Choklad i maten

9/13/2011

Nu tänker jag inte på desseter med choklad i utan att krydda middagen med choklad. Jag har testat att både ha mörk choklad i grytor och rödvinssås, bland annat denna från ICA, som jag varmt kan rekommendera. Det man ska tänka på om man vill krydda med choklad är att använda en bättre mörk choklad.  För i dessa finns den liten aning bittra smaken som jag tycker gör det gott med choklad i mat. Det behöver inte vara den allra dyraste, men som i de flesta fall får man vad man betalar för. Som tex Marabou premium dark 70 %, där man kan läsa på innehållsförteckningen att det är mörk choklad med mörk chokladfyllning, så som ni förstår är inte hela kakan av samma sort. Bryt den i bitar så ser ni. Blockchoklad eller mjölkchoklad skulle jag nog inte heller ta till, spar dessa till en dessert istället. Däremot kan man använda sig av kakao om man inte har mörk choklad hemma.

Bönchili med mörk choklad, 4 pers.
300 g bacon, strimlat
300 g chorizokorv, i slantar (ta helst en riktigt köttig spansk variant istället för grillsorterna som finns)
1 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1-2 tsk chipotlepasta (det är en rökt chilipasta, men går att ersätta med sambal oelek)
5 dl köttbuljong
20 g mörk choklad
350 g valfria bönor (avrunnen vikt)
färsk timjan

Stek baconet i en torr stekpanna tills den får lite färg. Tillsätt sedan korvslantarna och stek allt ytterligare någon minut. Stek löken i olja i en gryta, så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin samt chilipasta och låt det fräsa med löken någon minut. Slå i buljongen och lägg i chokladen. Vänd ned bönorna, bacon och korv. Toppa med timjan.
 

10 kommentarer:

  1. Hej!
    Det låter jättegott!
    /Camilla

  2. Oh, ja, choklad i böngrytor är en himla bra uppfinning =D

  3. Smarrigt, kul med lite annorlunda ingredienser i maten! Just choklad har vi inte provat att kocka med, men coca-cola och kaffe har vi haft i marinader och såser. Överaskande gott faktiskt.

  4. En hemlig krydda. Rolig att få folk att gissa på en middag. Grytan låter ju riktigt smarrig dessutom!

  5. Å, det där lät riktigt gott!

    -Hunney jag kommer nu, öppna dörren!

  6. Choklad i rödvinssåsen har vi haft och det var riktigt lyckat!
    Santa Maria hade ett tag en choklad och chilikrydda som vi testade i lite av varje.

  7. Så mustigt och gott med en bönchili med choklad, det ska jag absolut testa! Har annars bara testat f8rdigköpt grillmarinad med choklad, gott det med.

  8. Låter ju lite skumt med choklad i mat men det kan säkert vara en hit!

  9. Coca cola och kaffe, se där, det finns fler tokiga kryddningar!

  10. Kul med ett till choklad recept . Här gillar vi http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=20823.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.