Kallskuret till buffé

6/14/2010


Kallskuret kött på buffé är så smidigt. Man kan ta vilket kött man vill, bryna det, laga det färdigt i ugnen och sedan hälla över vilken marinad man vill. Och så gärna lite färska örtkryddor. Går att förbereda i god tid och sedan bara servera.


Balsamicomarinerad kyckling med vitlökshack, rosmarin och salvia, 6 pers./10 bufféport.
1 kg kycklingfiléer
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Marinad:
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Vitlöks- och örthack:
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ kruka salvia, grovhackad
½ kruka rosmarin, grovhackad

Sätt ugnen på 200°. Stek kycklingfiléerna i olja i omgångar så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen 15 min tills de uppnått 70° i innertemperatur. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg de nystekta kycklingarna i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och låt de marinera i kylskåp över natten. Vänd plastpåsen några gånger under tiden. Blanda vitlök, salvia och rosmarin i en bunke med lock fram till en stund före servering. (hit går att förbereda dagen innan)
Skär upp filéerna i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda marinaden över köttet och strö över vitlöks-och örthacket. (hit går att förbereda någon timme före servering)

 


Fläskytterfilé med citron, chili och timjan
, 6 pers/10 bufféport.
1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt & svartpeppar

Marinad:
½ dl vitvinsvinäger eller vitt vin
½ dl olivolja
½ citron, saften + lite rivet skal
2 röda chili, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 nypa vitpeppar
1 dl färsk timjan

Sätt ugnen på 200°. Stek filéerna runt om i olja tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnsform. Stek klart i ugnen i ca 30 min tills de uppnått 65-70° i innertemperatur (temperaturen stiger lite när köttet får vila så det behöver inte vara helt klart). Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg filéerna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt dem marinera i kylskåp över natten. Vänd plastpåsen några gånger under tiden.(hit går att förbereda dagen innan)
Skär upp köttet i skivor och häll över marinaden. Låt sedan gärna köttet stå kallt ytterligare ett par timmar. (hit går att förbereda någon timme före servering)Strö över lite färsk timjan och ev. lite mer chili före servering.

6 kommentarer:

  1. det här låter klockrent gott, måste prova! :-) såg att du var inne hos mig och kikade häromdagen och jag blev så glad! spanade på din blogg långt innan jag fick tummen ur och startade min :-)

  2. Anna Lundgren sa...

    Hej
    Jag lagade Fläskytterfilé med citron, chili och timjan, till en middag för 20 personer varav hälften barn. SUCCE. För barnen serverade jag samma fläskfilé fast utan extra marinad. Använde fryst fläskfile i lite större bitar. Serverade med potatisgratäng.

    Kan varmt rekommendera detta till större middagar. Själv blir de favorit i repris i februari då svärmor ska ha kalas.

    Tack

  3. Vad rolig Anna att du och dina gäster gillade receptet! Tack!

  4. Hej. skall ha hem lite jobbarkompisar på middag nästa vecka efter jobbet. Hittade detta recept med citron, chili och timjan, låter toppen när man kan förbereda en massa innan.
    Men vad tycker du man kan bjuda på till mer än potatisgratäng, tycker det känns lite för vanligt:)
    Tacksam för förslag.

  5. Förlåt för sent svar! Det finns mycket gott att välja istället för potatisgratäng. I länkarna finner du några tips. Jag gillar sallader med mycket ingredienser i som tillbehör. Det kan vara varma (rostade rotfrukter, stekt halloumi, blandade stekta grönsaker ich bulgur osv) eller kalla (så här års är kålsallader med ost en favorit). Lycka till.
    http://remsansbistro.blogspot.se/2012/08/kraftskiva.html?m=1
    http://remsansbistro.blogspot.se/2012/06/nar-jag-nastan-glomde.html?m=1

  6. Nu har jag testat, mmm så gott, även bloggat om det och såklart länkat till dig fina Remsan;)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.