I löööööv... ♥
1/10/2011
Här kommer lite av maten vi mumsade i oss i lördags. Och det är väl ingen som har missat hur tapasglad och skaldjurstokig jag är, så en kombination av dessa blev det till förrätt. OMG! Tror att jag skulle kunna leva på sådant här...
Skaldjurstapas, vi var 8 vuxna som åt
Uppe t.v.
Sesamräkor
300 g skalade räkor
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
½ dl hackad koriander
1 salladslök, strimlad
1 msk sesamfrön
Uppe t.h.
Heta scampi
~20 scampi, stekta
½ dl chiliolja
½ strimlad chili
1 lime ½ pressad saft, ½ i skivor
1 vitlöksklyfta, skivad
2 cm ingefära, skivade
Nere t.v.
Citrusmarienrade pilgrimsmusslor
200 g pilgrimsmusslor (köpte et pkt frysta), lätt stekta
1 salladslök,strimlad
1 apelsin, pressad saft
1 lime, pressad saft
2 msk olivolja
½ msk kinesisk soya
Nere t.h.
Abbas rökta musslor. De enda musslor som är värda att köpa på konserv! De är fastare i konsistensen än vanliga konserverade musslor. Perfekt tilltugg till en öl.
Till varmrätt testade jag Helenas lövbiffsgratäng. Och det visade sig vara ett kanonval! Alla tyckte det var jättegott. Även om man inte gillar ädelost, så tror jag man kan tycka om gratängen för ädelostsmaken är inte så tydlig. Men det ger en väldigt god smak till gratängen.
Lövbiffsgratäng med ädelostsås, 4 pers.
500 g lövbiff, strimlad
3 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor, pressade
1 purjolök, i bitar
1 röd paprika, i bitar
200 g champinjoner, i kvartar
Ädelostsås:
4 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 krm grovmalensvartpeppar
150 g ädelost
persilja
Blanda lövbiffen med soya samt fond och låt marinera en stund.
Sätt ugen på 225°. Koka upp nästan all grädde i en kastrull. Vispa ut mjölet i den skvätt grädde du har kvar och tillsätt i den kokande grädden. Krydda och låt såsen blir tjock och krämig. Smula ned ädelosten.
Lägg grönsakerna på botten av en ugnsform (man skulle steka dem i smör innan, men jag tycker inte att det behövs). Lägg den marinerade råa lövbiffen över och fördela sedan ostsåsen över köttet. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Strö över lite klippt persilja. Jag serverade sallad och ris till.
Hade några passionsfrukter som jag testade att ha i salladen och det blev väldigt fräscht och gott. Men man får tala om för gästerna att det inte är grus från salladen som knastrar, ha ha...
Salladen bestod av krispsallad, strimlade sockerärtor, gurka, mango, passionsfrukt och pumpakärnor.
Skaldjurstapas, vi var 8 vuxna som åt
Uppe t.v.
Sesamräkor
300 g skalade räkor
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
½ dl hackad koriander
1 salladslök, strimlad
1 msk sesamfrön
Uppe t.h.
Heta scampi
~20 scampi, stekta
½ dl chiliolja
½ strimlad chili
1 lime ½ pressad saft, ½ i skivor
1 vitlöksklyfta, skivad
2 cm ingefära, skivade
Nere t.v.
Citrusmarienrade pilgrimsmusslor
200 g pilgrimsmusslor (köpte et pkt frysta), lätt stekta
1 salladslök,strimlad
1 apelsin, pressad saft
1 lime, pressad saft
2 msk olivolja
½ msk kinesisk soya
Nere t.h.
Abbas rökta musslor. De enda musslor som är värda att köpa på konserv! De är fastare i konsistensen än vanliga konserverade musslor. Perfekt tilltugg till en öl.
Till varmrätt testade jag Helenas lövbiffsgratäng. Och det visade sig vara ett kanonval! Alla tyckte det var jättegott. Även om man inte gillar ädelost, så tror jag man kan tycka om gratängen för ädelostsmaken är inte så tydlig. Men det ger en väldigt god smak till gratängen.
Lövbiffsgratäng med ädelostsås, 4 pers.
500 g lövbiff, strimlad
3 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor, pressade
1 purjolök, i bitar
1 röd paprika, i bitar
200 g champinjoner, i kvartar
Ädelostsås:
4 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk torkad timjan
2 krm salt
1 krm grovmalensvartpeppar
150 g ädelost
persilja
Blanda lövbiffen med soya samt fond och låt marinera en stund.
Sätt ugen på 225°. Koka upp nästan all grädde i en kastrull. Vispa ut mjölet i den skvätt grädde du har kvar och tillsätt i den kokande grädden. Krydda och låt såsen blir tjock och krämig. Smula ned ädelosten.
Lägg grönsakerna på botten av en ugnsform (man skulle steka dem i smör innan, men jag tycker inte att det behövs). Lägg den marinerade råa lövbiffen över och fördela sedan ostsåsen över köttet. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Strö över lite klippt persilja. Jag serverade sallad och ris till.
Hade några passionsfrukter som jag testade att ha i salladen och det blev väldigt fräscht och gott. Men man får tala om för gästerna att det inte är grus från salladen som knastrar, ha ha...
Salladen bestod av krispsallad, strimlade sockerärtor, gurka, mango, passionsfrukt och pumpakärnor.
tycker man inte om ädelost kan man ju byta ut den mot ost man gillar?:)
Smarrig sallad du komponerat, behövs lite kreativitet vad gäller grönsaksfronten vid denna tiden på året. Och pilgrimsmusslorna, mums...
Det var ingen dålig meny, pilgrimsmusslor som ju är så gott!
Flådig meny, och fina bilder! Och lövbiffsgratängen levererar ju alltid... ;-)
Det rinner i mungipan..... Sparar detta! Sååå gott med plick-plock! Gratängen låter inte fel heller. Ska verkligen testa!!
Den där menyn skulle passa mig perfekt, särskilt förrätten! Tapas är så gott och i synnerhet i skaldjursformat. Va fin din sida har blivit förresten!
hear you sister, tapas skulle jag kunna leva på! inte skaldjursvarianten då, men alla goda vegetariska varianter som finns :)
Ååå så smarrigt!
Vilken mumsigt mat! super guda ut ;d
Håller fullständigt med dig angående ABBAS rökta musslor. Dem är jättegoda att ätas direkt och även supergoda att läggas på en plåt med lite strimlad parmesan eller västerbottenost och in i ugnen i nån minut. Sen e det bara till att äta med öl el vitt vin...en riktig höjdare.
Vilket bra recept med lövbiff - det saknar jag och det här ska jag absolut prova! Tack!
Ha en bra dag!
Hörrö! så gott allting såg ut. jag ha kopierat rubbet..
Gratängen blir helgens middag och tapas måste vi också testa, tack för tipset..
Mvh
Vilka goda recept du bjöd på här! Gratängen måste jag prova någon gång :)
Vilken fest! Får lust att härma alltihop! Får bokmärka det här inlägget :D
Ha det fint!
Känner att jag bara måste testa den gratängen, då jag gillar kombinationen av lövbiff och ädelost!