Kyckling- och baconspett med gazpachosalsa

6/21/2010

Sjävklart hör grillmat semestern till, men så vill man ju gärna att maten ska gå snabbt. För vem vill stå i köket när (om kanske är rätta ordet...) solen skiner. Men för den delen behöver det inte bli korv och bröd. Det har jag nästan bojkottat. Dels för att så fort det är en enkel grillning någonstans så äts det korv och bröd. Dels för att mina barn inte är helt galna i korv, som många barn. Men framför allt därför att grillkorv är en sorglig historia. Det är inte så lätt att hitta en milt kryddad korv med högre kötthalt än 35%! Jag vet att man måste ha andra saker i en korv för att de ska hålla ihop, men inte 65%...
Så senast grillade vi kyckling- och baconspett och åt tillsammans med gazpachosalsa. Vi hade även bulgur smaksatt med gurkmeja och persilja. Men det räcker med spetten och salsan för det var så gott. Låter kanske avancerat, men är väldigt enkelt. Visst du får hacka lite grönsaker, men det går snabbt.


Kyckling- och baconspett, 4 pers.
500 g kycklingfiléer
1 pkt bacon
½ dl japansk soya
1 msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
½ msk sherry
½ msk sambal oelek
grillspett

Blanda samman allt utom köttet till en marinad. Skär kycklingen i 2-3 cm breda och tjocka remsor. Låt ligga i marinaden en stund, gärna en timme. Skär av baconskivorna på mitten på längden så det blir smala remsor. Lägg baconskivorna på kycklingremsorna och trä upp dem veckadespett. Grilla spetten på båda sidor.

Gazpachosalsa, 4 pers.3 tomater, smått tärnade
2 vitlöksklyftor finhackade
1 gul lök, finhackad
1 syrligt äppel, urkärnat och smått tärnat
1 röd paprika, smått tärnad
1/4 gurka, urkärnad och smått tärnad
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till salsan.

Trevlig grillning allesammans!

3 kommentarer:

  1. gazpachosalsa låter gott! vilket påminner mig om att jag helt enkelt måste laga gazpacho nästa gång det är en riktigt varm dag. mm, vad gott.

  2. oj så gott och smidigt det låter med kyckling och bacon ihop. måste prova, jag och sambon grillar ofta kyckling, men faktiskt aldrig försökt mig på att ha bacon på spetten också :-)

    p.s. oerhört vacker mat med alla färger

  3. Vad gott! Jag ska absolut prova det här! Jag kan ju inte bara äta majs varje gång vi grillar... ;-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.