Het kokosfisk för kalla dagar

10/21/2014

Det är så trist när man lagar något gott aningen för sent på kvällen (eftermiddagen rättare sagt) så här års och dessutom inte orkar plocka fram något annat än sin mobil till att fotografera maten med. Men jag hoppas ni ändå får en känsla av hur gott detta är när ni läser ingredienserna i receptet. Inspirationen kommer från Vardag.nu. Jag har tidigare gjort rätter med dessa smaker som grytor och soppor, men ingen fiskgratäng vad jag minns. Receptet ändrade jag en aning, eftersom vi gillar lite hetare mat hemma hos oss, men smaka er fram med både hettan från chili och ingefära samt syran från limen. Fast det är ju gutt när man är frusen ända i benmärgen och chilihettan i maten värmen upp en inombords och lockar fram små svettpärlor i pannan, inte sant?!


Het kokosfisk, 4 pers.
600 g vit fiskfilé (jag använde kolja)
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
1 paprika, strimlad
200 g sockerärtor eller sugarsnaps
1 burk kokosgrädde (tex Kung Markatta) alt. krämig kokosmjölk
1 msk sambal oelek
3 msk riven, färsk ingefära
½-1 lime, rivet skal och pressad saft
½-1 dl hackade cashewnötter
1 knippe färsk koriander
ev. 1 chili, strimlad (jag använde hot lemon)

Sätt ugnen på 225°. Lägg ut filéerna i mitten av en ugnsform. Salta och peppra fisken. Fördela sockerärtor och paprika runt fisken. Blanda kokosgrädde, sambal oelek, ingefära och limeskal och -saft. Slå såsen över fisk och grönsaker i formen. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Strö över hackade cashewnötter, koriander och gärna lite färsk chili. Servera tillsammans med extra lime, (blomkåls-)ris eller en nudelsallad.

6 kommentarer:

  1. Ja fy för att fotografera vid denna tiden på året, vi som aldrig äter före 19.00 har ett attans meck med ljus och att få till en nåttsånär hyfsad bild även om vi använder riktiga kameran... mobilen ska vi inte tala om hur kasst det blir... Men, som du skriver så får man hoppas att receptet ändå kan förmedla smaskigheten - och det gör detta absolut!
    Kram på dej

  2. Jag har ju ännu bara min mobil, sån amatör är jag. Blir som det blir helt enkelt.

    Din mat ser alltid god ut, vilket påminner mig om att vi måste boka in när jag ska komma på kollo till er... ;-)

    Kram kram

  3. Fy fa-an (ursäkta språket) för mörkret. Inte bra för oss matbloggare. Funderar på att skaffa mig en blixt. Tills dess är jag och Photoshop bästa vänner ;) Kul att du gillade fiskrätten! Du klarar lite mer hetta än mig. Är en mes så :)

  4. Nä nu är det mörkt igen! Och jag kommer aldrig vänja mig. Det där med bilder till bloggen är otroligt svårt så här års när man lämnar hemmet och kommer hem när det är mörkt.
    Ska vi ta och flytta till varmare breddgrader? Eller kan vi få de varmare breddgraderna att flytta hit tro?

  5. Låter fantastiskt gott. Lite hetta behövs både för att värma kroppen och skrämma bort hemska höstbaciller. Vi är såååå dåliga på att äta fisk. Detta försöker jag få till nästa vecka.

  6. Photoshop är ju en stor räddning även om inte ens det hjälper vid gryniga mörka bilder, men men... Extern blixt har jag en, men jag använder den sällan av den anledningen att det är svårt att få snygga bilder utan skuggor tycker jag och innebär ännu mer jobb för att fota middagen innan familjen kan hugga in.
    Att dra till varmare breddgrader låter som ett bra alternativ tycker jag! Jag hakar på!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.