Recept på en hellyckad middag

5/02/2011

I påskhelgen var vi hembjudna till Linn och Martin på middag och jag lovade ju återkomma med bilder och recept från middagen. Martin skulle varit min parter i halv 8 hos oss, om bara TV4 inte lyckats avslöja vår bluff, att vi helt enkelt båda är gifta på annat håll. Är väl inte så himla knussligt ;-) Här är han i alla fall min partner.

Martin tycker om att experimentera i köket och även denna gång blev det så gott! Tack även till dig Linn för en mycket trevlig kväll. Så håll till godo, här har ni recepten för en hellyckad middagsbjudning!

Före middagen serverades champagne tillsammans med lite plockmat, spansk tortilla med aioli, crostini med färskost med örter och lufttorkad skinka samt små salta kex med crème fraiche, hackad rödlök och röd caviar. Jag som älskar all form av tapas hade kunnat äta mig mätt på enbart det här. Tortillan ihop med aiolin var grymt.

Spansk tortilla, 4 pers. eller 10 bufféport.
6–8 kokta, kalla potatisar (ca 300 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
6 ägg
1 dl matlagningsgrädde
 
Stek potatisen i smör i några minuter. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och gräddmjölk. Häll smeten i pannan. Lyft på potatisen så att smeten kan rinna ner. Stek tills omeletten stelnar. Vänd den med hjälp av ett stort lock och stek på andra sidan. Servera varm eller kall med en sallad och bröd.
 
Aioli
2 äggulor
2 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk citronsaft
1 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Lägg äggulorna i en bunke. Vispa ned oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.

I bakgrunden, crostini med färskost med örter och lufttorkad skinka.
Främst, salta kex med crème fraiche, hackad rödlök och röd caviar.



Varmrätten var en underbart god citrondoftande kycklinggryta med oliver. Serverad tillsammans med fullkornsris och sallad.

Citronkyckling med oliver, 4 pers.
4 kycklingfiléer, delade i 3 bitar vadera på längden
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 dl svarta oliver
½ dl grovhackad persilja

Bryn kycklingbitarna i smör i en stekpanna, salta och peppra. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock ca 5 min. Rör ner citronskal, oliver och persilja. Garnera med citron.

Martin svängde även ihop oliv- och timjanscones, som passade perfekt att doppa i den goda såsen.
 
Oliv- och timjanscones, 16 st.
1 pkt sconesmix
1 dl svarta oliver, urkärnade och halverade
2 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad

Blanda ihop sconesmixen enligt anvisningar på paketet. Blanda ned oliver och timjan. Baka ut bröden och grädda.

Till dessa scones serverades även smör och fetaost.
Mot slutet av middagen åkte teskedar fram, men inte för att det var dags för dessert, utan för att såsen var så god att man ville äta den med sked :-) Bästa betyget!



18 kommentarer:

  1. Plockmat som denna är min absoluta favorit och jag kan, precis som du, äta mig mätt bara på sånt haha :-) Här blev det grillat för hela slanten i helgen. Provade lite nya marinader och såser. Gott gott :-)

  2. Oj, vad mycket gott. Jag skulle gärna ha slagit mig ner vid det bordet. :-)

  3. Oj, vad gott allt ser ut!! Hälsa att han kan få bli min partner med! :-)

  4. Allt ser så gott ut :)

  5. ser jättefint ut :)

  6. Åh, vad mycket gott, Den där kycklinggrytan måste jag testa, den låter toppen!

  7. Denna kycklinggrytan är supergod!! Det var mitt första matrecept jag hade på min blogg. Kommer ihåg att jag hittade den på Arla. Såsen är verkligen "to die for" !!

  8. Så mycket godsaker, ingen dålig partner du har där... Farligt med så många goda små förrätter, det blir så lätt att man inte orkar varmrätten:)

  9. Oj, så god den såsen låter när ni plockade fram skedar! Måste ju testas!

  10. Men guuuuuuud så gott !!
    Blir ju super hungrig nu :)
    PLockmat är ju så mumsigt.
    Ha de gött

  11. Fantastiskt gott! :) Livsfarligt att gå in här kvällstid blir ju dödshungrig! :)

  12. Lite nytänk i TV4 kanske?!
    Så mycket gott ni mumsade på!!

  13. Vilka härliga bilder, så mycket gott :-)

  14. Ser riktigt gott ut! Blev sugen på olivscones!

  15. Vad taskiga de är på TV4, spelar väl ingen roll om man lånar en man en stund ;)
    Gott gott ser det ut, jag brukar också göra den kycklingrätten den är såå god!

  16. åh, tortillan (och allt annat!) ser alldeles ljuvlig ut! det har jag inte gjort på jättelänge, så tack kära remsan för påminnelsen!

  17. Å vad mycket gott du frestar med!

    Det märks väl att Sverige är avlångt när du mumsar rabarberpaj och mina rabarber knappt nått över jordytan än. :)

  18. Mums så mycket gott och så fina bilder. Den där kycklinggrytan ska jag absolut prova.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.