Om vi skulle vara en middag

4/11/2012

Tack för alla snälla kommentarer om vår radiomedverkan. Men jag kan lova er att jag gör mig nog bäst utanför bild. I radion kan jag lite lättare dölja hur klumpig jag är och hur jag slabbar ned runt omkring mig. Berra som himlar med ögonen nästan varje gång jag tillagat något i köket (gissa vem som städar hos oss), skulle skämmas ihjäl om jag slabbade ned i TV. Pappa skulle säkert tycka att jag var ännu mer flamsig och fnittrig. Men på radion kommer ni få höra mig igen, var så säkra!

Idag sa till och med Berra att han tyckte nästan det kändes som vi hade gjort veckans middagsmeny själva för den känns som "vi", men det har Middagskorgen gjort åt oss.  Idag åt vi en fräsch laxmiddag där fisken i stort sett bara kryddats med lime. Till denna åt vi en riktigt god ruccolacrème, som jag trodde skulle ha en besk smak från ruccolan, men som enbart kändes frisk. För en mangotok som mig så älskas den goda salsan så klart och barnen fick helt enkelt pilla bort löken (skräcken inför denna känner ni ju till) och mumsa i sig mango och paprika. Rätten kan med fördel serveras tillsammans med ris tycker ett par i familjen och någon tycker att riset inte behövs, smaken är olika. Men jag tycker att ni ska laga den!


Limelax med mangosalsa och ruccolacrème, 4 pers. 
500 g tinade laxfiléer
2 salladslökar, strimlade
1 lime, skalet och ½ lime saften
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Ruccolacrème:
30-40 g ruccola
1 ½ dl crème fraiche

Mangosalsa:
1 liten rödlök eller ½ stor, fint hackad
1 mango, tärnad
1 orange paprika, tärnad
 ½ lime, saften
1 msk olivolja
(salt & svartpeppar - jag uteslöt det)

Sätt ugnen på 225°. Krydda laxfiléerna med salt och svartpeppar och lägg i en ugnsfast form. Strö över rivet limeskal och pressa över saften från en ½ lime. Sprid salladslöken i formen runt laxen. Tillaga mitt i ugnen i 15 minuter.
Mixa ruccolasalladen med ½ dl crème fraiche till en crème med en stavmixer eller i en matberedare och tillsätt sedan resten av crème fraichen.
Blanda rödlök, mango och paprika samt limesaft och olivolja.

Nattinatti mina vänner! Imorgon ska jag bli omhändertagen av min frissa Sofia som hoppar in en dag under sin mammaledighet. Jippie, säger vi (få) som lyckas norpa åt oss en av tiderna! Dessutom ska jag på intervju för jag har fört mat-/fotodagbok åt ett par studenter ifrån Lunds universitet. Nästan som här ;-)
 

14 kommentarer:

  1. Mmm, spännande och smarrigt verkar det verkligen vara! :) Måste provas här hemma! Kram Mary

  2. Rucolacreme låter gott. Jag brukar göra en röra på rucola, basilika och feta och använda som fyllning i cannelloni eller paj. Mangosalsa är så fräscht. Ha en fin dag, kram!

  3. Jag vill ha er matkasse istället för vår.. ska vi byta? Vår fiskrätt igår var inte så spännande.
    Känner igen det där med att slabba i köket, det bästa med att jobba i restaurang/cafe kök, bara att lämna allt slabb till disken ;). Men min gubbe är också bra ;)
    Snyggt underlägg btw

  4. Vad gott och fräscht! Lax är aldrig fel! :)
    Ha en fin dag!
    //Lana

  5. Den där rätten skulle gärna få ses på mitt bord också. Fräscha ingredienser!
    Har ätit en liknande ruccolakräm hos en vän för länge sedan, till rullar av lufttorkad skinka. Det var också gott vill jag lova.
    Får vi bild på nya frillan?

  6. Du får gärna komma hem till mig och laga lax:) Just fisk äter jag väldigt sällan!

  7. Kul att matkassen kunde pricka in det så bra! Ruccolasåsen låter dessutom himla god. :)

  8. Lax är alltid gott! Mangosalsa har jag itne gjort någon gång. Det vill jag prova.

  9. Anonym sa...

    Åhhh lax är aldrig fel vackert du dukat : ) blir sugen att smaka : ) kram Sofia

  10. Mangosalsan ser jättefräsch ut! Gott till grillat i sommar förmodligen (:

  11. Den här rätten passar mig perfekt. Jag är likadan i köket maken brukar städa efter mig.

  12. Spännande! Härliga smaker. Ruccolacremen måste ju testas.

  13. Hoppas jag kommer ihåg ruccolacremen när sommaren kommer, den verkar vara i min smak, fast somrig

  14. Det där sista fotot gör mig hungrig! Ser så gott ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.