Hallonkola doppad i lakritschoklad

12/02/2012

Tänk att vi också fick vakna till ett vitt landskap. Helt underbart! Så först var vi ute och busade en del i snön innan vi gick in och bakade pepparkakor.  Och huset doftade fortfarande ljuvligt när jag kom hem ikväll. Här hittar ni recept på pepparkaksdeg som är den nästa jag har testat. Gör en halv eller hel sats och baka ut lite i taget.
Till första advent hade vi lite glöggmys på jobbet och jag tog med mig en del av det julgodis jag tillverkat. Inga praliner denna gång för det tänkte jag de skulle få på luciamorgonen då jag brukar bjuda på julgotter. De fick istället smaka på lite olika kolasorter, bland annat vaniljkolorna som är mycket goda och dessa hallonkolor täckta med lakritschoklad. Den sistnämnda var ett experiment eftersom jag i andra sötsaker gillar kombinationen hallon och lakrits, vilket visade sig bli kanon även så här. Jag tog mycket lakritspulver i chokladen, men kunde nästan haft i lite till så prova er fram. För ni testar väl?


Hallonkola doppad i lakritschoklad, 30-40 st
2-3 dl frysta hallon (ta den större mängden om du vill ta bort kärnorna)
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
1 msk ljus sirap

100 g mörk choklad (70 %)
lakritspulver eller mycket finhackad turkisk peppar (ni får provsmaka chokladen)

Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Tina hallonen och mixa dem. Sila eventuellt bort kärnorna. Blanda sedan hallonen med övriga ingredienser i en vid kastrull. Låt koka på medelvärme tills kolan håller 120-125°. Häll upp i formen och låt stelna svalt. Smält chokladen i vattenbad och rör ned lakritspulvret/godiset så det smälter, låt chokladen svalna lite. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö lite hackad turkisk peppar på toppen innan chokladen har stelnat.

24 kommentarer:

  1. Låter som en kola helt i min smak!

  2. Låter så otroligt gott! Mums, mums! :)
    Ha en toppen måndag!
    Kram
    //Lana

  3. Åh dom här ska jag absolut göra, låter ju supergott!! //Maria

  4. Gud så gott det låter, jag måste testa!

  5. Åh mums,älskar kola,och hallon är ju riktig gott
    jättefina fick du till och bilden är ju helt underbar.

  6. Alltså! Jag kikade in för att kolla receptet på grytan med vildsvin så hittar jag detta!! Allt finns hemma så här ska göras kolor. Lakritskolor brukar jag göra så redo för en förändring. Hallon och lakrits är ju en grym kombo. Köpte lakritspulver men inte riktigt kommit underfund med hur mycket man behöver ta.

  7. MUMS! vilken kombo! jag funderar på att gå bananas och göra hur mycket julgodis som helst dagarna innan jul eftersom vi ska vara hemma hos oss för första gången, så de här kvalar nog in på julgodislistan tror jag :)

    vi har också snö nu! och det fortsätter att vräka ner från himlen så jag är inne och bakar pepparkakor, perfekt start på veckan!

  8. VI har också fått massa snö så nu känns det riktigt juligt här, härligt!
    Just hallon och lakrits är en storfavorit för Håkans del så detta borde ju verkligen testas. Lakritspulver köpte vi på matmässan, en den står fortfarande oanvänd i skafferiet... så mycket att göra så lite tid::)

    Kramar

  9. Hallon, lakrits OCH choklad, så gott! Jag som precis börjat skissa på en julgodislista. Får skriva upp dessa, definitivt :)

  10. Jag är en sådan där gnällis som inte alls gillar snö - men glädjer mig åt alla som gillar det (lite...).
    Den smakkombon låter som en match made in heaven! Måste testa!

  11. Jag svimmar lite, det här låter ju helt otroligt gott!

    Och jaa, hurra för snön!! Vi fick i Göteborg i natt och det ligger fortfarande kvar, hoppas att det håller i sig ett tag! Typ fram till den 25 dec :=)

  12. Hallonkola låter mums, men jag funderar på vad jag skulle kunna byta ut lakrisen mot för jag gillar helt eneklt inte lakrits… Jag är nog ganska barnslig i min smak ibland som inte dricker kaffe, utan saft, dricker inte öl, helrre cider, äter inte lakrits mest choklad, hi hi..
    Hoppas det är bättre med foten vännen!
    Kram kram anna

  13. Anna, du kan strunta i lakritsen i chokladen eller så hoppar du över att doppa dem överhuvudtaget. Jag brukar göra lingonkolor på samma sätt fast utan chokladöverdrag.

  14. Men så gott du gjort... så här sent på kvällen och jag är sugen på att smaka nu på direkten. Fotot är underbart fint! Vi har riktigt mycket snö nu... och det ska komma mer under natten.... ca 10 cm är det sagt brrrr!

  15. Men sluta nu, så gott!!! Hallon, lakrits och choklad - typ det bästa av allt i en och samma munsbit....

    Härligt att snön nått dig också, fast lagom är ju bäst. Halka inte på det där vita nu och sabba andra foten också :-)

    Ha det bäst - kram Lotta!

  16. jisses vad gott:)

  17. Jag var ju tvungen att prova så jag gjorde dessa igår, supergoda! Idag fjäskar jag på jobbet så de ska få smaka på dom idag.... //Maria

  18. Jag älskar lakrits! Det här ska jag testa. Tror jag kommer välja turkisk peppar som lakritstillsats, tycker lakritspulver många gånger ger lite för lite smak även om man tar i med mängden.
    Lycka till med resten av julgotterna! Anna Karin

  19. blir till att spara receptet och hoppas att jag hinner göra innan jul

  20. Jag älskar kombon hallon och lakrits samt choklad och lakrits så det här borde vara gudagott!! Hoppas du är bättre i foten! Kram och krya på dig!

  21. Hade faktiskt också tankar åt det hållet. Är galen i hallonlakritsskallar så kombon är ju helt perfekt. Nu är frågan om jag ska gå på ditt recept eller spinna vidare på min lilla ide'.

  22. Jag tycker också att det är bra att ta lite mer lakritspulver än receptet anger. Det är som med vitlök - svårt att överdosera! Kram!

  23. Å, så himla snygga de blev! Det är svårt att få dem så fina när man doppar så en eloge för det=)

  24. Anonym sa...

    Jag gjorde enligt recept (jag hade kärnorna kvar i hallonen) men min kola brändes i botten på den kastrull jag alltid använder till kola. 45 min tog tiden som också var förvånadsvärt lång tid. För mig tar alla kolor ca 15 min max i denna kastrull.
    Gissar att det blir för mycket (tung) massa så jag skulle rekommendera till att passera hallonen först så kärnorna försvinner.
    Själv vill jag inte ödsla mer tid eller ingredienser på just detta recept.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.