Så gott så hjärtat stannar?

4/23/2012

På Bolibompa handlade det om hjärt-lungräddning för ett tag sedan som Lowe kikade på. Han kom glatt ut till oss och sa: - Om jag dör, då ska ni ringa 112 så kommer ambulansen och de har en maskin som gör att jag kan leva igen. Visst är det bra?! Nu hoppas jag att jag aldrig behöver ringa det där samtalet...
Idag har vi haft hjärt-lungräddning på jobbet, för det måste vi öva i en gång per år. Ja, då är det bara övning, sedan vet vi aldrig hur många gånger det händer i verkligen. Det är en av de värsta situationer vi kan hamna i inom mitt yrke, när hjärtat på någon stannar oväntat och vi ska försöka rädda personen tillbaka till livet igen. Vi har mycket bra och finurliga ledare som ger oss kluriga patientfall (som när dockan har ett geléhallon gömt i halsen), men det är bara bra så vi får tänka till ordentligt. Verkligheten varierar ju från fall till fall när det händer något.

Min middag på bloggen idag hoppas jag ni överlever, även om asiatisk mat brukar vara så god så hjärtat nästan stannar. Ta det bara lugnt med chilin ;-) Jag tror jag skulle kunna mixa ned vad som helst och göra biffar av så skulle barnen äta det. Allt som serverar i form av biffar gillas. Därför har jag skapat en etikett bland recepten som heter burgare, där ni hittar biffar/burgare av olika slag som går att servera i bröd eller med andra tillbehör. Det kan vara bra om ni söker variation på de vanliga hamburgarna eller bara vill äta något gott!



Asiatiska kycklingbiffar, 4 pers.
500 g kycklingfärs eller så mixar du benfri kyckling (det alternativet är bäst tycker jag)
½ dl vispgrädde
1 chili (jag tog 1 röd chili och en liten bit gul habanero), finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 salladslök eller en liten färsk gul lök, finhackad
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl sesamfrön

Wasabicrème:
2 dl matyoghurt
1 tsk wasabi
1 tsk honung
½ citron, saften
salt & vitpeppar

Blanda kyckling färsen med grädde och kryddor. Forma till biffar, vänd i sesamfrön och stek dem i olja.
Rör ihop yoghurt med wasabi, honung och citronsaft. Smaka av med salt och vitpeppar.



Till kycklingbiffarna åt vi lättkokt broccoli med rädisor och lite pressad citron över. Barnen åt sina biffar i bröd med broccoli vid sidan om, så det funkar också om ni så vill.

13 kommentarer:

  1. Det kanske är de här kycklingbiffarna jag ska göra i stället för de jag provade för ett tag sedan. Och då mixa kycklingkött istf att använda färs... Misstänker att sesamfröna håller ihop biffarna bra också.

    Bra kategori!

    Det är tur att du och dina kollegor finns i vården. Jag hoppas att ni känner att ni är uppskattade i er gärning. Heja!

    Trevlig måndagskväll!

  2. HLR är nyttigt att öva på. De dockorna vi har är så verkliga nuförtiden... en bröstkorg som mekaniskt går upp och ner precis som när en riktig människa andas.

    Asiatiskt är gott och vilken fin hjälpreda du har i köket! :)

  3. Anonym sa...

    Åhhh vad gott : ) Jas visst är hjärtlungräddnings kurser bra var på en för ca. en månad sedan : ) kram Sofia

  4. Det låter otroligt gott! Det måste jag absolut testa! :)
    Ha en fin kväll!
    //Lana

  5. Biffar i alla ära, men den där broccolisalladen ser förträfflig ut. Den vill jag äta!

    Vad bra att ni får utbildning med jämn frekvens, tror det är lätt att glömma av annars. Och ändras inte "reglerna" (hur/var/när man ska trycka osv) för HLR ganska ofta?

  6. Så gott det ser ut, och den där lilla hjälpredan - som hon tar i med citronpressningen! Härligt att se när barnen hjälper till i köket:)

    Vi har sagt det tidigare, men det tål att upprepas. Hatten av för alla er som jobbar inom vården, ni är värda er vikt i guld!

  7. Sesamfrö som panering låter ju smarrigt! All mat med asiatisk touche är ju gott tycker jag!
    Tycker nästan att alla borde gå hjärt- och lunchräddning varje år.

  8. Mums á la mums mums, så gott det låter! Spännande smaker.

    Kram Malin

  9. Broccoli är en vacker grönsak. På finska heter broccoli för övrigt parsakaali = skäggkål. :-)

  10. Asiatisk mat är god och wasabikrämen låter god! Duktig hjälpreda du har :)

  11. Anonym sa...

    Men alltså, wasabikräm. Låter ju helt fantastiskt! Vilken fin bild på dig i inlägget ovanför när du sitter och solar. Idag tror jag bestämt att våren har kommit till Göteborg också!

  12. Lotta och Mårtenssons, :-)
    Kim, jag håller med. Visst ändras HLR hela tiden, men det viktigaste är att göra något även om det blir lite fel än ingenting alls.
    Visst är broccoli både vackert och gott. Skäggkål var ett kul namn :-)
    Wasabicreme är inte fy skam, så testa den till något annat om ni inte är sugna på kycklingbiffar.

  13. Så bra att allt med samma form slinker ner. :) Och kycklingburgare vill jag med testa! Slurp!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.