Upphottad bea
11/14/2011
Jag ska aldrig mer kaxa mig och säga att min bearnaiesås minsann aldrig skär sig. Heller aldrig mer säga att det är en baggis att göra hemgjord bea. Men jag kan säga så mycket att det var inga vackra ord som kom ur min mun i fredags kväll. Fina köttbitar hade inhandlats och då blev jag sugen på bearnaiesås. Eftersom det var ett bra tag sedan jag gjorde det, så kändes det som det var dags. Jag har faktiskt aldrig misslyckats tidigare, men gör nu tabben att ta det smälta smöret medan det fortfarande är varmt. Alla vet vad som händer om något varmt blandas med rå äggula. Det hade kanske gått att rädda såsen om jag inte haft sådan djävulsk träningsvärk i armen, så jag kunde inte vispa tillräckligt fort. Kan även meddela att isbit-tricket inte fungerar. Ytterligare ett par fula ord yttrades. Nu kom det sig som så att jag hade en burk färdig hollandaisesås som jag helt enkelt hottade till istället. Nästa gång gör jag såsen på olja och slipper vredesutbrott... När väl maten var klar blev det väääldigt gott och det var tur det. Det röda vinet till satt dessutom som en smäck :-)
Het bearnaisesås, 4 pers.
1 grundsats bearnaisesås eller hollandaisesås för 4 pers.
½ röd chili, finhackad
2 msk finhackad färsk persilja
1 msk torkad dragon
1 krm hickory liquid smoke
Ostgratinerad portabello, 4 pers.
4 portabellosvampar
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk vatten
1 ½ msk fransk senap
1 dl hackad basilika
riven ost eller ett par skivor god ost
Sätt ugnen på 200°. Stek löken mjuk i lite olja. Ta bort från värmen. Vispa ihop ägg med senap och vatten. Tillsätt lite salt och peppar och hackad basilika. Bred massan över portabellon och toppa med ost på varje svamp. Lägg dem i en smord form så att svamparna inte fastnar och gratinera i 20 minuter.
Het bearnaisesås, 4 pers.
1 grundsats bearnaisesås eller hollandaisesås för 4 pers.
½ röd chili, finhackad
2 msk finhackad färsk persilja
1 msk torkad dragon
1 krm hickory liquid smoke
Ostgratinerad portabello, 4 pers.
4 portabellosvampar
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk vatten
1 ½ msk fransk senap
1 dl hackad basilika
riven ost eller ett par skivor god ost
Sätt ugnen på 200°. Stek löken mjuk i lite olja. Ta bort från värmen. Vispa ihop ägg med senap och vatten. Tillsätt lite salt och peppar och hackad basilika. Bred massan över portabellon och toppa med ost på varje svamp. Lägg dem i en smord form så att svamparna inte fastnar och gratinera i 20 minuter.
Ett annat trick som FUNKAR är att börja om på en ny äggula. Vispa i den skurna såsen. Lovar att det funkar.
Jag har vispat mången bea utan att den skurit sig, men första gången den skar sig var naturligtvis första gången jag lagade det till Chris. Typiskt!
Skönt att du fann en bra räddning! :)
Jag får motvilligt erkänna att jag aldrig vågat att testa att göra egen bea... Kanske. vågar. snart.
Svampen verkar supergod!
Bea är ju en utmaning även om man är van. Göra såsen på olja? Du menar inte allvar, haha!
Visst är portabello gott!
Hahaha (skrattar rått)välkommen i klubben! Jag har misslyckats fler gånger med bea än vad jag har lyckats!
Jag har aldrig gjort beasås, även om jag tycker den är god! Svampen ser så god ut, nam!
Ser jätte gott ute =)
Den upphottade bean låter smaskig!
Ser gott ut! Älskar bearnaise-sås...vem gör inte det :-)!
Hatar verkligen att misslyckas! Köket blir genast barnförbjudet! Inte många fina ord....
Har hört att man kan börja om med en ny gula och sen tillsätta det skurna lite åt gången för att få ihop den igen.
Resultatet ser gott ut iallafall!
Vi sak absolut inte kaxa oss vad gäller beasås, inte alls! Vet inte hur många gånger vi provat nu, men aldrig lyckats:( Men olja i, kan man ha det? Kanske vi skulle ta och prova det istället...? Sen kanske vi kan kaxa oss:)
Jo, jag har hört att man kan använda olja i. Fast jag var kanske bara lite seriös... Men jag ska i alla fall testa att göra på något annat sätt nästa gång än det traditionella.