Annorlunda middag med inspiration från flera hörn av Asien

10/12/2014

Ni tror väl snart att jag har slutat laga mat, fast ni som följer mig/bloggen på Istagram eller Facebook vet att så inte är fallet. Vägen är bara lång från experimenten i köket och in i skrift på bloggen.

En sak som jag tycker är kul med att ha matkort/-konto någonstans är att man får olika erbjudanden, både rabatt på det man brukar handla och tips på mat de tror ska passa mig. Jag kan tänka mig att det fungerar ungefär på samma vis inom flera av butikskedjorna, i mitt fall är det Coop som gör mig uppmärksam med jämna mellan rum vad jag handlat mycket av. Vad jag har handlat mycket av så att de räknas som mina favoriter? Dessertostar (mm hm), smör (busted!), ölkorv (inte jag som är skyldig...), färskpressad juice, ekologisk naturell yoghurt (strykande åtgång), Colgate tandkräm (ni har väl sett mitt sharksmile!), rökt lax... listan fortsätter. Men så får jag även rabatt på annat de tycker jag borde testa. Det var så denna ekologiska fläsklägg hamnade i mitt kök. Jag kan inte säga att jag köper fläsklägg särskilt ofta, vilket är synd för att det är en bra bit att göra långkok av exempelvis pulled pork och den är ofta mycket billig. Eftersom jag är den enda i familjen som blir exalterad av rotmos och fläsklägg ville jag göra något annat och det blev definitivt något helt annat. Ni har nog hajat vid det här laget att jag gillat asiatisk mat - från alla dess hörn. Här kommer en middag med lite inspiration från spridda delar av Asien. Fläsklägg kokt i misosoppa med sambal oelekglaze, kokta edamamebönor (gröna sojabönor) med havssalt, thailändsk gurksallad, limeris, vietnamesiska vårrullar och kimchi (jag köpte färdig på burk). Det låter som mycket pyssel, men medan köttet blir klart fixar ni tillbehören tillsammans!


Långkokt fläsklägg med asiatiska smaker, 4 pers.
1,5 kg fläsklägg
1 liter misosoppa (kika i hyllorna för asiatisk mat)
Glaze:
4 msk farinsocker
4 msk sambal oelek
4 msk japansk soja
2 msk sherry eller kinesiskt risvin
½-1 tsk salt

Blanda misosoppa, koka upp den och lägg i fläskläggen. Låt sedan köttet småkoka i ca 8 timmar.
När fläskläggen börjar bli färdigkokt sätter du ugnen på 150°. Blandar ihop ingredienserna till glazen, pensla på fläskläggen och lägg den i en ugnsform och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i 1 timme och pensla på mer glaze under tiden.
Medan köttet är i ugnen så förbereder du tillbehören.

Limeris
4 portioner basmatiris
2 lime, pressad juice från båda och rivet skal från en

Riv skalet av den ena limen och pressa saften ur båda. Mät upp vatten till riset enligt pakets anvisningar, men dra bort lika mycket vatten som du har limejuice. Koka riset nästan klart och tillsätt sedan limejuicen och låt riset koka färdigt. Blanda ned rivet limeskal, pudra eventuellt över lite gurkmeja eller cayennepeppar.

Thailändsk gurksallad
1 gurka, tunt skivad
½-1 röd chili, fint hackad
1 liten rödlök eller ett par rädisor, tunt skivade
4 msk färskpressad lime eller risvinäger
2 msk fisksås
1 msk socker

Lägg gurka, chili och rädisor/rödlök i en skål. Blanda limesaft, fisksås samt socker och rör tills sockret har löst sig. Häll dressingen över gurksalladen. Låt gärna salladen stå och dra en stund före servering.

Vietnameiska vårrullar
12 ark rispapper
1 pkt glasnudlar eller sjögräsnudlar, tillagas enligt paketet (går att utesluta och ta enbart grönsaker)
100 g strimlade sockerärtor
4-6 rädisor, i tändsticksstora stavar
1 morot,  i tändsticksstora stavar
2 salladslökar, strimlade
ev. lite finhackad chili
hackad koriander
sesamfrön

Tillaga nudlarna enligt paketet och spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Förbered alla grönsaker och ha dem lättillgängliga. Om man inte vill ha grönsakerna så krispiga kan man doppa dem snabbt i kokande vatten, men inte längre än så. Lägg ut en kökshandduk (som inte luddar) och fukta den med vatten. Koka upp vatten i en traktör-/stekpanna (inte gjutjärn) och blöt lägg ett rispapper i taget i 15-20 sekunder. Lägg rispappret på handduken. Lägg en lite hög med nudlar på, lägg på lite grönsaksstavar och strö över chili och koriander. Vik upp den nedre kanten, sedan sidorna och till sist rullar du ihop vårrullen. Klart! Strö över lite svarta sesamfrön.

Vad säger ni? Blir detta ert nästa långkok? Ja!!!

7 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut!

  2. Men sluuuta jag dör dregeldöden! Skicka hit omedelbart! :)

  3. å vad så gott det ser ut...

  4. Ojoj, vidarebefordrar det här till Calle DIREKT för han är på jakt efter ett bra långkoksrecept som han inte har gjort typ 100 gånger innan! Kram!

  5. Oh ja, oh lala! Vi delar nu din smakpassion för det asiatiska så vi faller direkt. Fläsklägg är visserligen flitig gäst i vårt kök heller, det blir när det är ärtsoppa, rotmos eller ska göras sylta till jul. Men nu ska vi absolut testa att variera den nästa gång vi har en bit hemma, det låter ju kanoners gott!

    Och ja, de där erbjudandena känner vi igen:) Smör, frysta skaldjur och fisk är oftast med på ICAutdraget.
    Kramar till dej

  6. Låter gott och vill testa!!! Ska fläsklägget vara rått eller rimmat?

  7. Jag tror att det blir bäst med rå fläsklägg även om den rimmade blir mörad på sätt och vis, men ibland är den rimmade väldigt salt.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.