Mat- och stadsvandring

5/14/2011

Som den uppmärksamme sett så har de senaste två dagarnas inlägg försvunnit hos mig. Blogger har legat nere något dygn, men de håller på att återskapa de inlägg som är (tillfälligt) borta. Så har ni försökt lämna kommentarer är det inte säkert att det har gått, men det verkar vara igång igen i alla fall.

Därför får ni idag veta vad Berra och jag gjorde i tordags kväll. Jag har fått förmånen att få kontakt med Karin Westberg som driver bikeisland, som arrangerar matvandringar i Kalmar och på Öland (och en massa annat trevligt också). Så i torsdags, denna ljumma kväll i maj, gick Berra och jag med på en mat- och kombinerad stadsvandring i vår vackra stad.


Den guidade turen handlade om familjen Jeansson, en stor familj som har betytt mycket för Kalmars historia och utveckling före sekelskiftet fram till mitten av 1900-talet. Så man kan säga att vi gick i Johan Jeanssons fotspår genom Kalmar. Vi var alla i gruppen överens om att man borde vara turist i sin egen stad lite oftare, bara lyfta blicken lite och se på allt som omger oss.

Turen började med en kort promenad där Karin berättade om när Johan Jeansson kom till Kalmar, där vi till slut kom fram till restaurang Källaren Kronan för att inta förrätt. Detta mysiga hus som man 1995 renoverade källaren på och gjorde om till restaurang.

Förrätten bestod av lokalproducerade ostar, så som lagrad Herrgård och Grevé från Kalmar samt två ostar från Ölandsost smaksatta med calvados respektive whiskey. Med på ostbrickan fanns även två importerade ostar, varav den ena var en helt ljuvlig fransk getost. Den sjunde osten var en fantastiskt god färskost som de gjort själva på restaurangen (Märks det att jag gillar ost, ha ha).

Även marmeladerna och knäckebrödet som serverades till var närproducerade. Till detta fick man ett glas valfri dryck och jag tror inte jag behöver nämna vad jag valde ;-) Så hiskeligt gott! Ser ut som jag bara tog en liten bit av varje ost, första rundan ja... Vi tog nästan tabberas på ostarna.

Sedan traskade vi vidare i Johan Jeanssons och hans familjs spår genom Kalmar. Karin berättade även en hel del annat trevligt om Kalmars historia. Många små roliga berättelser. Luften var så skön, som en sommarkväll. Fast utan en enda mygga i sikte!

Varmrätten njöt vi av på restaurang Hanssons krog, och den var en mör och fin kalventrecôte från Virserum. Serverad tillsammans med örtsmör, en underbart god sås samt grönsaker från trakterna runt Kalmar, de syns dåligt på min bild, men de finns bakom köttet. Och så ett glas…

Efter varmrätten var vi alla väääldigt mätta, men då kom en helt underbar äppelpaj in med hemgjord vaniljsås. Första smakbiten och jag var i himlen. Botten var härligt spröd och toppad med så goda äppelbitar (självklart även de hade sluppit resa långt). Låter löjligt kanske, men den var fantastiskt god. Och jag är en hård matkritiker.

Vi var alla i gruppen mycket nöjda med kvällen. Så trevligt att både få gå en guidad stadsvandring och dessutom äta en fantastiskt god 3-rätters middag. Och i trevligt sällskap får tilläggas. En man i gruppen sa: "Det är alltid lika spännande och se vilka som kommer vara med när man anmäler sig till en gruppaktivitet, men det visar sig sedan alltid att det är trevliga människor." :-)

9 kommentarer:

 1. Anonym sa...

  Kul med stadsvandring! och den där ostbrickan gick inte av för hackor. Det låter som om ni hade riktigt trevligt :-)

 2. Visst borde man turista med i sin egen stad, det finns så mycket att se med "andra" ögon! Att sen bli bjuden på en massa god mat gör ju absolut ingenting:)

  Hoppas du har en härlig helg!

 3. Låter som en trevlig tur. Ost är yum!

 4. Jag sitter här och säger ja, hm och oj för mig själv! Tror bestämt att det blir stadsvandring när vi kommer till östkusten nästa gång... Tack för fint tips!

  Trevlig helg!

 5. Vilken kul kväll ni verkar ha haft, och maten såg ju good ut. Hade gärna smakat ostarna!!! :)

 6. oj, vad kul det här låter! måste nästan kolla upp om det finns något liknande i götet.

  hoppas ni har en fin helg!

 7. Trevlig idé! Jag har varit på stadsvandring i min stad, mycket givande och roligt. Men det var tyvärr inte i kombination med någon mat - det hade ju förhöjt upplevelsen rejält. :-)

 8. De ser ut som att ni har haft trevligt!

 9. Anonym sa...

  Låter jättetrevligt! Det borde fler städer hänga på!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.