Om ni tänker äta ute i Kalmar i sommar

5/22/2011

I fredags gick Berra och jag ut och åt tillsammans med bästa Nille och Malin och söta lilla Lilly. Vi hade ett presentkort på Kalmarkrogar vi inte hade utnyttjat ännu. Blir alldeles för sällan som vi skaffar barnvakt och går på restaurang. Och nej, det går inte ta med sig våra vilddjur, ha ha... Valet föll på Helen & Jörgens som visade sig ha bytt namn till Larm. Restaurangen ligger på Larmtorget i Kalmar som är en stor mötesplats under sommarhalvåret med sina barer och restauranger. Och vilket bra val det visade sig vara! De håller på att fräscha upp lokalen, så vi satte oss i deras mysiga loungeavdelning. Där har man en härlig utsikt över torget och dess puls en fredags kväll. Malin och jag tog en drink före maten. Jag tog en Kir Royal med champagne för jag hade bestämt mig för laxtartar till förrätt, så den sippade jag på till maten. Killarna drack Ängöl, från bryggeriet på Ängö i Kalmar.

Här är min laxtartar med sparrispotatis, nässlor från Lindö (nästan där vi bor) och pocherat ägg (det hamnade lite bakom i bild). Mycket mycket gott...

Berra tog oxfilécarpaccio med vällagrad prästost, tryffelvinägrett och örtsallad- så gott!

Till varmrätt valde tre av oss fisk. Nille och Malin valde örtbakad gös med musslor smaksatta med tomat, saffran och fänkål, som de gjorde helt fri från gluten och mjölk. Snyggt jobbat av köket, för det kan vara lite si så där för allergiker ibland. Till och med glutenfritt bröd serverades och Malin fick olivolja att doppa sitt bröd i istället för smör till.

Jag valde smörstekt Ölandspiggvar (smakade också härligt av smör som sig bör) med rödbetor, kapris och pepparrot. Fick även potatis till, men den var nästan överflödig, för dels blev jag mätt på allt det andra och så var det så gott med bara rödbetorna till. Killarna gillade Ängölen och fortsatte dricka den till maten, men Malin och jag valde vin. Och eftersom vi valt olika rätter fick olika vin i glasen! Mycket trevligt.

Jag hoppade dessert, men fick något annat sött. En stunds gos med sötaste Lilly.

Vi smakade glatt från varandras tallrikar och tyckte maten var mycket god. Servicen var toppen, så jag ger vårt restaurangbesök ett mycket högt betyg. Och då är jag en hård matkritiker när jag går ut och äter, just för att vi gör det så sällan och oftast har ordnat barnvakt, och vill då att restaurangbesöket ska vara värt det. Så gör ett stopp på Larm i sommar. De har även uteservering för de varmare kvällarna.

10 kommentarer:

 1. Anonym sa...

  Den där laxtartaren skulle jag ha kunnat döda nån för :-P

 2. Det låter jättegott!

 3. Visst är det härligt att gå ut och äta ibland..

 4. Vi var ju där och åt fredagslunch häromveckan, men Berra var inte med just den fredagen. Vi blev jätteimpade av maten allihop, fastän det bara var lunch var det riktigt fint upplagt, och med extra fina ingredienser. Jag har hört att han som är kock där jobbat på flådiga PM Mat och Vänner i Växjö, och ska visst vara jätteduktig. :-)

 5. Ser allt gott ut och vilken söt Lilly, ja vildjur på restaurang går inte :-), våra kan ju inte ens sitta stilla de gånger man beställer hem en pizza från pizzerian, tänkt då att vänta på mat på en restaurang

 6. Ser makalöst gott ut alltihopa, ordentliga portioner dessutom! Verkligen bra när restauranger tänker på allergikerna, det är inte så ofta det händer...

 7. Vi ska åt det hållet om några veckor så jag ska absolut lägga det på minnet :D

 8. ser ut som en riktig toppenkväll, allting ser ju kanongott ut :)

  jag dricksade bartendern riktigt bra genom att baka pizza till honom, bättre dricks än så kan man väl inte få?! ;)

 9. Vad roligt när allt stämmer och så bra att de var föreberedda på allergiket. Det ger alltid plus i kanten!

 10. det låter som en finfin kväll det där! och på tal om vilddjur kan det ju vara skönt att lämna lejonen hemma ibland, kan jag tänka mig :=)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.