Jamaicanskt
9/28/2011
Jag stötte för ett tag sedan på ett recept i Moma´s Kitchen som fångade min uppmärksamhet. Det var en jamaicansk grönsaksgryta med en massa vitkål i och ett par av mina favoritkryddor i (ingefära, vitlök och chili). Hon skriver att det är vanligt att man i Västindien äter rätten till frukost, men då tror jag att min familj hade protesterat högt. Så jag valde att servera den till middag tillsammans med fisk som jag dubbelpanerade med sesamfrön istället för ströbröd. Kan tillägga (eftersom många undrar om barnen äter allt jag lagar) att barnen inte åt av grytan. De fick potatis, smör och råa grönsaker till fisken. Det går även bra att servera rätten tillsammans med ris om man äter vegetariskt.
Betyget blir högt på denna rätt. Berra och jag tyckte den passade mycket bra till den milda fisken som även fick lite lime pressad över sig. Jag kommer definitivt laga grytan igen och säkert även bjuda på den, men inte till frukost, jag lovar ;-)
Jamaican Steam Cabbage, 4 pers.
1 litet vitkålshuvud (de kravmärkta är lite mindre), skär i tunna strimlor
1 gul lök, i tunna strimlor
1 stor morot, grovt riven
1 liten squash eller ½ stor, grovt riven
3 klyftor vitlök, rivna
3-4 cm finriven ingefära, riven (blir ett par msk)
1 röd paprika, strimlad
2 tomater, skivade
1 tsk torkad timjan
1 tsk socker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ dl vatten
1 chili, gärna gul/orange habanero säger Moma, vilket jag inte hade utan tog en vanlig röd och delade på längden
en klick smör
½ dl hackad bladpersilja
Stek vitkål och den gula löken i olja tillsammans med vitlöken tills det mjuknar. Tillsätt paprika och tomat tillsammans med kryddorna och blanda väl. Slå i vattnet samt lägg i chilin och sjud allt under lock ett par minuter. Klicka i lite smör och vänd ned persilja.
Sesampanerad fisk, 4 pers. (går att ta kyckling istället om man inte gillar fisk)
600 g fiskfiléer (vi åt rödspätta)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
~ ½ dl vetemjöl
1 ägg, uppvispat
~1 ½ dl sesamfrön
Salta och peppra fiskfiléerna. Vänd fisken först i mjölet och sedan i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna. Låt vila en liten stund. Stek fisken i olja.
Servera fisken tillsammans med den jamaicanska grönsaksblandningen.
Betyget blir högt på denna rätt. Berra och jag tyckte den passade mycket bra till den milda fisken som även fick lite lime pressad över sig. Jag kommer definitivt laga grytan igen och säkert även bjuda på den, men inte till frukost, jag lovar ;-)
Jamaican Steam Cabbage, 4 pers.
1 litet vitkålshuvud (de kravmärkta är lite mindre), skär i tunna strimlor
1 gul lök, i tunna strimlor
1 stor morot, grovt riven
1 liten squash eller ½ stor, grovt riven
3 klyftor vitlök, rivna
3-4 cm finriven ingefära, riven (blir ett par msk)
1 röd paprika, strimlad
2 tomater, skivade
1 tsk torkad timjan
1 tsk socker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ dl vatten
1 chili, gärna gul/orange habanero säger Moma, vilket jag inte hade utan tog en vanlig röd och delade på längden
en klick smör
½ dl hackad bladpersilja
Stek vitkål och den gula löken i olja tillsammans med vitlöken tills det mjuknar. Tillsätt paprika och tomat tillsammans med kryddorna och blanda väl. Slå i vattnet samt lägg i chilin och sjud allt under lock ett par minuter. Klicka i lite smör och vänd ned persilja.
Sesampanerad fisk, 4 pers. (går att ta kyckling istället om man inte gillar fisk)
600 g fiskfiléer (vi åt rödspätta)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
~ ½ dl vetemjöl
1 ägg, uppvispat
~1 ½ dl sesamfrön
Salta och peppra fiskfiléerna. Vänd fisken först i mjölet och sedan i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna. Låt vila en liten stund. Stek fisken i olja.
Servera fisken tillsammans med den jamaicanska grönsaksblandningen.
jag hade nog också protesterat högt om jag fått det där till frukost, men till middag hade jag gärna ätit det :) ingefära, vitlök och chili sitter ju aldrig fel!
Åh, vad gott det lät! Jag äter ju vegetariskt numera med undantag för fisk så det här passar mig perfekt. Ingefära, vitlök och chili är också ingredienser jag alltid försöker ha hemma för jag gillar den kombinationen så mycket :) Men precis som dina barn tror jag mina barn får äta något annat till fisken. Tack för tipset! :)
Nja, inte kanske till frukost :) Låter väldigt gott, jag skall spara receptet!!
Nä, att vissa länder äter riktig mat till frukost tycker jag är konstigt. Men vart går gränsen!? Ägg o bacon är ju ganska matigt det också.
Låter gott till middag iallafall. Sesampanering är fint det!
Men ser man på, ser man på! Tjusigt värre! Jag läste "squash " och tänkte: Va? Det har jag aldrig hemma för jag vet inte vad den är bra till! Men nu vet jag, tack för tipset!
Jag har oftast i koriander också, men det är många som inte gillar det har jag förstått :-)
Så kul och annorlunda! Lite mastigt till frukost kanske, men nog lättare än en full English... :)
Spännande rätt! Kanske lite väl om man ska äta den till frukost dock haha. Men den låter smarrig!
Åh, kålen låter ju ljuvlig! Funderar ofta på vad för gott man kan göra med just vitkål, det här låter ju toppen! Och kul med lite jamaicanska rätter, det är inget jag är bortskämd med ;)
Testa, ni som tycker det låter gott!
Moma, jag har alltid kallat zucchini för squash. Ända sedan det började plateras squash i pappas land och inte zucchini alltså ;-) Användbart till så mycket.
Hade jag haft koriander hemma hade jag tagit det. Men just nu svämmar en av blomlådorna över av bladpersilja så det fick det bli.
Den vitkålsgrytan låter spännande!
Att byta ut havregrynsgröten kanske är lite väl häftigt dock. =)
Hahaha, men jag hade butternut squash i min, pumpa alltså :-)
Jisses, det låter väldigt gott, men inte bara det, det ser så härligt färgrikt ut också!
Och ja, vitlök, chili och ingefära, ja tack!
Jodå, Moma så mycket förstod jag. Men sen snurrade jag till det. I mitt fall hade jag en halv squash över istället. Butternut squash/pumpa finns nästan aldrig i min butik. Det är nog för exotiskt för kalmariterna. ;-)
Mmm va gott! ingefära, vitlök, chili och lime. Smaksammansättningar som jag verkligen uppskattar...:-)
Jag gillar maten inne hos Moma, nu blir jag sugen på att testa det här med! :-D