Påsktårta

4/04/2012

Har ni börjat ert planerade inför påskmiddagen eller kommer ni gå bort till dukat bord? Vi är bortbjudna nästan alla dagar i påskhelgen, men jag kommer bidra med några rätter till buffébordet. Vad har jag inte hunnit planera ännu. Den varmrökta laxen jag köpte har vi dessutom ätit upp... Efterrätten kommer troligen inte ligga på min lott, men jag kunde inte låta bli att göra en påskgul moussetårta som jag kommer bjuda kollegorna på imorgon. Jag hittade receptet i ett nummer av Allas som Anneli hade med sig på tåget när vi åkte till Malmö. Receptet blev inte riktigt detsamma då jag glömde yoghurten som skulle vara i, men den både ser god ut och luktar gott, så den är säkert god. Får återkomma imorgon med ett utlåtande. Den blev mycket uppskattad och jag tyckte själv att den blev en fräsch moussetårta. Så testa den!


Apelsinmoussetårta med mandelbotten
200 g mandelmassa, grovt riven
2 ½ msk kakao
2 msk strösocker
2 ägg

4 gelantinblad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl pressad apelsinjuice
½ dl koncentrerad apelsinjuice

2 gelantinblad
1 ½ dl pressad apelsinjuice
½ dl koncentrerad apelsinjuice

50 g mörk choklad
ev. godisägg (jag är såld på Anthon Bergs mandelägg...)

Sätt ugnen på 175°. Blanda riven mandelmassa med kakao, socker och ägg till en smet. Klä botten på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt botten svalna i formen.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden. Vispa ihop äggulorna med florsockret. Värm ½ dl av den pressade apelsinjuice tillsammans med de urkramade gelantinbladen tills de smält. Blanda med resten av juicen och låt svalna. Blanda sedan med äggblandningen och till sist den vispade grädden. Häll över botten och ställ in i kylen för att stelna, ½-1 timme.
Smält de sista två gelantinbladen i ½ dl av apelsinjuicen och blanda sedan med resten av juicen. Häll över det stelnade mousselagret och sätt in tårtan i kylen igen så även apelsinspegeln stelnar.
Smält chokladen och ringla över den kalla tårtan.

20 kommentarer:

  1. Vad god den ser ut!!
    Var ska youghurten vara i som originalreceptet? Ser inget i ditt recept nämligen.

  2. Ofantligt snygg är den!
    Vi ska bara vara hemma över påsken, det känns skönt! Det finns lösa planer i matväg men inget som är hugget i sten!

  3. jag komme rinte att ha någon påskmiddag, eftersom jag är hos min särbo på aftonen. Han är inte direkt firartypen utan äter lika gärna pasta carbonara en helgafton. Morr! Men är vi hemma hos honom får ju han bestämma (lite iaf). Hemma blir det lammstek på söndag. Kanske en sillbit på lördagsmorgonen. Fint tårtrecept! Det sparar jag! Ha en fin skärtorsdag!

  4. Åhå! Så snygg tårta! Oj, vad tårtans överdel nästan kastar sig ut i bilden med sin gula färg och sitt fina chokladmönster. Ett riktigt konstverk. Övertygad om att utlåtandet om smak blir lika bra.

    Go'kväll!

  5. Yes, tur man har som jobbar imorgon, ser supergod ut!

  6. Tess, yoghurten ska vara i moussen (1 dl matyoghurt), men jag tog inte med den i receptet efter som det är skrivet så som jag gjorde.

  7. Vilken härlig färg på tårtan, ser mycket smarrig ut. Ett utlåtande imorgon tack ;)

    Vi skulle ev ha åkt iväg på SPA hela fam, men vi är inte riktigt krya så vi tar det lugnt och njuter hemmavid istället..

  8. Ser mycket fräsch och våraktig ut!

  9. så snygg den blev, låter supergott

  10. Härliga färger och smakar säkert ljuvligt

  11. Då var det snart dax IGEN! Kvasten är nu uppdaterad till en 2.0. Påskharen sitter bredvid. Även han uppdaterad till senaste version så here we come Blåkulla!! Önskar dig en kanon bra skärtorsdag ;-)

  12. Då blir det denna på påskdagen!!! Tackar för det bästa Remsan:)
    Och DU borde ju ha en cateringfirma eller nåt;)
    Har en litet förslag till dig, återkommer;)

    Bästaste påsken önskar jag dig och din familj!
    Kramar Anna

    PS: Fin du va i Kalmarposten!

  13. Om den är promille god vad den är snygg så går den garanterat hem! Vad duktig du blivit med fotograferandet, verkligen.

  14. Och du säger att JAG ska bli konditor?! Right back at ya, denna tårtan ser ju galet perfekt ut! Och god såklart. :)

  15. åh den är super duper fin,och låter ljuvligt gott,med apelsin går det alltid hem,löve löve apelsin,yummi.önskar dig en riktig glad påsk

  16. Det blev en mycket fräsch och inte så mastig tårta. Och jag tyckte själv den blev fin även om "fågelboet" skumpade runt lite på cyklen på vägen till jobbet...

  17. Haha, kan se skumpandet av fågelboet framför mig... ;)

  18. Wow, den ser riktigt läcker ut! Låter som att den är supergod också :))

  19. Vacker tårta må jag säga. Jag är ju dessutom svag för allt vad mandelbotten heter. Mmm...

    Hoppas att påskhelgen är fin.

  20. Den ser ju grymt god ut och så fin också! Hade jag haft efterätten på min lott i helgen hade det blivit denna tårta. Nu får det bli när jag gått ned de där kilona som satt sig runt midjan över helgen.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.