Lök- och parmensantortinin med citronmarinerad karré
9/01/2011
Nu är det inte direkt grillväder, inte i vår lilla stad i alla fall. Men jag hittade en bild från en grillkväll innan vi drog till Mallis, som jag inte hann berätta om då. Vet inte hur det är med er, men vår grillsäsong är långt ifrån över. Den tar egentligen aldrig slut, vi ändrar bara maten utifrån säsong. Denna gången grillade vi karré som fått en lagom syrlig smak från citron, betydligt fräschare än vanlig grillmarinad. Det som jag verkligen vill att ni ska minnas från detta inlägg är de lök- och parmensantortinin som vi åt till. Jag har jag gjort dem flera gånger för de är så grymt goda! Vill man inte servera dem till grillat passar de till i stort sett allt! De är toppen på en buffé, på kräftskivan eller perfekta om man vill byta ut potatisgratäng eller rösti.
Karré el limone, 4 pers.
4 stora skivor fläskkarré (600-800 g)
2 citroner, helst eko
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm peppar
Pensla köttet med lite olja. Krydda med salt och peppar. Finriv 1 tsk citronskal och blanda med honungen. Dela citronerna i halvor och pensla snittytan med lite olja. Grilla köttet och samtidigt citronerna med snittytan ner. Pensla köttet med citronhonungen i slutet av grillningen. Servera köttet med citronerna och låt var och en pressa saften över köttet.
Lök- och parmensantortini, 12 st/6 pers.
500 g gul lök och/el. rödlök
500 g naturell keso
2 ägg
2 msk mannagryn
2 dl parmesanost, riven
1 dl pinjenötter
2 msk gräslök, finklippt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva löken, fräs den mjuk och guldgul. Låt svalna. Blanda keso, ägg, mannagryn, lök, parmesanost, gräslök och de flesta av pinjenötterna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Strö över resten av nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Karré el limone, 4 pers.
4 stora skivor fläskkarré (600-800 g)
2 citroner, helst eko
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm peppar
Pensla köttet med lite olja. Krydda med salt och peppar. Finriv 1 tsk citronskal och blanda med honungen. Dela citronerna i halvor och pensla snittytan med lite olja. Grilla köttet och samtidigt citronerna med snittytan ner. Pensla köttet med citronhonungen i slutet av grillningen. Servera köttet med citronerna och låt var och en pressa saften över köttet.
Lök- och parmensantortini, 12 st/6 pers.
500 g gul lök och/el. rödlök
500 g naturell keso
2 ägg
2 msk mannagryn
2 dl parmesanost, riven
1 dl pinjenötter
2 msk gräslök, finklippt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva löken, fräs den mjuk och guldgul. Låt svalna. Blanda keso, ägg, mannagryn, lök, parmesanost, gräslök och de flesta av pinjenötterna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Strö över resten av nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Vi har inte grillat på hur länge som helst! Blir ju klart så när man inte har hus eller fint väder att tillgå :=)
Välkommmen hem, förresten!
Det kommer vi absolut att minnas, men för säkerhets skull så bokmärker vi det! Vi måste bara prova fortast möjligt:)
Låter gott och roligt att du använt små formar!
Sånna där små tortini är ju försvinnande goda! Hoppas du får en jätteskön helg!
Tortini har jag aldrig hört talats om tidigare, men det låter och ser riktigt gott ut, bokmärker på direkten!
Tortinis låter förtjusande ju! Sparar!
Vi bor i lägenhet så det blir mest grillning på sommaren, men vi brukar tjöta oss till grillning när vi är på besök hos folk som har hus...
Om ni inte provat detta ännu så gör det! GUDOMLIGT :)
Visst är de goda! :-)