och valnötter.

Filopaj med feta och grönsaker, 10- 12 pers.
500 g filodeg, tinad
150 g smör, smältes

Fyllning 1:
300 g squash (1 st), halverad, urkärnad och tunt skivad
300 g gul lök (2 st), tunt skivade
½ dl olivolja
2 tsk torkad timjan
2 tsk salt

Fyllning 2:
400 g fetaost
4 dl crème fraiche
4 ägg
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
Fyllning 1: Värm lite av oljan i taget i en stekpanna. Fräs squash, lök och kryddor i omgångar på medelvärme under omrörning så de blir mjukare.
Fyllning 2: Dela fetaosten i mindre bitar. Kör fetaost, crème fraiche och ägg i matberedare till en slät kräm.
Pensla botten på en långpanna eller ugnsform (ca 30x40 cm) med smält smör. Pensla och lägg 1 filodegsark i botten. Pensla med smör och lägg 1 till ovanpå. Bred 1/3 av ostkrämen ovanpå, och lägg sedan 2 filoark till med smör emellan, ovanpå. Därpå läggs hälften av grönsaksfräset, 2 filoark + smör, ostkräm, 2 filoark + smör, grönsaker, 2 filoark +  smör, ost och till sist 2 filoark som penslas med smör även ovanpå. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 minuter.


På ostbrickan fanns taleggio, Castello Marquise, blå Castello och varm camembert med honung och valnötter på samt färska fikon.

Pappa hade varit hemma hos min bror i veckan och blivit bjuden på buffé. På den fanns dessa ugnsrostade tomater med sardellröra från tidningen Buffé som pappa lovordade. Givetvis blev jag tvungen att testa. Jag tog bara halva mängden sardellröra, men tyckte ändå att det blev mycket smak av fiskarna vilket kan ha berott på att jag hackade de små firrarna vilken man inte skulle.

Ugnsrostade plommontomater med sardellröra, 16 halvor
8 plommontomater
1 ½ msk olivolja
1 ½ krm flingsalt
½ krm svartpeppar

1 liten rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor finriven
20 g inlagda sardeller
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ dl hackad persilja
½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 125°.
Tomater: Dela tomaterna på längden och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta tomaterna i ugnen i 3 timmar. 
Sardellröra:  Blanda lök, vitlök och sardeller med olivolja, vinäger och persilja. Krydda med peppar. Fördela blandningen på tomaterna vid servering.



Självklart åt vi även kräftor! Vi testade tre olika sorter och tyvärr får jag väl säga var inte de svenska bäst. Godast tyckte alla att Pandalus kinesiska var. Till kräftorna hade jag köpt både vitt, rosé och öl på Systembolagets rekommendationer, men det enda som föll oss i smaken var ölen då båda vinerna var för söta även att de hade endast lite sötma.


Till efterrätt testade jag att göra Kims frosen mojito cheesecake. Ja, ni förstår ju att det gåt inte låta bli att testa ett sådant recept. Två önskningar i en :-) Botten med Digestivekex och smör blev alldeles hård i frysen så nästa gång skippar jag den för glassen var mycket god i sig själv. Tillsammans med cheesecaken serverade jag hallonsorbet och mangosorbet, men byt ut hallonsorbet mot en sås på mixade hallon istället om ni testar.

Jag gjorde 1,5 sats av Kims recept och smaksatte halva smeten som mojito och halva med 1 ½ dl mosade hallon och 1 krossad Daim (28 g) till barnen. Inte dumt det heller vill jag lova.

Frozen mojito cheesecake, skulle bli 12 st, men jag gjorde 1 ½ sats och fick 22 st.
(125 gram smält smör och 200 g digestivekex)
300 creme cheese
1 ½ dl socker
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 ½ msk ljus rom
1 ½ msk finhackad mynta
3 ½ dl vispgrädde

(Smält smöret och krossa kexen. Blanda väl och tryck ner i en muffinsplåt med pappersformar i. Ställ in i frysen i 30 minuter.)
Vispa färskosten med socker. Blanda ner limesaft och -skal, rom och mynta. Pröva dig fram lite med doseringen av smaksättarna. Vispa grädden toppig och vänd ner i smeten. Ta ut plåten ur frysen och fyll på med smeten. Släta till smeten, täck med plastfolie och frys över natten eller minst 3 timmar. Ta ut formen 15-20 minuter innan servering och använd en kniv för att få upp de små pajerna ur formen.