Från en kålmask till en annan

10/16/2014

Denna tiden på året så byter jag nästan skepnad och förvandlas till kålmask, i alla fall om man får tro att man är vad man äter. Kål av alla dess slag är inte bara i säsong nu och en tid framöver utan även billigt så här års. Men framför allt är all sorts kål gott! Och om min stukade fot inte repar sig helt snart kommer jag både bli rund som en kålmask och säkert också grön av träningsabstinens. Men det finns ju värre saker att oroa sig för, som att kålen skulle ta slut till exempel! Självklart skämtar jag. Klart det finns värre saker än så. Kanske... Detta finfina recept på kålgryta kommer från Pernilla och jag kan lätt säga att jag kommer laga grytan igen!



Vegetarisk kål- & nötgryta, 4-6 pers.
1 gul lök, finhackad
2 + 1 vitlöksklyftor, 2 finhackade och 1 pressad/riven
1 msk gul curry
1 valfri chili (kan gott ha i en lite hetare variant), finhackad
1 burk cocktailtomater eller krossade tomater
1 ½- 2 burkar vatten (6-8 dl)
2 grönsaksbuljongtärningar
150 g vitkål
150 g rödkål
1 dl ekologiskt och osötat jordnötssmör
1 burk kikärter (240 g avrunnen vikt)
1½ dl jordnötter eller cashewnötter
färsk hackad persilja
Fräs finhackad lök och vitlök i olja i en stor gryta. Tillsätt efter ett par minuter chili samt curry och stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomater, vatten, grönsaksbuljong, kål och kål i grytan. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt kikärterna och ni gillar vitlök den pressade vitlöksklyftan och låt koka ytterligare några minuter till. Häll i nötterna strax innan servering och strö över hackad persilja.


Servera grytan tillsammans med något matgryn, quinoa, (blomkåls-)ris eller som den är.

9 kommentarer:

  1. Ser underbart god ut! Jordnötssmör är gott i grytor/såser. Kram och hoppas foten snart blir bättre.

  2. Den här grytan är grymt god! Gjorde den för ett tag sedan och jag älskade den. Hoppas att du får en fin helg, kompis! Kram!

  3. Kål är nog den grönsak jag äter mest av. Jag älskar kål, den är så mångfacetterad! Ha en fin helg nu! Kram

  4. Såg vackert och smarrigt ut, superhärliga färger! :)

  5. Vilken härligt höstig gryta! Mums!

  6. Ser så jädra gott ut, härligt färgglad mat som piggar upp!

  7. Detta låter jättegott Emmy, mums! :)

  8. Kommer på mig själv med att äta kål i olika färger nästan alla dagar i veckan så här års. Den här grytan såg jag hos Pernilla också - låter god!

  9. Grytan är supergod!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.