Kalmar har fått en saluhall

6/21/2011

Eftersom vi traskade runt på Öland den dagen de hade premiär, så åkte jag och kikade in saluhallen denna helgen istället. Jag tog med mig min mattokige pappa och Milia som alltid är pigg på mingel. Saluhallen ligger i de lokaler som en gång i tiden var ett stort postkontor, vilket passar väldigt bra för denna typen av verksamhet. Så följ med oss på en tur hos Bremersons.

Det fanns en massa hyllor fyllda med när- och lokalproducerade varor. Milia tycker det är tråkigt att jag bara fotar en massa mat, för hon vill gärna själv vara med på bild. "Ja, åsso me. Ta kort å mig" När man är tre år tycker man alltid att man är finast i hela världen, så självklart ska hon få vara med.


Vår saluhall går kanske inte jämföra storleksmässigt med dem i de större städerna, men den har ett fint utbud. Här finns en massa goda charkuterier, finfina små korvar av olika slag. Det är produkter från Gullaskruvs Delikatesser som är handgjorda och innehåller endast småländska råvaror. Ostar fanns det också, de kom bara med på ett hörn.

Men även färskt kött om man vill ha sig en bra köttbit att lägga på grillen till fredagsmyset. Köttet kommer från gårdar och slakterier runt om i Småland. Det är Dackebygdens kött som ser till att man ska kunna handla nystyckat kött från gris, nöt, lamm och vilt.

Det finns även en frukt- och grönsaksdisk, men här var inte allt från lokala producenter, men väldigt fräscht. Milia var väldigt sugen på att sno till sig några vindruvor, som låg i precis lagom höjd.

Nabbens rökeri & fisk har en fiskdisk i saluhallen med både fina färska firrar och med rökta fiskar, rökta räkor, goda röror och andra fiskdelikatesser.


I saluhallen finns något det kallar Saluhallens helgkasse. Varje vecka presenteras en ny meny som kan hämtas i saluhallen från och med torsdagar. Ingredienserna finner man så klart även de i saluhallen. Det är bara att traska runt och hämta allt man behöver till sin måltid, som finns förberett bland saluhallens alla diskar.

Och självklart :-) finns det choklad från Ölands choklad att köpa, både styckvis och i fina askar. Även chokladkakor att mula i sig medan man minglar runt...

Det går dessutom att trycka näsan mot glaset och dregla medan Johannas choklad tillverkar och dekorerar praliner. Försök låta bli att köpa med dig några efter det.

När man sedan blir trött i benen kan man köpa en fika och slå sig ned mitt i saluhallen, sippa kaffe och titta på alla andra matglada shoppare. Det går även att handla med sig fikat eller brödet hem om man så önskar. Surdegsbrödet bakas av Alsterbro stenugnsbageri, ja då förstår ni själva att det är gott, eller hur?

Det finns även lite bistromat om man är mer hungrig än sugen på fika och vad passar då bättre än att skölja ned det hela med en Ängöl, från stadens bryggeri. Denna baren har jag hängt i ett par gånger, men det var på den tiden när studenkåren använde lokalen för sina fester. Så drickan är en liten aning dyrare idag, men har också en helt annan klass :-)

Hit kommer jag komma fler gånger, absolut! Heja saluhallen!

10 kommentarer:

 1. Haha, jag var där och fotade i fredags, (okej - Olof fotade) men vi tog inte alls så här många bilder. Hyvens reportage om saluhallen! Jag älskar att det numera finns en saluhall i Kalmar! Det enda som störde mig lite var att det var lite ineffektivt att handla, ville man ha praliner fick man stå i samma kö som de flera stånd bort som skulle ha korv, och det tog ju en halv evighet. Lunchmaten de serverade i mitten var supergod!

 2. Så mycket gott! Rent, fräscht och luftigt. Saluhallen i göteborg håller på att renoveras så den är inte så rolig just nu... :(

 3. Så härligt, vilket ställe för matglada människor. Önskar så att det fanns ett sånt ställe i vår stad, men den är kanske i minsta laget för att det ska funka.

 4. Å, vad mysigt, saluhallar gillas! Ibland bara för att strosa i och dra in alla härliga dofter, andra (som inte tar överpriser) kan man till och med handla i :-)

  Och nog tycker jag absolut att lilltösa kvalar in i kategorin "finast i världen"!!

 5. Vilka fina bilder! Saluhallen verkar superbra.

 6. Vilken trevlig saluhall!! Det är ju precis så här den ska vara. Malmös var ok innan den revs, men Lunds var jag aldrig nöjd med, 1/4 av ytan togs upp av en hamburgerrestaurang (där jag iofs gärna åt mitt i natten), och det tycker jag inte passar i en saluhall.

 7. Vad kul med en saluhall! Det är något man inte är bortskämd med när man bor ute på landet som jag.

 8. Hmm, här där jag bor så är det närmaste Saluhall man kommer ICA Kvantum!!!
  Jaja, där finns EN manuell disk i alla fall.:)
  Ha det bra!

 9. Som en i gänget bakom Saluhallen kan man inte bli annat än djupt berörd över Era kommentarer. Vi har jobbat hårt och det är kul att det uppskattas. Ge oss gärna fler kommentaret och hjälp oss att bli bättte! Imorgin kommer ni att belönas med lite smakprov av äkta småländsk ostkaka!

 10. Charlotte Rosenlund sa...

  Emmy!! Måste erkänna att det var ett tag sen jag var inne på din blogg....Men herregud vilken fantastisk sida!! Du är verkligen helt otrolig!! Ja, varför håller du inte på med mat på heltid!!? :) Vilka bilder! Vilka recept och vilka dukningar!! Snacka om att ge inspiration!! Jag gör mitt bästa för att sprida röster här från Tärnaby!! Bamsekram och Lycka till Vännen!! Du måste vara den bästa!! :) /Charlotte

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.