Pepprig kyckling

11/09/2011

Det är synd att jag inte själv minns hur det kändes när jag var i 3-årsåldern. Just nu har vi en liten tjej hemma hos oss som kan-allt-själv. Och det kan hon också för det mesta om hon bara får försöka tillräckligt länge. Men vissa saker är omöjliga och oftast beror det på att hon inte är tillräckligt lång eller tillräckligt stark. Dessa motgångar är inte lätta att hantera när man är 3 år och "kan allt". Ja, ni som har eller har haft barn i denna ålder vet precis vad jag menar. Jag kan ge er ett exempel. Soporna ska tas ut. En liten tjej kämpar med att ta på sig ytterkläderna och det går fint fram tills dragkedjan på jackan ska upp. Sedan ska den tunga soppåsen som är halva hennes höjd hög, bäras (läs släpas) till den jättehöga soptunnan. Där kämpas det lääänge med att klättras upp på hjulet på denna för att efter mycket möda få upp locket. Sedan ska den tunga soppåsen kastas i, vilket kräver ett par försök. Slutligen ska locket återigen slutas på tunnan. Som tur är stöter hon inte på motgångar, eller utmaningar kanske jag ska säga, hela tiden :-)

Dagens middagsrecept är betydligt mindre komplicerat. Jag lovar det kommer inte bjuda på några motgångar eller utmaningar. Skulle i så fall vara hur pepprig man vill ha middagen. Jag brukar laga färsbiffar som smaksätts med olika sorters grovt krossad peppar. Denna gång var det istället kyckling som fick samma smaker. Förrut fanns det en krydda som hette 5-peppar, men jag mortlar ihop dem själv och så brukar jag jag bara använda mig av fyra pepparsorter.Kyckling i pepprig sås, 4 pers.
500 g kycklingfilé, eventuellt delad i mindre bitar
1 gul lök, hackad
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
½ salt
½ tsk hel svartpeppar
½ tsk hel vitpeppar
½ tsk hel grönpeppar
½ tsk hel rosépeppar
150 g champinjoner
150 g sockerärtor
2 paprikor, i bitar

Mortla alla fyra pepparsorterna tillsammans med saltet, så de blir ganska grovt mortlade. Bryn kycklingen runt om. Tillsätt lök och låt den steka med en stund. Slå över grädde och tillsätt vitlöken samt salt- och pepparkrosset. Tillsätt valfria grönsaker. Jag hade hela champinjoner på burk, sockerärtor och paprikabitar i min gryta som jag i stort sett bara lät bli varma.

8 kommentarer:

 1. Hej! jag som älskar pepprig och gärna stark mat måste bara testa detta recept :) /Urban

 2. Ja, det är verkligen inte lätt att vara kort i rocken, men skam den som ger sig!

  Middagen ser god och fräsch ut, gott med alla kryddorna!

 3. Känner igen det där! Själv har jag just nu en 6-åring som Vet allt...:-)Ditt kycklingrecept ser gott ut måste nog provas...

 4. Men lilla skruttan då! Det är härligt med den där självständighetsutvecklingen, även om det kan vara lite tålamodskrävande för oss vuxna ibland :-)

 5. Haha....underbart med envisa barn!

 6. Den viljan bådar gott inför framtiden!

  Jag gillar alla former av peppar jag, grönpepparna har växt på mig de senaste åren. Men massor av svartpeppar är lite av en last...

  Men Såklart! Grillpannan! Shit vad jag har funderat på vart den kom ifrån... Stod ingen avsändare på paketet. Nu ska här grillas.

 7. Jag kommer inte ihåg hur jobbigt det var när jag var 3, men kommer ihåg hur arg jag blev om jag inte fick försöka. Kan själv! sa jag ofta...

  Kycklingen ser jättegod ut och olika pepparsorter är ju så gott!

 8. Jag kommer ihåg hur min brorsdotter var i den åldern. Höll på att bli t-o-k-i-g. Kan själv, göra själv, blabla. Morr. Men så är de ju så söta ändå, de där små liven... :=)

  Trevlig helg till er!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.