Förberedelser inför sommarens fest
6/23/2011
Jag håller på att ladda inför midsommar. Tårtan är dock från förra året när solen sken glatt på oss. Nu är det väldigt mycket regn tycker jag. Känns som om det kan bli en annan dress code imorgon :-( I år fixar min halv-åtta-hos-mig-partner Martin midsommardesserten, så vi får se vad det blir.
Men i år har jag varit extra duktig och till och med lagt in sill själv. Det måste vara minst ett par vuxenpoäng på det (kan jag behöva, ha ha...). Det är det fina paret i Mårtenssons kök som har gett mig inspiration till detta. De är ena hejare på att göra olika sillinläggningar. Rabarbersillen är helt deras recept, men wasabisillen fick jag klura lite på då jag ville använda färdig inläggningssill. Även om jag inte känner mig helt kaxig när det kommer till sillinläggningar, så känner jag mig nöjd med båda. Får se vad gästerna säger... Annars kanske de får en anledning att ta en flaska ur sötaste backen att skölja ned firrarna med ;-) Det snuckiga snapsbacken tipsade Sofie mig om, och min beställning på systembolaget gav dominoeffekt i lilla Kalmar fick jag veta när jag hämtade ut den. Här hittar ni den om ni vill beställa en egen till något kalas i sommar.
Rabarbersill
1 burkinläggningssill (210 g avrunnen vikt )
3 dm rabarber
½ dl ättiksprit (12%)
1½ dl vatten
2 dl socker
6 hela nejlikor
½ tsk stött vitpeppar
1 liten rödlök
Skär rabarbern i 2 cm långa bitar. Blanda ättiksprit, vatten, socker, nejlikor, peppar och rabarber i en gryta. Koka upp och låt koka 2-3 minuter. Låt det kallna helt. Skölj sillen i kallt vatten och skär i lagom munsbitar. Skiva rödlöken. Varva sill med rödlök i en burk och slå sen i lagen. Ställ i kylen minst ett dygn.
Wasabisill
1 burk inläggningssill (210 g avrunnen vikt)
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk wasabi
1 msk pressad lime (ca ½ lime) + lite rivetskal
1 msk riven ingefära
1 knippe gräslök, ca 1 dl hackad
1 knippe dill, ca 1 dl hackad
1 tsk socker
Blanda ihop ingredienserna till det som ska vara sås (alltså allt utom sillen) och låt dra ett par timmar gärna ett dygn. Smaka av, krydda eventuellt mer. Skölj sillfiléerna i lagom munsbitar och vänd ned i såsen.
Trevlig midsommar mina vänner!
Såklart det blir dominoeffekt, du är ju kändis här i stan! Måste beställa den lilla backen till kräftskivan, kan ju inte bli annat än succé!!
Kram Petra
Vilken härlig tårta, ja midsommarvädret verkar inte så lovande
Ha en underbar midsommarafton
Åhå, tårta mi lajk! Och vilken tjusig en också! Glad midsommar på er och måtte det sluta hälla ner va..?!
Och jag glömde säga; vilket fint tårtfat (tänk, jag äger inte ett tårtfat)!
åh guud vilken gullig "snapsback"!
Ja, jösses, va god förra årets tårta ser ut att ha varit! Mmm!
Jag har förmånen att denna midsommar sätta mig vid dukat bord (i dagarna tre), men har dessutom fått strikta order på att jag inte behöver ha med mig någonting, så det riktigt kliar i fingrarna på mig när jag läser sillrecepten!!! Tur att man får äta sill även efter midsommar. :)
Och backen!! Den kan nog funka som gå bort-present i sommar känns det som. Tack för tipset!
Ha en härlig midsommar!
Skön midsommar och så söta snapsflaskor :)
Tårtan ser fantastisk ut! Hoppas sillen blir god ikväll! Ha en trevlig midsommarafton!
Hade jag varit hemma i Sverige hade jag också köpt den backen! Hoppas sillen går hem och att ni får en trevlig midsommar och lite sol iaf!
Vi är så stolta över dej och dina sillinläggningar, hoppas du också är det:) :) Håller tummarna för wasabisillen, blir den bra så ska vi prova din variant nästa gång. Tack så mycket för den fina komplimangen, den lyser verkligen upp vår dag!
Hoppas ni får en underbar midsommarhelg,
sommarkramar från Mårtenssons
vilken vacker tårta! den fanns det väl knappast en smula kvar av!? ;)
hoppas att du har haft en bra helg?! :)
Tårtan ser jättefin och god ut. Jag antar att du har receptet på den någonstans runt förra midsommar i bloggen...?
Sill gjorde jag ingen egen inläggning med i år men nu blev jag riktigt sugen på den där rabarbersillen :)
Hoppas ni fick en riktigt fin midsommarafton!