Nudlar eller andra nudlar?

11/01/2011

Jag vet att bilderna till dagens recept inte gör maten rättvisa, men det är ju helt hopplöst att fotografera i detta höstmörker. Ni får helt enkelt tro mig (ännu en gång, för det vet jag att ni gör) när jag säger att detta blev både fräscht och gott. Men så är jag en sucker för asiatiskt också :-) Inspirationen kommer från Coop.

Jag fick en fråga när jag bjöd på nudelsoppa för ett par dagar sedan, om det gick att byta ut äggnudlarna mot något nyttigare. Mitt svar blev att det beror på vad man menar med onyttigt/nyttigt. För min del skulle jag inte säga att äggnudlar är onyttigt. Om man inte äter kolhydrater, så skulle kanske nudlar klassas som onyttigt. Tillhör man skaran som vill hålla koll på råvarornas GI, så har de flesta nudlar inte så högt index även om det skiljer sig mellan olika tabeller. Glasnudlar gjorda på mungbönor är de som har lägst GI 47 (26 i en del tabeller) och högst har risnudlar (som också förvirrande nog kallas glasnudlar) med GI 131.
Det viktigaste är väl ändå i slut ändan att maten är god, eller hur?


Chili- och limelax med glasnudelsallad, 4 pers.
4 portionsbitar lax, ca 600 g
1 tsk salt
1 msk sesamolja
1 dl sweetchilisås
2 msk finhackad ingefära
1 lime, tunt skivad

100 g glasnudlar (gjorda på mungbönsmjöl)
1 lime, pressad saft
1 msk fisksås
1 msk solrosolja, eller majsolja
2 msk mango chutney
1 finhackad röd chili
1 st stor rödlök, tunt skivad
2 morötter, tunt hyvlade
½ dl sesamfrön, ev. rostade

Sätt ugnen på 200°. Salta fisken. Lägg den sedan i en ugnsfast form med lite ringlad sesamolja på botten. Ringla över sweetchilisåsen. Fördela ingefäran och limeskivorna på laxen. Tillaga mitt i ugnen cirka 15 minuter.

Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen (mina skulle ligga 3 minuter i uppkokt vatten). Blanda limesaft, fisksås, olja och mango chutney i en stor skål. Vänd ned chili, rödlökstrimlor och morotsstrimlor. Blanda ner nudlar och sesamfrön.

10 kommentarer:

 1. Jag litar på ditt omdöme, och efter en koll i ingredienslistan så får maten se ut hur som helst! Gott, gott, gott!

  Inte alls en så dålig bild, men vad jag håller med dig om att höstmörkret verkligen sänker kvaliteten på matbilderna...

 2. Om nudlar är onyttigt är hela mitt matintag och min hälsa betydligt sämre än jag trodde... ;-)

 3. Håller med! Inte alls lätt att fotografera maten nu. Jag är inget stort fan av lampor heller så vi har väldigt mörkt i lyan så här års. Nä, man får väl börja laga all mat på dagen helt enkelt:)
  Men jag kan tänka mig att maten är god ändå och bilden är helt ok!!

 4. Har också svårt med ljuset inomhus! Tycker fotona blir bäst utomhus och brukar springa som en skållad xxxxx mellan köket och uteplatsen. (Undrar vad grannarna tänker?) ;)

  Nudlar är gott!

 5. Hej... Allt bra?
  Jag har igång massa roliga tävlingar & det kommer in nya titt som tätt!

  Du hittar tävlingarna här---> http://millahoman.blogg.se/2009/august/tavlingar.html

  Ta hand om dig =) Kramar // Millah

 6. Hej! Var inne på cupcakefluffans glassrecept och hittade många bra recept. Så det är bara att leta rätt på glassmaskinen som ligger i gömmorna någonstans, och starta igång den. En vuxenglass som jag brukar göra är Romrussinglass. Låt russin ligga och dra i mörk rom några dagar och gör sedan en vaniljglass som smaksätts med hackade romrussin och ca 0,5 dl mörk rom. Mums! /Urban

 7. Det där med vad som är nyttigt är ju väldigt subjektivt. Jag tycker inte att nudlar är särskilt onyttigt, men så har jag heller inte uteslutit kolhydrater. Det kan jag inte, blir inte mätt utan. :)

  Och maten ser jättegod ut!!

 8. Även om vi kör på med "lite" GI-inspirerat så käkar vi nudlar av alla de sorter här hemma. Tycker inte det känns "onyttigt", det beror ju sej på vad man jämför med:) Gott är det i alla fall och när vi ser detta så längtar vi efter att resa igen... Men vi får väl resa med hjälp av din nudelsallad istället!

 9. Ja, visst är det hopplöst att fota i detta mörker? Och då är vi bara en liten bit in.

  Förra året skämtades om hur mycket intressantare frukost plötsligt blev i bloggvärlden på hösten. Själv funderar jag på att börja äta middag på morgonen och frukost på kvällen. Eller så får man leva med att det inte blir precis som man tänkt sig.. Det här ser gott ut oavsett.

 10. Det här ser ju sjukt gott ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.