Nyårsdessert och matporr

12/29/2012

Det finns bara en enda person jag känner som kan njuta av efterrätt så innerligt att man börja fundera på om hon skulle kunna offra sin egen mamma för en liten bit till. Tjejen som njuter av desserter om de är goda så pass att hon nästintill hånglar med dessertskeden som om det är hennes livs kärlek. Ja, som om det vore det sista hon skulle äta i sitt liv. Tjejen som beskriver en god dessert som matporr så som denna glass. Jag talar så klart om min vän Helena. Jag har länge velat testa hennes dulce de leche-glass och nu fick jag en burk med färdig dulce de leche från Haugen-Gruppen vilket gjorde glasstillverkningen smidigare. Finner ni bara vanlig kondenserad mjölk i affären så hittar ni länk i receptet hur ni kokar den. Jag brukar använda samma märke (Törsleffs) när jag köper kondenserad mjölk till olika desserter. Det viktigaste är att mjölken är av den sötade sorten.



Jag följde inte riktigt receptet, dels för att jag läser recept alldeles för slarvigt och för att jag ville ha lite dulce de leche som kolarippel i glassen. Hela satsen ger mycket glass, nästan två liter, så om ni gör en mindre sats använd hela burken med dulce de leche och servera resten ringlad över glassen vid servering! Serverade glassen tillsammans med kryddiga nötter och lite flingsalt. Ljuvligt gott! Skulle kunna vara en fin nyårsdessert.

Dulce de lecheglass, ger ca 2 liter glas, 10-12 pers. beroende på tillbehör
3 äggvitor
5 äggulor
3/4 dl ljust muscovadosocker
5 dl vispgrädde
1 burk dulce de leche = karamelliserad mjölk = kokt sötad kondenserad mjölk

Topping:
eventuellt extra dulce de leche
rostade, kryddiga nötter
flingsalt

Vispa äggvitorna för sig till hårt skum. Vispa sedan äggulorna tillsammans med sockret tills det är vitt och pösigt. Vispa grädden till mjuka toppar och vispa sedan ned 2/3 av burken med dulce de leche. Vänd ned äggulevispet i grädden och till sist äggviteskumet. Häll smeten i en form och klicka över resten av innehållet från burken med dulce de leche. Rör lite slarvig i smeten. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.



Rostade kryddiga nötter
5 dl blandade nötter (mandel, hasselnötter, macadamien, jordnötter, cashewnötter, valnötter), gärna några saltade
1 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
1 äggvita
1 msk vatten

Sätt ugnen på 150°.  Lägg alla nötter i en bunke. Häll i socker och kryddor. Blanda om ordentligt med händerna. Vispa äggvitan och vattnet med en gaffel tills det blir skummigt. Blanda äggvitan med nötterna och rör om så att nötterna täcks. Bred ut nötterna på en papperskläddplåt. Rosta dem i ugnen i cirka 30 minuter. Låt nötterna svalna innan du hackar dem eller bryter dem i mindre bitar. Strö gärna över lite flingsalt.


20 kommentarer:

  1. Hihi, du är för rolig kompis! Jag kommer alltid att få äta upp mitt skedhångel från julbordet 2006. ;-) I skrivandets stund har jag faktiskt två olika dulce de leche-desserter på gång i köket, varav glass är en av dem. Och ja - det ÄR faktiskt matporr! :-) Stor nyårskram!

  2. Men guuud så gott det låter, puh och jag som är hungrig...

    kram kram

  3. Mums, jag bjuder också på en glass med kondenserad mjölk, men man slipper till och med koka den. Jag vet, latmaja är mitt mellannamn.
    Glass är absolut en perfekt nyårsdessert!

  4. Men du vad gott det låter. Riktigt snygga bilder också, som vanligt :) Mums!

  5. Kan det bli godare än det här, mums!

  6. Oh, så gott! Den kokta kondenserade mjölken älskar jag! Kan faktiskt äta upp en hel burk SJÄLV! ;)
    Ha en fin fortsättning på helgdagarna!
    Kramar!
    //Lana

  7. Tack för tipset nu blir det här efterrätten på nyår!

  8. Ser jättegott ut!! Måste testas :)

  9. Haha så roligt! Ser riktigt gott ut! Gott nytt år! Kramar

  10. Tror minsann vi måste slänga ner en burk i grytan nu efter att ha läst om glassen både här och hos Helena, vet att vi sparat receptet sen tidigare... Vandringsrecept är grejer det, nästan lika fint som matporr:)

  11. Den där glassen har jag med gjort å det är verkligen något av det godaste jag ätit! :D
    Hon kan den där Helena. :D
    Måste göra den snart igen, å testa med dina tillbehör till. :)

  12. Vilken underbar kombination med de kryddiga nötterna till :) Mums!

  13. Åh, det där lät gott! Men jag ska sluta med sötsaker nu. Jag har blivit rund som en gris i vinter. I dag var jag på ett spinningpass och nu gäller det att hålla i. Men på nyårsafton blir det dessert trots allt. Mm, vilka nötter. Nä, jag får hålla i mig. Kram!

  14. Helena, det finns ingen som kan njuta av desserter som du!
    Glass är verkligen perfekt avslutning på en middag. Glass finns det alltid plats för!
    Erika, jag har gett upp att försöka undvika vissa saker. Jag ser till att hålla igång med träningen istället. Faktiskt lättare!

  15. guuu denna efterätt var inte helt dålig alltså. Denna får man äta med motta känns det som.=D såå god!

  16. Ser otroligt gott ut!!!

    Gott Nytt År :)

  17. Har också en sådan burk som står i skafferiet. Får nog bli glass av den. Helt klart!
    Gott nytt år önskar jag dig!

  18. Det blev jättegott det där!
    Ha en trevlig kväll med gänget!

  19. Muma det här verkar smarrigt :)
    Önskar dig ett gott år :)

  20. Karin, vad roligt att ni gillade det!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.