Matvandring på alvaret

6/14/2011

Jag berättade för en tid sedan om när Berra och jag var på kombinerad mat- och stadsvandring. Karin som arrangerar dessa vandringar har även matvandringar på det öländska alvaret. Så på Berras födelsedag, ni vet han som inte ville bli firad..., så tog jag med mig honom och mina föräldrar på matvandring på Öland.

Vi samlades alla (var mer än 20 personer) i Triberga på Oldergården, där det fanns blandad konst att kika på och handla för de som ville. Både Karin och konstnären Robert Petersson berättade lite öländska skrönor, ja kanske lite sanningar också. Sedan fick vi smaka på öländska delikatesser, så som bröd från Öländska bröd,  knäckebröd från Yngdens knäcke (dessa är mina favvisar) calvadosost från Ölandsost (älskar deras gräddiga ostar), getost från Hagelstads Gårdsmejeri, marmelader och chutney från Ölandsörtagård samt Havtornsgården.

Efter det vandrade vi ut på alvaret, där vi med jämna mellanrum gjorde små korta stopp när Karin berättade lite om ölands histroria. Här har vi slagit oss ned för att få smaka på ännu fler öländska produkter.

Här har det dukats upp tunna knäckebröd från Solmarka (inte öländsk, utan från Vassmolösa, dock mycket gott), rökt torskrom och gubbröra. Fisken kom från Ölands fisk & rökeri, som har väääldigt mycket gott i sin butik.

Här har jag toppat knäcket med gubbröra och tagit mig en liten tugga på den rökta torskromen. Romen var mycket speciell, svår att beskriva smaken på mer än att den så klart smakade rökt då. Gubbröra är alltid gott.

Vi fick även provsmaka en öländsk fisksoppa från Borgens. Och jag blev mycket förvånad att den var så god då den kom från konserv.

Alvaret är ju ett väldigt speciellt landskap. När man går där på den torra marken kan man knappt fatta att det kan växa en massa vackert där. Här är födelsedagsbarnet, som fick agera packåsna...


Men vi vände ned blicken och fanns så mycket vackra blommor. Vet ni att av Sveriges 44 olika orkidéarter, så växer 28 av dem på Öland!

Ute på alvaret var det provsmakning av honung. Den som gissade rätt på vilket träd som gett smak åt den ekologiska honungen, vann burken. Och det gjorde så klart vår vän Markus. Här försöker han se lagom cool ut, men jag vet att han är supernöjd. För jag hade inte en susning...

 

Tillbaka i Triberga så väntade ännu mer god mat. Ja, som ni ser så satt Nettan och jag helt oblygsamt och dreglade när maten dukades fram. Gick snabbt som tur var, annars hade vi nog fått nackspärr ;-)
Från vänster syns: strutsfilé tillagad som rostbiff (första gången jag smakade struts, vilket var mycket gott) från Marsjö Strutsgård, kycklingklubbor från Guldfågeln (ja, som ni vet gett namn åt vår nya arena...), vitlöksmarinerade bönor (Borgens), kall örtsås, olika salami (från Hagelstads och Wannborga), ännu mer marmelader samt vinäger från Ölandsörtagård och Birgittas matbod, rökt och lufttorkat lamm från Wannborga vin & lamm och till sist potatissallad från Kallskänken.

Både det blå keramikkruset som var med på alvaret och dessa fina uppläggningsfat kommer från olika keramiker på Öland, bland annat Lotta & Mary somligger i Färjestaden

Här har jag plockat till mig lite smått och gott. Det fanns så det räckte och blev över. Mycket gott! Så nu har ni en massa ställen ni måste lägga på minnet, när ni besöker Öland i sommar eller till höstens skördefest!


Avslutningvis fick vi även ostkaka, som självklart var gjord på strutsägg, men jag glömde fota den.
Kika in på Bikeisland om ni är intresserade av matvandringarna.

9 kommentarer:

 1. Så mycket gott ni fick provsmaka/äta och det låter verkligen himla kul med matvandring

 2. Så kul! Ölandsosten är grymt god, kan dock vara lite knepig att hyvla den sista biten, men då kan man ju alltid skära små munsbitar av den som man raskt kan sluka :-)

  Har du smakat tomat- och ingefärsmarmeladen från Birgittas Matbod, den är supergod!

 3. Åh! En matälskares favoritaktivitet att ägna sig åt mat mat, mera mat på fritiden! Me like!

 4. Vilken härlig runda! Och visst är det gott med struts?! På Borough Market säljer ett stånd strutskött med också äkta fjädervippor att städa med, lite kul tycker jag.

 5. Blir lite tårögd...saknar Öland (växte upp där på sommrana som barn. hmmm..måste nog göra mannen till lags och åka dit i sommar...saknar så...

 6. Spännande med matvandring och att få uppleva all den goda maten och olika smaker.

 7. Så bra att kombinera allt ätande med promenader, man får ju plats till så mycket mer då:) Och det var ju tur i detta fallet för det såg ju ut som det fanns en fasligt massa godsaker att smaka på...

 8. malin w sa...

  Härligt! Då har du varit i "min" by där jag växte upp. Där ni hade er vandring (i "alvegatan") har jag gått/sprungit/cyklat/ridit/"jagat" kvigor ut och hem från betet.. Tycker det är fantastiskt vackert där på alvaret.. Hoppas allt e bra me er kramar Malin W

 9. Ja, visst är det vackert i Triberga och på Öland. Kan verkligen rekommendera matvandringen. Om inte annat kan man köpa med sig lite delikatesser när man besöker ön.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.