Idag har jag gått i terapi

6/11/2010

Ja, så känns det för mig när jag får stå ensam och pyssla i köket. Denna veckan har det var helt sanslöst mycket på jobbet. Har haft så svårt sjuka patienter och allt som inte ska hända har hänt, har det känts som. Och då är det så underbart att får vara ledig, stå och laga mat i tysthet alldeles ensam. För lagat mat har det gjorts... Hoppas nu min tidsplan håller inför morgondagen! Återkommer med hur det gått med min buffé när jag vet om gästerna överlevt... ha ha :-D


Och så har vi firat födelsedagsbarnet lite. Gjorde petit chouxer. En dam jag gick till när jag arbetade i hemtjänsten lärde mig älska dessa små bakverk. Hon hade alltid banan petit chouxer till fikat. Hon hade diabetes och de är sockerfria. Beror iofs på vad man fyller dem med ;-) Man kan göra dem i olika storlekar eller som en krans man fyller. Jag tycker de är godast som små munsbitar, men de passar lika bra att fylla med grädde och bär som med skaldjursröra eller ädelostkräm på en buffé eller som tilltugg till drinken. Testa! De är så mycket lättare att göra än man tror!
Idag fyllde jag dem med vaniljkräm, vispad grädde och hallon. Ringlade över lite mörk choklad.


Petit choux, 15 stora eller 25 små eller 1 krans
50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl (special)
3 ägg

Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjölet lite i taget och vispa tills smeten släpper bottnen. (Och här kan man tro att det är fel på smeten, men det är det inte, bara fortsätt vispa...) Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. (Och nu börjar man fundera om det har gått helt åt skogen, men det har det inte...) Vispa tills du har en smidig, slät smet (tar en liten stund). Spritsa eller klicka ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter (beroende på storlek) tills petit chouxerna blivit luftiga och fått fin färg. Öppna inte luckan under tiden! Låt dem svalna på galler. Klipp upp ett lock på varje petit choux och fyll dem strax före serveringen.

Trevlig helg allesammans! Och ni, glöm inte att ta en god sommardrink även om det regnar!

5 kommentarer:

  1. Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella - BakeCake

  2. Känner precis som du att det är ren terapi att stå i ett tyst kök och fixa och dona efter en dag på jobbet. Så skönt att få njuta av tystnad efter att ha hört ljudet av barn hela dagen...
    Ha en bra helg!

  3. Hej där, hoppas allt är bra med dig Emmy. För mig har det varit fullt upp. Hoppas att framkommande vecka blir lite lugnare. Man behöver ju koppla av också. :) Dessa bakelser är så goooda. Mums.

  4. håller med, det finns inget bättre än att stå i köket och laga mat när det har varit mycket på jobbet (vilket det är för mig med, just nu!).

    hoppas du får en fin helg!

    kram C

  5. Blompyssel och köksarbete är den bästa terapin mot stress. Ja, och så skogspromenader förstås.

    Dina petitchouxer ser läckra ut. Såna bakade jag och hade på lut i frysen och tog fram när det var diabetiker bland gästerna där jag jobbade. Gjorde dem ganska små, runda och fyllde med hallon och grädde. Det var väldigt uppskattat.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.