Middag med höstens smaker
9/11/2011
Tack för alla snälla hurra-rop. Nu tror jag väl inte att jag kommer hamna bland de fyra som sedan kommer stå på scenen på Hamburger börs. Vilket jag för övrigt antagligen inte skulle våga... Men det är kul att kommit så här långt.
Ja, hur blev då min höstiga middag? Låter lite trist med höstig mat, men jag tycker det blev en hyvens 3-rätters som inte alls blev murrig. Gästerna verkade riktigt nöjda, både stora som små. Roligast är det att tillfredsställa de yngre gästerna, för de är oftast hårdast kritiker och väldigt ärliga. Men som sagt maten verkade gå väl hem även hos dem.
Före maten drack vi vuxna drinken autumn cowberries. Och de små fick lingondricka blandat med sockerdricka, inte fel det heller. Bara ett av barnen stod över drink. På frågan om han ville ha något att dricka fick jag svaret: -Crazy frog nej. Okey... Hm... Kände mig som de 40 år jag snart är ;-)
Istället för förrätt fick barnen crostini toppade med kantarell-cream cheese, rostade pinjenötter och timjan.
Vi vuxna åt låtsas carpaccio med bresaola, rödbetor, kantareller och västerbottenost. Mycket gott blev det tycker jag.
Carpaccio på bresaola med rödbetor, kantareller och västerbottenost, 6 pers.
3 rödbetor
100 g förvällda kantareller (tar du färska dubblera mängden)
70 g pinjenötter
70 g ruccola
70 g västerbottenost
~200 g bresaola, 24 tunna skivor
olivolja
salt och grovmalen svartpeppar
Koka rödbetor mjuka, spola dem i kallt vatten och gnit av skalet. Låt dem svalna och hyvla dem tunt med en mandolin eller osthyvel före servering. Hetta upp en stekpanna utan matfett och stek svampen torr. Tillsätt smör och stek i ytterligare några minuter. Rosta pinjenötterna i en torr panna (utan fett) tills de fått lite färg. Lägg åt sidan.
Vid servering: Lägg ut rödbetsskivorna på tallrikar. Bred ut bresaolaskivorna över. Lägg på ruccolablad och svampen. Hyvla västerbottenost över. Ringla över olivolja samt salta och peppra. Strö över pinjenötter.
2 fläskytterfiléer
2 schalottenlökar
2 pkt tärnad bacon
3 dl svampspad alt. vatten
1 dl konc. kantarellfond
1 dl konjak
1 msk kinesisk soya
3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
Knaperstek baconet och lägg åt sidan på hushållspapper. Stek 1/3 av kantarellerna i baconfettet.
Peppra fläskytterfiléerna runt om. Bryn filéerna runt om i smör och låt dem sedan steka klart i ugnen på 225° (tillsammans med potatisen).
Stek scharlottenlöken i smör. Tillsätt resten av kantarellerna och stek tillsammans med löken. Slå i svampspad, fond, konjak och soya, låt koka några minuter. Vispa ned grädde samt crème fraiche och låt såsen koka lite till. Skär upp fläskytterfiléerna i skivor och lägg ned i såsen, strö över bacontärningarna och den stekta svampen.
Lowe tyckte som vanligt att vi skulle bjuda på glasstårta, så jag funderade först på lingonparfait, men valet föll istället på klassiska lingonpäron med kanelgrädde.
Lingonpäron, 4-8 pers.
8 hårda päron (mina var lite mindre)
500 gram lingon
3 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
1 vaniljstång, delad och fröna urskrapade
3 dl vispgrädde
malen kanel
Koka lingon, socker och vatten i en kastrull i 15 minuter. Sila bort lingonen genom en sil och spar sockerlagen för att koka päronen i. Skala päronen men låt stjälken sitta kvar. Koka päronen mjuka i ca 30 minuter i den avsilade sockerlagen tillsammans med kanelstången och vaniljstång samt frön. Häll upp de kokta päronen tillsammans med sockerlagen i ett tätt kärl och låt stå svalt, gärna över natten. Servera med vispad vispgrädde och pudra över lite malen kanel.
Ja, hur blev då min höstiga middag? Låter lite trist med höstig mat, men jag tycker det blev en hyvens 3-rätters som inte alls blev murrig. Gästerna verkade riktigt nöjda, både stora som små. Roligast är det att tillfredsställa de yngre gästerna, för de är oftast hårdast kritiker och väldigt ärliga. Men som sagt maten verkade gå väl hem även hos dem.
Före maten drack vi vuxna drinken autumn cowberries. Och de små fick lingondricka blandat med sockerdricka, inte fel det heller. Bara ett av barnen stod över drink. På frågan om han ville ha något att dricka fick jag svaret: -Crazy frog nej. Okey... Hm... Kände mig som de 40 år jag snart är ;-)
Istället för förrätt fick barnen crostini toppade med kantarell-cream cheese, rostade pinjenötter och timjan.
Vi vuxna åt låtsas carpaccio med bresaola, rödbetor, kantareller och västerbottenost. Mycket gott blev det tycker jag.
Carpaccio på bresaola med rödbetor, kantareller och västerbottenost, 6 pers.
3 rödbetor
100 g förvällda kantareller (tar du färska dubblera mängden)
70 g pinjenötter
70 g ruccola
70 g västerbottenost
~200 g bresaola, 24 tunna skivor
olivolja
salt och grovmalen svartpeppar
Koka rödbetor mjuka, spola dem i kallt vatten och gnit av skalet. Låt dem svalna och hyvla dem tunt med en mandolin eller osthyvel före servering. Hetta upp en stekpanna utan matfett och stek svampen torr. Tillsätt smör och stek i ytterligare några minuter. Rosta pinjenötterna i en torr panna (utan fett) tills de fått lite färg. Lägg åt sidan.
Vid servering: Lägg ut rödbetsskivorna på tallrikar. Bred ut bresaolaskivorna över. Lägg på ruccolablad och svampen. Hyvla västerbottenost över. Ringla över olivolja samt salta och peppra. Strö över pinjenötter.
Till varmrätt serverade jag helstekt fläskytterfile med kantarell- och konjakssås och toppad med stekt bacon samt till det ost- och kesotoppad potatis. Receptet på potatisen hittar ni här. Jag uteslöt sesamfröna och skulle haft på hackade valnötter, men missade det.
Fläskytterfilé med kantarell- och konjakssås, 8 pers.
400 g förvällda kantareller2 fläskytterfiléer
2 schalottenlökar
2 pkt tärnad bacon
3 dl svampspad alt. vatten
1 dl konc. kantarellfond
1 dl konjak
1 msk kinesisk soya
3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
Knaperstek baconet och lägg åt sidan på hushållspapper. Stek 1/3 av kantarellerna i baconfettet.
Peppra fläskytterfiléerna runt om. Bryn filéerna runt om i smör och låt dem sedan steka klart i ugnen på 225° (tillsammans med potatisen).
Stek scharlottenlöken i smör. Tillsätt resten av kantarellerna och stek tillsammans med löken. Slå i svampspad, fond, konjak och soya, låt koka några minuter. Vispa ned grädde samt crème fraiche och låt såsen koka lite till. Skär upp fläskytterfiléerna i skivor och lägg ned i såsen, strö över bacontärningarna och den stekta svampen.
Lowe tyckte som vanligt att vi skulle bjuda på glasstårta, så jag funderade först på lingonparfait, men valet föll istället på klassiska lingonpäron med kanelgrädde.
Lingonpäron, 4-8 pers.
8 hårda päron (mina var lite mindre)
500 gram lingon
3 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
1 vaniljstång, delad och fröna urskrapade
3 dl vispgrädde
malen kanel
Koka lingon, socker och vatten i en kastrull i 15 minuter. Sila bort lingonen genom en sil och spar sockerlagen för att koka päronen i. Skala päronen men låt stjälken sitta kvar. Koka päronen mjuka i ca 30 minuter i den avsilade sockerlagen tillsammans med kanelstången och vaniljstång samt frön. Häll upp de kokta päronen tillsammans med sockerlagen i ett tätt kärl och låt stå svalt, gärna över natten. Servera med vispad vispgrädde och pudra över lite malen kanel.
Vilken härlig meny!! Supergott!! Bresaola är ju så gott!! Och lingonpäron klart underskattat. Yammi!
oj så gott!
jag vill ha BARNENS FÖRRÄTT ;) Yum! Och efterrätten är en toppenhöstdessert, ser väldigt gott och fint ut!
En riktig höjdarmeny i våra ögon, den tar vi gärna när vi kommer förbi:)
Bresaolan tillsammans med rödbetorna bör ju vara en riktig fullträff!
Gottigott! Langa över en sån där barndrink till mig tack! :-)
Mums, mums, vilken härlig meny!
Oh gud så gott,när kommer du hit och lagar mat och skriver kokbok med mig? :)
Finalist till årets Hemmakock, det hade jag missat helt! Man kan ju inte putta in sådär viktig information sist i en lång text!! Grattis, vad roligt! Hoppas, hoppas! Då ska jag stå med banderoller utanför Hamburger Börs och skandera "Remsan, Remsan"!
Mums vilken fin höstmeny!!
Du den där middagen hade du fått servera till mig året runt! Bresaola liksom!
Klart du kommer! Jag satt i publiken i fjol, och jag tror du och svenen skulle matcha varandra fint! :-)
Vilken härlig meny. Jag gillar brickan med fossingarna!!! är den hemmagjord kanske?