Foodie

4/11/2011

Har ni hört uttrycket? Jag hade det, men visste inte att jag var en. Man skulle kunna översätta det med matälskare och myntades av Paul Levy och Ann Barr 1981 genom titeln på deras bok The Official Foodie HandbookWikipedia har en ängre beskrivning, men Karin har sammanfattat det så fint:  “Foodies" ser på mat som något mer än bara energiintag för överlevnad. De använder mat för att uttrycka sig och ser måltiden som ett tillfälle till social samvaro och gemenskap. De söker hela tiden efter nya smaksensationer. “Foodies” är oftast amatörer i köket och enbart för nöjets skull studerar de mat och matrelaterade ämnen.
Så vad tror ni, är det en sådan jag är? Är ni?

Dagens recept är en återkommande favorit hemma hos oss. Enkelt och grymt gott!


Kryddiga biffar i het tomatsås, 4 pers.
600 g köttfärs
1½ tsk salt
1 ½ tsk malen spiskummin
1 ½ krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 dl matyoghurt eller crème fraiche

Sås:
1 gul lök, hackad
1 burk/pkt krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 tsk chipotlepasta (det är en rökt chilipasta, ta annars sambal oelek)
1 dl matyoghurt eller crème fraiche
färsk koriander eller persilja

Blanda färsen med kryddorna och matyoghurt/crème fraiche. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i en stekpanna tills de fått färg. Fräs löken i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt den koka ett par minuter.Lägg ner biffarna i såsen, låt koka någon minut och strö över koriander. Vi den tillsammans med tabouleh och bönor.

Tabouleh, 4 pers. (denna gång gjorde jag så här, jag gör lite olika)
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 paprika, i små tärningar
½ gurka, i små tärningar
2 tomater, i små tärningar
2 msk olivolja
2 krm salt
2 dl hackad persilja

Koka bulguren enligt anvisningar på paketet (den jag använder ska koka i 8 minuter och då låter jag den koka max det). Låt svalna något och blanda sedan med övriga ingredienser.

14 kommentarer:

  1. Visst är du en foodie och det är du ju inte ensam om. Jag tror att om man kan sitta och dregla över matbilder och recept på datorn (som jag gör nu) drömma om mat både dag och natt och verkligen se mat som njutning och inte som nödvändig föda.. ja då är man väl en foodie :)

  2. Nog är du en foodie allt :)

    Ang sake/ingefäradrinken: origianlreceptet har grönt löste (ifall du har det hemma istället). Jag bytte mot vitt eftersom det var vad jag hade hemma. Hoppas att du gillar om du testar!

  3. Ser ju bara vansinnigt gott ut. Måste laga något med spiskummin snart. Och Tabouleh har jag aldrig ätit så det ska också provas. Tack för inspirationen:)

  4. Det där var bara helt kort mina ord som jag gav som ett tänkbart svar på "gourmetodling & kökshemligheters" fråga som gällde en svensk översättning av ordet "foodies"
    (gourmetodling.com/basta-oversattningen-pa-engelska-ordet-foodies)

    Wikipedias förklaring är betydligt bättre, längre och utförligare och finns bara på engelska.
    Hälsningar "foodien" Karin

  5. Du verkar vara en självklar foodie.
    Jag är nog en "cookie" haha :P

  6. Ja, verkligen en inspirerande foodie!! :-)

  7. Ja, nog är du en foodie allt! Skulle gärna skriva att du är en drinkie också men det låter ju helt galet, så det skriver vi inte:):)
    Känns absolut som vi kan sälla oss till gruppen (ja, kanske båda grupperna då)!

  8. Ja du är allt en foodie och det ser underbart gott ut :-)

  9. @Remsan: Jag ser att du har gett mig en länk. Det tackar jag naturligtvis för, men det hade du ju inte behövt:)

    Det var bara så att jag blev så förvånad när jag läste din blogg och såg att det var ju exakt så jag hade skrivit och inte Wikipedia.

    Jag antar att alla språk har ord som inte kan översättas på ett bra sätt till ett annat språk. "Foodie" är ett sånt ord tycker jag eftersom det inbegriper så mycket mer än vårt svenska ord "matälskare". En engelsklärare som jag hade en gång i tiden sa att svenska språket var för ordfattigt.

    Visst kan vi väl få låna engelska ord ibland om det engelska ordet beskriver någonting bättre?

  10. Bokmärkt! Tack-och-bock!

  11. Kanske kan detta recept få mig och sambon att gilla bulgur? Lite sugen är jag att prova!

  12. du är en sann foodie, skulle jag vilja påstå. hurra för det! jag gör som tina och bokmärker, för det här skulle jag vilja göra en veg-variant på. ser ju helt otroligt gott ut!

  13. Ser underbart gott ut:)

  14. Kan bara hålla med!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.