Bull-mamma

6/29/2010

När jag var yngre, långt före jag fick barn, kallades jag lite retsamt för bull-mamma av mina vänner. Inte för att jag brukade baka en massa bullar. Jag har som jag nämnt tidigare alltid tyckt det varit svårt att få till kanelbullar. Men jag tyckte det var roligt att baka kakor och jag saftade och syltade. Och det gjorde inte så många av mina vänner när vi var yngre. Så de retades lite, men tyckte det var gott att smaka. Detta receptet på ost- och skinkgifflar kommer från den tiden. Det var bland de första recept jag bakade där degen skulle jäsa. Konstigt att jag gav mig på att baka dessa, men så blev det. Nu bakar jag dem varje sommar för de är perfekta att ta med på utflykter som till stranden eller på ut på sjön. Sen är det bara att ta med lite frukt och grönsaker. Och svalkande dricka så klart!
Av de 10 g jäst som blir kvar i paketen kan du baka valnötsbröd till morgonen därpå!


Ost- och skinkgifflar,
18 st.
3/4 dl ljummet vatten
40 g jäst
75 g smält smör
3 dl gräddfil
2 + 1 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
10 dl vetemjöl special
18 skivor skinka (ca 2 hg)
18 skivor ost (sisådär...)
sesamfrön

Lös jästen i vattnet. Tillsätt det smälta smöret, gräddfil, 2 av äggen, salt, socker och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Dela degen i tre delar. Kavla ut en rundel av varje del på mjölat bord och sporra/skär den i 6 "tårtbitar". Lägg en skiva skinka (hoppa över det om du inte äter kött) och en skiva ost på varje bit. Och eventuellt någon örtkrydda.


Rulla ihop utifrån och in mot mitten. Böj dem lite och lägg på en pappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter övertäckta. Sätt ugnen på 250°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 8-10minuter. Låt svalna på galler.

Tillägg: Gifflarna går självklart att frysa in och sedan tina upp när det är dags för picknick!

11 kommentarer:

  1. Perfekt, jag är så trött på pizzabullar (har ofta på mellis på förskolan) och detta är ju ett kanonalternativ! Går det bra att frysa dom?
    Själv har jag bakat ett kalljäst bröd idag, bra när det är varmt redan i köket...

  2. oj, så goda de ser ut....

  3. Oh så gott! jag vill också bli en riktig bullmamma när jag får barn :D

  4. Vad gott det ser ut! :-) Jag har alltid själv gillat att baka - enormt kul och kreativt! Dessa passar perfekt till picknicken. Kram Anna (som varit i Sverige igår och åt en jättekardemummabulle!)

  5. Vilken toppenbra picnicmat (som man ju aldrig har på lut just när man behöver den som mest!). Ska omedelbart sno ihop ett gäng och se om de hinner hamna i frysen innan vi hugger in. Tack!

  6. Jösses vilket fantastiskt bra tips så här inför strand-dagar! Super att de dessutom går att frysa in, och ta upp när solen stålar från en klarblå himmel och det är stranden som hägrar :-)
    Ska absolut ge mig i kast med dessa! Kram Gourmetmorsan

  7. Sv:. Tack så mycket, de var väldigt goda också :)

    Dessa var ju väldigt smart! Och fina blev de också. Ska genast läggas på minnet :D

  8. Det vattnas i munnen! :D Måste jag prova.

  9. Ser ut som riktigt goda gifflar. Vilken underbar picknickbild.

  10. Googlade på skink och ost gifflar och detta blev en av de förta träffarna. testat baka dem i eftermiddag och blev mycke nöjd! Lättbakade, "härlig" deg och riktigt goda!!! Tack för en trevlig blogg!!! Här kommer jag titta in ofta för att hitta ideer!!! / Sofia Malm

  11. Sofia, vad roligt att du hittat hit! Hoppas du kommer trivas och finna fler recept du gillar.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.