... en för de stora och en för de små...

6/28/2011

Brukar ni plocka fläder? Det brukar jag göra. Jag plockar till och med åt andra för att jag är så snäll :-) Eller så ger jag rent av bort lite färdig saft. Dock är det inte min egen lilla fläderbuske som ger så mycket blommor. Ännu. Under den hårda vintern åt rådjuren upp stora delar av den, och de ska inte ens tycka om fläder. Så vi har ett annat riktigt säkert kort vad det gäller fläder - Mörbylånga på södra Öland.

Man parkerar i närheten av det gamla sockerbruket för där börjar man skymta en massa fläder. Sedan börjar man gå mot fläderbuskarna och inser att det finns hur mycket som helst. Allt vitt ni ser i bland de gröna bladen på bilderna är fläderblommor!

Det är ett trevligt gångstråk (eller joggingspår för de hurtiga) och längs stigen växer det fläder överallt. Så vill man nu inte plocka fläder så kan man bara gå och njuta. Det är som mysinga gångar mellan all fläder. Man måste dock gilla doften av fläder, för den är milt sagt påtaglig.Jag hade så lämpligt ;-) glömt mina stövlar hemma, så Berra fick ställa upp och hoppa in bland nässlor och annat för jag ville självklart ha de finaste och största blommorna. Högst upp... Jag hjälpte honom att hålla räkningen.


Detta är det bästa fläderblomssaftreceptet enligt mig. Jag har testat att ha i mindre citron och mer citronsyra och viseversa... Jag har haft i lime istället för citron... Jag har haft annat antal blomklasar... Jag har testat att minska sockermängden... Men detta är bäst. Kommer från bästa svärmor också!

Fläderblomssaft, ca 3 l
60 stora blomklasar
3 citroner (helst obesprutade), klyftade och sedan skivade
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Lägg blommorna i en hink eller stor skål.  Lägg citronskivorna på blommorna. Strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över blommor och citroner. Rör om. Täck över hinken/skålen och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.Men nu ska ni inte bara få det bästa receptet på fläderblomssaft, ni ska även få ett recept på flädervermouth. Gillar ni Martini, i så fall kommer ni att gilla denna vermouth. Receptet ska vara ett flädervin jag fann för många år sedan, men jag tycker det är mer som en vermouth och dricker den med is i.


Flädervermouth, ca 5 l
50 stora fläderblomklasar (går även bra med blommor som varit frysta)
3 citroner (helst obesprutade), klyftade och sedan skivade
2 kg strösocker
2 liter kokande vatten
35 g färsk jäst
 
Lägg blommorna, citronskivorna och strösockret i en hink. Koka upp vattnet och slå över blommor, citroner och socker. Rör om. Låt stå till temperaturen nått 35 grader. Smula ned jästen och blanda väl. Täck hinken med en handduk. Låt hinken stå och jäsa ca 7 dagar på varm plats. Rör om då och då.
Efter en vecka silas blandningen genom en silduk/handduk. Häll upp på flaskor och bind över en gasbinda. Låt stå ca nio veckor för att jäsa färdigt. Tappa därefter upp vermouthen på väl rengjorda flaskor, utan att botten satsen följer med. Sätt korkar på/i flaskorna.
Vermouthen kan nu avnjutas,men lagras med fördel mörkt och svalt.
 

14 kommentarer:

 1. Vermouth på fläder, det var minsann första gången vi sett det, spännande!
  Härlig blomplockardag ni haft, underbara bilder:)

 2. Härligt! Har tänkt länge att jag ska ge mig ut... men har inte ännu fått till det! Till helgen kanske??? Annars tar jag gänra emot en flaska av din. Låter fin :-)

 3. Åh fläder. Vad avis jag blir på alla fläderbuskarna. Själv har jag planterat två små stackars buskar i trädgården som inte blommar alls i år. Men det blir väl till att åka söderut för att plocka på sig lite blomklasar så det blir saft i år igen :) Kanske skulle våga mig på det där andra receptet också :)

 4. Ja, här plockas det fläder för fulla muggar. Idag blir det en tredje omgång flädersaft är det tänkt!

 5. Jag älskar flädersaft, så gott och fräscht. Dessvärre har jag ingen plats i vare sig kyl och frys att förvara saften. Men kanske du kan ha några flaskor i din kyl åt mig, det vore himlans hyvens!

 6. Vad jag önskar att jag hade några fläderbuskar i närheten där jag bor, helt klart nackdelen att bo i en storstad. Men jag litar på att mamma plockar och gör lite saft till mig. :)

 7. Anonym sa...

  Vad gott med egen flädersaft! Det har jag aldrig testat. Gjorde jordgubbssaft förra året men då blev den för söt. Ska testa i år igen :-)

 8. Haha! Sätta karl´n i arbete ;) Vilken härlig midsommar ni verkar haft, bästa bilden var helt klart den med glaset i handen i solstolen!!! Kram på dig!

 9. Så mycket fläder, så gott med hemmagjord flädersaft

 10. Aldrig plockat fläder och aldrig gjort saft. Själv. Mamma gör det varje år. Tanken är att jag ska göra det också. För det är ju sååå gott!! Kanske till helgen. DÅ tar jag nog ditt recept.

 11. Fatta att jag ska åka hit, alltså!! :-)

 12. Åh, jag älskar fläder, men har aldrig vågat mig på att plocka. Har ingen erfarenhet alls av fläder, men visst finns det äkta och så en oäkta som är giftig? Hur vet man vilken som är rätt?

 13. Den äkta har flata/platta blomkronor och den falska rundade. De ska vara gul-vita i färgen, inte gul-gröna. Finns skillnader i bladen också som jag inte kan. Den äkta luktar dessutom nästan som kattkiss... Låter konstigt, men får den stå en stund i ett litet utrymme så.

 14. pgslot โบนัส100 เล่นง่ายได้จริงไม่มีโกง เกมสล็อตอออนไลน์ เครดิตฟรี เว็บไซด์เกมออนไลน์มหาสนุก
  http://]https://www.slotv9.com/pgslot

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.